tromaktiko: Απάντησεις στο άρθρο του κ. Βασιαγεώργη

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Απάντησεις στο άρθρο του κ. Βασιαγεώργη



Θα πιαστώ από τη φράση: "ούτε κοινωνική συνοχή μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, και κατ’ επέκταση δεν θα γίνει καμία εξέγερση."
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμιά συνοχή είναι από μόνο του γενεσιουργός αιτία εξεγέρσεων. Επίσης μη ξεχνάμε ότι βαθύτερη αιτία που οδηγεί στη σύγκρουση μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, είναι η οικονομική καταπίεση που οδηγεί σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου. Οι συγκρούσεις αυτές δεν είναι τυχαίο που εκφράζονται μεταξύ χαμηλόμισθων επαγγελματικών κλάδων γιατί αυτοί πλήττονται πραγματικά πληρώνοντας τις εκλογικές επιλογές δεκαετιών. Η κοινωνικοοικονομική σύσταση επομένως των δυσαρεστημένων πολιτών είναι κοινή και κάτω από τη σημαία της αυξανόμενης ανεργίας και της διαβλεπόμενης καταρράκωσις δεν είναι καθόλου δύσκολο να δημιουργηθεί έδαφος "γόνιμο" για εξέγερση. Ο μόνος αποτρεπτικός παράγοντας είναι ότι δεν υπάρχει ένας πολιτικά εκφραμένος μπούσουλας για να καθοδηγήσει και να δώσει ελπίδα στον κόσμο που αισθάνεται εγκλωβισμένος και σε πολιτικό! αδιεξοδο. Αυτό είναι το μόνο στοίχημα των καιρών μας. Πώς μέσα από την παρούσα συγκυρία που η μοίρα του κάθε ευρωπαϊκού κράτους φαίνεται να καθορίζεται από οικονομικούς αναλυτές και τεχνοκράτες σε κάποια γραφεία ίσως της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, θα μπορέσει να εκφραστεί κάτι χειροπιαστό, κάτι καινούργιο, κάτι που θα μπορέσει να δώσει ελπίδα όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Γιατί προφανώς έχουμε περιέλθει σε τέλμα. Ιστορικά μέχρι τώρα, τη λύση σε τέτοιες τελματώδεις καταστάσεις έδιναν οι νέοι με τη δυναμική τους, την τόλμη και το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο. Και το ερώτημα που προκύπτει για να μη μακρηγορώ άλλο είναι: Ποιος από αυτή τη γενιά που μεγάλωσε με πρότυπο να γίνει απλά πλουσιότερος από τον διπλανό του με κάθε κόστος, που ανδρώθηκε με τη νοοτροπία του δε βαριέσαι, του έτοιμου και του εύπεπτου θα περάσει μπροστά; Ποιος θα διαφωνήσει με το πρόσκαιρο προσωπικό του συμφέρον για χάρη του μακροπρόθεσμου γενικότερου καλού; Ποιος από την περίφημη γενιά των 700€; Ποιος απλά δεν θα πατήσει πάνω στον διπλανό του για να επιπλεύσει; Σίγουρα όχι έυκολα πάντως ο άνεργος στα πρόθυρα της  κατάθλιψης, όχι πάντως αυτός που δουλεύει διπλοβάρδιες για να τα βγάλει πέρα. Δυστυχώς επειδή και εγώ σ' αυτή τη γενιά ανήκω έμαθα να μην περιμένω και πολλά, ωστόσο θα ελπίζω. Θα ελπίζω ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν στην πραγματική αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Θα ελπίζω ότι τουλάχιστον σ' αυτές τις εκλογές ο καθένας θα πάρει ότι του αξίζει. Ευχαριστώ για το βήμα. με την ελπίδα ότι θα δημοσιευθεί..
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

--------------------------------------------------------------------
Δεν ξέρω ποιός μπορεί να σου είπε να πεις αυτά τα πράγματα. Αν ονειρεύεσε τέτοια κοινωνία δήθεν ''απόλυτης ισότητας'' χωρίς κοινωνικές διεκδικήσεις και με έναν κόσμο ισότιμο προς τα κάτω που το μόνο που θα κάνει θα είναι να μην αντιδρά σε αυτά που εσένα σου αρέσουν και θεωρείς δεδομένα, τότε ικανοποίησε τα συναισθήματα αυτά διαβάζοντας βιβλία που να περιγράφουν ''άλλα καθεστώτα''. Στην δημοκρατία και αντιδράς, και διεκδικείς, και παλεύεις για μια καλύτερη ζωή, και στο παγκόσμιο οικονομικό μας σύστημα παλεύεις καθημερινά για το καλύτερο και για την βελτίωση των οικονομικών σου απολαβών.

Τι να πω....
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!