tromaktiko: Τραπεζικοί λογαριασμοί ελεύθερων επαγγελματιών στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Τραπεζικοί λογαριασμοί ελεύθερων επαγγελματιών στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ



Ξεκινούν εντός Σεπτεμβρίου έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα από πέντε ειδικές ομάδες του υπουργείου Οικονομικών.Σε διασταυρώσεις στοιχείων μέσω ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών, χρήση του περιουσιολογίου, των αρχείων των συμβολαιογράφων, των χρηματιστηριακών εταιρειών, των μεσιτικών γραφείων και όλων των κρατικών αρχών, θα προχωρούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να εντοπίσουν όσους φοροδιαφεύγουν.

Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται τη φοροδιαφυγή, που υπολογίζεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι τα έσοδα καταγράφουν υστέρηση της τάξης των 772 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010 και για ολόκληρο το έτος υπολογίζεται ότι η «μαύρη τρύπα» θα ανέλθει περίπου στα 2 δισ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τις καλοκαιρινές του διακοπές, ήταν με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη.

Στη συνάντηση που είχαν χθες, συζητήθηκαν οι δράσεις του Σώματος τις επόμενες μέρες, αλλά και η ενεργοποίηση εντός του Σεπτεμβρίου των πέντε ομάδων που θα επανδρωθούν με 200 - 250 «ράμπο» και θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν όσους φοροδιαφεύγουν. Οι ομάδες αυτές θα έχουν έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά θα δρουν πανελλαδικά. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών εντείνει τη συνεργασία του με τις τράπεζες έτσι ώστε να εντοπίσει τα κεφάλαια που έφυγαν από τη χώρα και να ασκήσει πιέσεις για τον επαναπατρισμό τους έως τον Οκτώβριο, οπότε και λήγουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την επαναφορά τους. Με τον τρόπο αυτό, το οικονομικό επιτελείο αναμένει ότι θα εντοπίσει και περιπτώσεις διακίνησης «μαύρου χρήματος». Την ίδια μέθοδο πίεσης είχε χρησιμοποιήσει και η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι κατορθώνοντας να «πείσει» εκόντες - άκοντες πολλούς φοροφυγάδες να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ελέγχους που θα διενεργούν οι παραπάνω ομάδες, θα αφορούν:

1. Τους φορολογουμένους με τα μεγαλύτερα εισοδήματα. Ατύπως η ομάδα αυτή έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί, αλλά από τις αρχές του επόμενου μήνα οι έλεγχοί της θα εντατικοποιηθούν.

2. Την «επώνυμη» φοροδιαφυγή και το πόθεν έσχες (σκάφη, αυτοκίνητα, ενώ έχουν εντοπιστεί πάνω από 500 αδήλωτες πισίνες και περισσότερες από 3.600 offshore εταιρείες με μεγάλο κατάλογο ακινήτων στην κατοχή τους κ.λπ.).

3. Την ακίνητη περιουσία και ιδίως τα πολυτελή σπίτια.

4. Την είσπραξη ΦΠΑ. Θα διερευνηθούν περιπτώσεις κατά τις οποίες αποκρύπτεται ο ΦΠΑ και άλλοι παρακρατούμενοι φόροι από εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες.

5. Τη συλλογή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το πρώτο εξάμηνο του έτους η είσπραξη παλαιών οφειλών ανήλθε σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ και το υπουργείο επιθυμεί να αυξήσει τον ρυθμό είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που συνολικά ανέρχονται σε 32 δισ. ευρώ.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου σημείωναν χθες ότι οι έλεγχοι θα είναι εξειδικευμένοι. Για παράδειγμα, θα υπάρχει μία ειδική ομάδα με περίπου 20 άτομα, που θα διενεργεί ελέγχους για τα πολυτελή σκάφη. Αλλη μία ομάδα των 20 ατόμων που θα ελέγχει τα πολυτελή ακίνητα, μία ακόμα με 50 άτομα που θα περνά από «κόσκινο» τα οικονομικά των γιατρών, των δικηγόρων και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών και παρομοίως για τις πισίνες, τα πολυτελή αυτοκίνητα κ.λπ. Στις διασταυρώσεις των στοιχείων θα χρησιμοποιούνται διάφορες πηγές, ανάλογα με την περίπτωση. Για παράδειγμα, για τις πισίνες θα διασταυρώνονται στοιχεία με τις κατασκευάστριες εταιρείες, για τα σκάφη με τις εταιρείες εισαγωγής σκαφών αναψυχής και για τα μεγάλα εισοδήματα με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, τα αρχεία των συμβολαιογράφων κ.λπ.

Επίσης, αναμένεται να μεταταγούν περί τους 400 υπαλλήλους από το ΣΔΟΕ σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και αντιστρόφως να μεταταγούν στο ΣΔΟΕ περίπου 500 άτομα. Πέραν των παραπάνω ελέγχων, το ΣΔΟΕ θα συνεχίσει τους ελέγχους του στις τουριστικές περιοχές, καθώς τα αποτελέσματα είναι θετικά. Στο πλαίσιο αυτό δεν ξεφεύγουν ούτε τα πανηγύρια που διοργανώνουν οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί στην επαρχία και καλούν τραγουδιστές και συγκροτήματα καταβάλλοντάς τους υψηλά αντίτιμα.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!