Ενεργοποιεί τη βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί το ασβέστιο για να δημιουργεί δυνατά οστά. Κι ενώ τα οφέλη της παρατεταμένης ηλιοφάνειας είναι πολλά, από την άλλη, η έκθεση του πληθυσμού στον ήλιο είναι αναπόφευκτη κατά τη διάρκεια των θερινών ή και χειμερινών διακοπών. Κι εδώ ξεκινούν να κάνουν την εμφάνισή τους οι αρνητικές συνέπειες.
Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, στα μάτια, στο αμυντικό σύστημα, ακόμη και καρκίνο.
Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται ολοένα και περισσότερα κρούσματα μελανώματος, όχι μόνο σε ενηλίκους αλλά και σε παιδιά, εφήβους και νεαρά άτομα. Η αιτία πίσω από αυτό είναι η αλόγιστη έκθεση των Ελλήνων στον ήλιο.
Το μαύρισμα του δέρματος αποτελεί τη φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι στις υπεριώδεις (UV) ακτινοβολίες του ήλιου που φτάνουν στην επιφάνεια της Γης (UVΑ και UVΒ). Προσοχή, όμως. Το απότομο μαύρισμα του δέρματος κατά τη διάρκεια ολιγοήμερων διακοπών με την υπέρμετρη ηλιοθεραπεία εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους για μελλοντική ανάπτυξη μελανώματος ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα με ή χωρίς φακίδες, γαλανά ή πράσινα μάτια και κόκκινα ή ξανθά μαλλιά.
Βάλτε κάτι Μ.Α.Γ.Ι.Κ.Ο. στη ζωή σας
Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι η προστασία που λαμβάνετε απέναντι στην ακτινοβολία του ήλιου είναι επαρκής, μην ξεχνάτε τότε τη λέξη Μ.Α.Γ.Ι.Κ.Ο., που προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Μπλούζα, Αντηλιακό, Γυαλιά, Ίσκιος, Καπέλο και Ομπρέλα («Μ.Α.Γ.Ι.Κ.Ο.»), όπως μας ενημερώνει ο παιδίατρος Αλέξανδρος Κιούσης. Θα είστε προστατευμένοι σε ικανοποιητικό βαθμό αν ακολουθήσετε τους παρακάτω κανόνες προστασίας:
1. Η μπλούζα που θα φοράτε να είναι στεγνή, ανοιχτόχρωμη και με πυκνή ύφανση, αλλά δεν πρέπει να εφαρμόζει στενά στο σώμα.
2. Τα μωρά μέχρι 6 μηνών δεν πρέπει να κυκλοφορούν γυμνά στον ήλιο ή να αλείφονται με αντηλιακό. Το αντηλιακό επιλέγεται ανάλογα με το φωτότυπο του ατόμου. Αλείφεται 15-30 λεπτά προτού ξεκινήσετε για παραλία ή βουνό και επαναλείφεται κάθε 2 ώρες. Χρησιμοποιήστε αντιηλιακές κρέμες με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 15. Επίσης πρέπει να επιλέξετε αντιηλιακή κρέμα στην οποία να αναγράφεται ότι προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες A,B (UVA, UVB).
Αλείψτε επίσης τα χείλη, τα χέρια και τα αφτιά. Αν το παιδί μπει στη θάλασσα ή ιδρώσει πολύ, θα το αλείψετε εκ νέου με αντιηλιακό.
3. Φορέστε στο παιδί σας, αλλά και οι ίδιοι καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου. Η έκθεση στον ήλιο ακόμη και για μια μέρα μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα (εξωτερική μεμβράνη του ματιού). Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να προστατεύουν 100% από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.
4. Προτιμάτε μεγάλα, με πυκνή ύφανση και όσο το δυνατό πλατύγυρα καπέλα.
5. Εκτεθείτε στον ήλιο όταν η σκιά είναι μεγάλη. Μην κάθεστε σε σκιά δένδρου ή ομπρέλας μεσημεριάτικα. Ιδίως τα παιδιά, προσπαθήστε να μην εκτίθενται στον ήλιο μεταξύ των ωρών 10.00 π.μ και 03.00 μ.μ. Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και αν παίζουν στην αυλή του σπιτιού, τότε βάλτε τους αντιηλιακό. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες διαπερνούν και τα σύννεφα γι’ αυτό χρειάζονται προστασία και τις μέρες με συννεφιά. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το δέρμα σας καίγεται εξίσου σε θάλασσα, βουνό, πισίνα, χωριό και πόλη
Πηγή http://eimaimama.blogspot.com