αλλά ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, δηλαδή, καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια, κ.λπ.
Οι επιπτώσεις του καύσωνα στον οργανισμό μπορεί να ποικίλουν από μυϊκές κράμπες και την αφυδάτωση έως και τη θερμοπληξία, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. Τα προβλήματα που δημιουργούνται σε συνθήκες καύσωνα, οφείλονται στην προσπάθεια του οργανισμού να διατηρήσει τη θερμοκρασία του όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υπερβολικά υψηλή σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία.
Καύσωνας και αφυδάτωση
Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, σε περιόδους καύσωνα, οι μετακινήσεις μας θα πρέπει να είναι περιορισμένες και να έχουμε στο νου μας, να ενυδατωνόμαστε όσο πιο συχνά γίνεται, προκειμένου να αποφύγουμε την αφυδάτωση, η οποία είναι η αρχή όλων των προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από τον καύσωνα.
Καύσωνας και θερμική εξάντληση
Η θερμική εξάντληση είναι η συχνότερη κλινική εκδήλωση της οξείας έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες και στον καύσωνα. Τα συμπτώματά της είναι η έντονη εφίδρωση, η ζάλη, η κόπωση, ο πονοκέφαλος, η ναυτία και ο εμετός, ενώ συχνά παρατηρείται και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Στη θερμική εξάντληση, δεν παρατηρούνται διαταραχές συνείδησης, αν και συχνά υπάρχουν ζάλη και συναισθηματική αστάθεια. Η θερμική εξάντληση αντιμετωπίζεται με την ενυδάτωση του οργανισμού, ενώ ο γιατρός θα κρίνει αν απαιτηθεί και χορήγηση ηλεκτρολυτών από το στόμα για την εξισορρόπησή του οργανισμού. Η θερμική εξάντληση μπορεί να εξελιχθεί σε θερμοπληξία.
Καύσωνας και μυϊκές κράμπες
Οι θερμικές κράμπες είναι επώδυνες μυϊκές συσπάσεις των μεγάλων μυϊκών ομάδων μετά από κοπιώδη άσκηση, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα. Η αντιμετώπισή τους επιτυγχάνεται με ανάπαυση και ενυδάτωση.
Καύσωνας και θερμοπληξία
Η θερμοπληξία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχουμε σε περιόδους καύσωνα. Τα βασικά συμπτώματα της θερμοπληξίας από τον καύσωνα είναι θερμοκρασία σώματος μεγαλύτερη του 40,5ο C και διαταραχή της συνείδησης (σύγχυση, διέγερση, σπασμοί, κώμα). Αν υπάρχει υποψία θερμοπληξίας για κάποιον ασθενή, τότε θα πρέπει να μεταφέρεται αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβάλλονται προσπάθειες για μείωση της θερμοκρασίας του σώματος του, με νερό, κρύες κομπρέσες και βέβαια να βρίσκεται σε δροσερό ή κλιματιζόμενο χώρο.
Το μυστικό πάντως για να αποφύγουμε τις επιπτώσεις του καύσωνα, είναι να βρισκόμαστε σε δροσερό χώρο και να καταναλώνουμε πολύ νερό.
Πηγή http://www.eimaimama.blogspot.com/