Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, το νέο «χαράτσι» επιβάλλεται στις κύριες συντάξεις με κλίμακα από 3% έως 10%.
O Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης είχε κριθεί αντισυνταγματικός το 2005 και η τότε κυβέρνηση είχε υποχρεωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο να επιστρέψει στους συνταξιούχους τα παρακρατηθέντα εντόκως και εφάπαξ, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2002.
Tο πρώτο εισπρακτικό «χαράτσι» που προβλέπει ο νόμος Λοβέρδου για το Ασφαλιστικό συνοδεύτηκε από αρκετά «παρατράγουδα».
Ήδη, πάνω από 6.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που παίρνουν διπλές συντάξεις ήταν τα θύματα των λάθος υπολογισμών.
Όταν είδαν τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα με την παρακράτηση του ΛΑΦΚΑ, κατέκλυσαν με διαμαρτυρίες τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει εγκύκλιο με την οποία παραδέχεται το λάθος και δεσμεύεται για την αποκατάστασή του.
Για παράδειγμα, υπήρξε περίπτωση γυναίκας συνταξιούχου η σύνταξη χηρείας της οποίας ανέρχεται σε 1.200 ευρώ ενώ εισπράττει και άλλα 400, δηλαδή το 25% της δικής της σύνταξης, όπως ορίζουν οι κανονισμοί, με το σύνολο να ανέρχεται στα 1.600 ευρώ.
Η παρακράτηση, λοιπόν, θα έπρεπε να ανέρχεται στα 48 ευρώ. Αντί αυτού, από λάθος οι υπηρεσίες υπολόγισαν ολόκληρη τη σύνταξη του θανόντος συζύγου, που ήταν 1.600 ευρώ, και όχι το μειωμένο ποσό που αναλογεί στις συντάξεις χηρείας. Δηλαδή, υπολόγισαν τον ΛΑΦΚΑ στα 2.000 ευρώ και παρακράτησαν 80 ευρώ, 32 ευρώ επιπλέον.
Σε άλλη περίπτωση, η συνταξιούχος εισπράττει δική της σύνταξη 900 ευρώ και σύνταξη χηρείας 170 ευρώ, δηλαδή σύνολο 1.070 ευρώ. Κανονικά η συνταξιούχος θα είχε μηδενική παρακράτηση, αφού το ποσό που εισπράττει είναι κάτω των 1.400 ευρώ.
Όμως, οι υπηρεσίες υπολόγισαν το αρχικό ποσό της σύνταξης που έπαιρνε ο σύζυγός της, δηλαδή 675 ευρώ, και της παρακρατήθηκε από λάθος το ποσό των 48 ευρώ.
Ομάδα του www.e-protasi.com