tromaktiko: Παράνομες/Πλάστες Άδειες Καταδυτικών Εργασιών - Παράνομες Εκτελέσεις

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Παράνομες/Πλάστες Άδειες Καταδυτικών Εργασιών - Παράνομες Εκτελέσεις



Παράνομες/Πλάστες Άδειες Λειτουργίας Καταδυτικών Συνεργείων και Επαγγελματιών Δυτών
Αξιότιμοι κύριοι,
Θα επιθυμούσαμε να σας επισημάνουμε και να καταγγείλουμε τα κατωθι. Για την εκτελεση των καταδυτικών εργασιών απαιτείται η έγκριση των απαραίτητων αδειών που πρέπει αν προσκομίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες δύτες.
Σε αντίθεση των ανωτέρων δίνοντας πλαστά έγγραφα η φωτοαντίγραφα. Εν συνέχεια δεν γινεται έλεγχος από τις λιμενικές αρχές προς ταυτοποίησης της γνησιότητας των απαιτουμενων εγγραφων, όπως Άδεια Λειτουργίας καταδυτικού συνεργείου , άδειες δυτών, Κατάσταση εργαζομένων θεωρημένη από την αρμόδια επιθεώρηση εργασίας, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, Πιστοποιητικά Υγείας, Φορολογικές Υποχρεώσεις, ναυτιλιακών εγÎ! �ράφων των καταδυτικών σκαφών κ.λ.π.
Θα ήταν πρέπων να ελέγχετε τις άδειες που ήδη εξέδωσαν δια της ”νόμιμης οδού” στο Λιμεναρχείο Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Φλοίσβου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Αλίμου, Ρόδου, Γλυφάδας, Σαντορίνης, κ.λ.π.

Σας διαβεβαιώνουμε πως απαραίτητα δικαιολογητικά για την λειτουργία των καταδυτικών συνεργείων κάνουν εμφανή την απουσία τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τέλεση καταδυτικών εργασιών στο Λιμάνι του Πειραιά, στα λιμάνια Φλοίσβου, Αλίμου, Γλυφάδας, στο Λιμάνι της Πάτρας, στο Ρίο, μέσα στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, στις Δεξαμενές του ΟΛΠ, στα διυλιστήρια Ελευσίνας κ.λ.π..

Επιπροσθέτως θα θέλαμε να σας καταστηστούμε γνωστό πως επαγγελματίες δύτες απασχολούνται πολλές φορές αυτόνομα χωρίς να υπάγονται σε κάποιο καταδυτικό συνεργείο ενώ δεν αποτελεί εξαίρεση κατέχοντες δημοσίων θέσεων οι οποίοι σφετερίζονται την θέση έγκυρων και νόμιμων επαγγελματιών δυτών.(π.χ. λιμενικοί, ναύτες σε δημόσιες μαρίνες κ.λ.π.)

Επίσης για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών για την εκτέλεση καταδυτικών εργασιών προσκομίζουν οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες Δύτες απαιτούμενα έγγραφα όπως Άδεια λειτουργίας καταδυτικού συνεργείου κ.λ.π. εν αγνοία του νόμιμου κατόχου της άδειας για τον απλούστατο λόγο ότι η Λιμενική Αρχή δεν διενεργεί τους απαιτούμενους νόμιμους ελέγχους και ούτε απαιτεί αίτηση με υπογραφή του νομίμου εκπροσώπου/εργοδότη στην οποία του μνημονεύεται η υποτιθέμενη ανάθεση έργου.

Εκτός όλων των ανωτέρω οι εργασίες δεν ξεκινούν κατόπιν έκδοσης των απαιτούμενων αδειών σύμφωνα με το Γενικό Κανονισμό Λιμένος σχετικά με Λιμενικές - Καταδυτικές εργασίες (Αρ.Φύλλου ΦΕΚ 978) από τις Τοπικές Αρχές

(λιμενικές κ.λ.π.) αλλά χρηματίζοντας τον κάθε λιμενικό για να κάνει τα στραβά μάτια.

Ένας ακόμα λόγος που συντάσσετε αυτό το φύλλο διαμαρτυρίας είναι ο εξής.

Οι υποβρύχιες εργασίες δεν εκτελούνται με την ισχύουσα νομοθεσία για το περιβάλλον καθώς και σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Ειδικότερα διενεργούνται εργασίες μέσα στο λιμάνι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για την αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας και χωρίς επιβολή κυρώσεων από την Λιμενική Αρχή που διαπιστώνει ότι δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Επίσης οι υποβρύχιες εργασίες δεν εκτελούνται σύμφωνα με την Νομοθεσία και τις απαιτήσεις των Λιμενικών Αρχών.

Εκτός των ανωτέρω σας καταγγέλλουμε και σας εφιστούμε την προσοχή ότι στις περισσότερες μονάδες/εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών λειτουργούν εργάζονται ΠΑΡΑΝΟΜΑ σε ότι αφορά την εκτέλεση των υποβρυχίων εργασιών με την ανοχή φυσικά και της τοπικής λιμενικής αρχής. Εκτελούνται εργασίες υπογράφονται συμβάσεις κ.λ.π. χωρίς καν να έχουν άδεια επαγγελματία δύτη, χωρίς έκδοση αδειών (Αρ.Φύλλου ΦΕΚ 978) από τις Τοπικές Αρχές χωρίς άδεια Λειτουργίας Καταδυτικού Συνεργείου χωρίς ασφάλιση γενικά εκτελούνται οι εργασίες χωρίς την ισχύουσα νομoθεσία, (εκτελούνται εργασίες ακόμα και από αναλώσιμους Ινδούς, Πακιστανούς κ.λ.π.) όπως στις μονάδες που βρίσκονται στην Κεφαλονιά, στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, στα Καμένα Βούρλα κ.λ.π.

Κλείνοντας θα επιθυμούσαμε να επισημάνουμε πως οι Λιμενικές Αρχές έχουν προβεί στην έκδοση αδειών λειτουργίας καταδυτικών συνεργείων αλλά και σε έκδοση άδειας επαγγελματία δύτη με πλαστά δικαιολογητικά αλλά και χωρίς να έχουν υποβάλλει όλα τα νόμιμα απαιτούμενα δικαιολογητικά. (π.χ. Ποινικό Μητρώο κ.λ.π.,) Ακόμα κυκλοφορούν και πλαστές Άδειες δηλαδή δεν είναι καταχωρημένες στο μητρώο του Υ.Ε.Ν. φυσικά αν τηρείτε μητρώο στην εν λόγω Υπηρεσία (ειδικότερα ελέγξτε τις άδειες λειτουργίας καταδυτικών εργασιών και τις άδειες επαγγελματιώÎ! ½ δυτών που εκδόθηκαν 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 ) και ελέγξτε την νομιμότητα τους και την σχετικότητα των αδειών με τους κατόχους τους. (η γυναίκα του λιμενικού που έκανε καταδυτικό συνεργείο ή ο ψαράς της γειτονιάς που θέλει να έχει φρέσκα ψάρια κάθε πρωί με την δικαιολογία καταδυτική εργασία).

Β. Γιωργος
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!