tromaktiko: Διαπίστωση στην ανάρτηση : Το κανόνι του Νοτίου Προμαχώνα

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Διαπίστωση στην ανάρτηση : Το κανόνι του Νοτίου Προμαχώνα



Θα ήθελα να δώσω μερικές πληροφορίες για την παραπάνω ανάρτηση , περισσότερο για λόγους ακρίβειας.
Το εικονιζόμενο πυροβόλο όπλο στην ανάρτηση δεν είναι Ναυτικό πυροβόλο και ούτε μπορούσε εύκολα να μεταφερθεί σε πλοίο λόγω της χρήσης του. Το συγκεκριμένο όπλο είναι ένα ολμοβόλο πολιορκίας καμπύλης τροχιάς .
Δηλαδή δεν έριχνε σε ευθεία βολή αλλά έκανε μια καμπύλη ώστε να επιτυγχάνει πλήγματα μέσα σε οχυρωμένες θέσεις και πίσω απο εμπόδια , λοφίσκους , όπου υπήρχαν κτήρια εχθρικά (κατα κύριο λόγο αποθήκες οπλισμού κτλ κτλ) που δεν μπορούσαν να πληγουν με απευθείας πλήγματα (direct hits) .

Eπομένως είναι προφανές πως είναι πολύ δύσκολο να έχει χρησιμοποιηθεί σε πλοίο καθώς λόγω του οτι απαιτείται να χρησιμοποιείται σε εξαιρετικά σταθερό έδαφος και όχι να είναι εκτεθειμένο στους κλυδωνισμούς της θάλασσας .

Πλοία που έφεραν τέτοια όπλα υπήρχαν αλλά σπάνια το Οθωμανικό ναυτικό τα χρησιμοποίησε και ποτέ δεν έχει αναφερθεί πως χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης . Όμως στη Χίο όπως ξέρουμε ο Οθωμανικός στόλος μετέφερε αποβατικά τμήματα τα οποία ενδεχομένως θα είχαν μαζί τους οπλισμό πολιορκίας όπου θα μπορούσε να ανήκει το συγκεκριμένο όπλο.

Τώρα αναφορικά με το γιατί στο Κάστρο δεν εκτίθενται τα δικά του πυροβόλα αυτό μάλλον θα πρέπει να το απαντήσουν οι αρμόδιοι όμως σίγουρα θα ήταν πολύ πιο όμορφη η εικόνα ενός κάστρου με τα πυροβόλα σε θέση μάχης , καλοσυντηρημένα και τις ανάλογες φυσικά επεξηγήσεις για τους τουρίστες σχετικά με τη χρήση τους.....

Μερικές πληροφορίες που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας λόγω της ενασχόλησης μου με θέματα Ιστορίας και Όπλων (πέρα απο την ιδιοτητα μου ως Φιλόλογος)
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!