Ερευνητές στο Technion - Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ έδειξαν ότι νανο-αισθητήρες μπορούν αποτελεσματικά να ανιχνεύσουν συγκεκριμένους τύπους καρκίνου στην εκπνεόμενη αναπνοή. Αναμένοντας παραπέρα έρευνες, ελπίζεται ότι αυτή η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για συνήθη έλεγχο ασθενών στα ραντεβού με τους γιατρούς.
Ο εκπνεόμενος αέρας των πνευμόνων συλλέχθηκε από 177 εθελοντές ηλικιών από 20-75 χρονών (ασθενείς με καρκίνο στους πνεύμονες, στο έντερο, στο στήθος και στο προστάτη, και από υγιείς). Η αναπνοή από καρκινοπαθείς συλέχθηκε πριν και μετά από θεραπευτική αγωγή. Ο υγιής πληθυσμός ταν υγιής από υποκειμενικά δεδομένα των ασθενών. Η αναπνοή των εθελοντών εξετάστηκε από μια ειδικά φτιαγμένη σειρά αλληλοεπιδρόντων νανο-αισθητήρων που βασίζονται σε οργανικά νανο-σωματίδια και χρωματογραφικά αέρια συνδεδεμένα σε φασματογράφο μάζας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σειρά των νανο-αισθητήρων μπορούσε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε υγιή και καρκινική αναπνοή και πει πλέον ανάμεσα σε σε αναπνοές ασθενών με διαφορετικό τύπο καρκίνου. Οι νανο-αισθητήρες μπορούσαν να ξεχωρίζουν τις αναπνοές ασθενών με διαφορετικούς καρκίνους στη ίδια στατιστική ανάλυση, ανεξάρτητα από ηλικία, γένος, τρόπο ζωή και άλλους παράγοντες. Τα αποτελέσματα του φασματογράφου έδειξαν ότι κάθε καρκίνος θα μπορούσε να έχει μοναδική ταυτότητα, όταν συγκρίνεται με την υγιή κατάσταση, αλλά όχι όταν συγκρίνεται με άλλους τύπους καρκίνου.
Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη φτηνών, εύκολων στην χρήση, φορητών , εργαλείων που ξεπερνούν πολλά μειονεκτήματα που σχετίζονται με τις τρέχουσες διαγνωστικές μεθόδους του καρκίνου.