είχε απολογηθεί στην ειδική εφέτη ανακρίτρια Ειρήνη Καλού για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου αναφορικά με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Η ανακρίτρια τον έκρινε ύποπτο φυγής και τον άφησε ελεύθερο επιβάλλοντάς του απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση 400.000 ευρώ.
Ο Γιάννης Αγγέλου είχε δικαίωμα εντός προθεσμίας πέντε ημερών είτε να ζητήσει με αίτησή του προς την ανακρίτρια, μείωση του ύψους της χρηματικής εγγύησης, είτε να προσφύγει στο Συμβούλιο Εφετών. Οι συνήγοροί του επέλεξαν την πρώτη λύση. Κατέθεσαν αίτηση άρσης της χρηματικής εγγύησης, λόγω αδυναμίας καταβολής της.
Η πρόταση του ορισθέντος από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας εισαγγελέα εφετών Γιάννη Λιακόπουλου ήταν να μειωθεί η χρηματική εγγύηση από 400.000 σε 60.000. Η ανακρίτρια όμως δεν δέχτηκε την εισαγγελική πρόταση μειώνοντας την εγγυοδοσία μόνο κατά 100.000 σε 300.000 ευρώ, δίδοντάς του τη δυνατότητα της ενυπόθηκης εγγυοδοσίας.
Στις 16 Αυγούστου, μία ημέρα πριν λήξει η προθεσμία προσέφυγε, μέσω των συνηγόρων του Ζήση Κωνσταντίνου και Ράνιας Καραπλιάνη, στο Συμβούλιο Εφετών, αιτούμενος την άρση του περιοριστικού όρου της χρηματικής εγγύησης.
Στο ερώτημα, γιατί δεν προσέφυγε από την αρχή στο Συμβούλιο Εφετών, την απάντηση τη δίνουν ως εξής έγκυροι νομικοί κύκλοι.
Την περίοδο των διακοπών η σύνθεση του Συμβουλίου Εφετών, της οποίας η θητεία είναι δεκαπενθήμερη είναι γνωστή, καθώς έχουν ορισθεί όλες οι συνθέσεις για την περίοδο των διακοπών. Προφανώς, τονίζουν οι ίδιοι νομικοί κύκλοι, οι συνήγοροι του Γιάννη Αγγέλου έκριναν ότι η σύνθεση του τελευταίου δεκαπενθήμερου του Αυγούστου είναι η πλέον ευνοϊκή για τον πελάτη τους.
Σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους, αυτής της σύνθεσης προεδρεύει πρόεδρος εφετών, ο οποίος είχε ελεγχθεί όταν αποκαλύφθηκε το μεγάλο παραδικαστικό, η διερεύνηση του οποίου είχε ανατεθεί στον τότε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Σανιδά.
Κατά τον Ηρόδοτο «η ευγνωμοσύνη είναι αρετή» και βέβαια όχι μόνο για τους Πέρσες!
http://www.kentri.gr/