tromaktiko: Απελευθέρωση αγοράς ψωμιού

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Απελευθέρωση αγοράς ψωμιού




Η μείωση της τιμής του ψωμιού, κατά 20 - 30 %, οι επενδύσεις και η αύξηση της απασχόλησης, θα είναι το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς αρτοποιίας, υποστηρίζουν οι αρτοβιομήχανοι. Σε υπόμνημα που έστειλαν προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους συναρμόδιους υπουργούς, αναφέρουν ακόμη ότι η διατήρηση της «κλειστής» αγοράς ψωμιού οδήγησε σε αυξήσεις τιμών, κλείσιμο επιχειρήσεων, απολύσεις εργαζομένων και παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Απάντηση αρτοποιών

"Κάθε αναφορά στο επάγγελμα του αρτοποιού ως "κλειστό" γίνεται εκ του πονηρού", αναφέρει η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος σε ανακοίνωση - απάντηση στο υπόμνημα για το ψωμί του Πανελληνίου Συνδέσμου Αρτοποιητικών Μονάδων (αρτοβιομηχανίες). Όπως επισημαίνουν οι βιοτέχνες αρτοποιοί:

-Πράγματι το επάγγελμα του αρτοποιού ήταν κλειστό έως και το 1968. Έως το 1992 υπήρχαν γεωγραφικοί περιορισμοί ( αποστάσεις βιωσιμότητας μεταξύ των αρτοποιείων οι οποίες καταργήθηκαν με το ν. 2665/92, α.65). Σήμερα δεν υπάρχει απολύτως κανένας περιορισμός για την ίδρυση και λειτουργία αρτοποιείου στην Ελλάδα.

-Το παράδειγμα του Πολωνού αρτοποιού δεν μπορεί να έχει καμία εφαρμογή, ή να αποτελέσει επιχειρηματολογία για οιονδήποτε επιθυμεί να ασκήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα του αρτοποιού. Και αυτό διότι πολλά αρτοποιεία έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν από νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα οικονομικούς μετανάστες, πέραν του Έλληνα πολίτη ο οποίος μπορεί να ιδρύσει και να λειτουργήσει αρτοποιείο. Με το Ν. 3526/07 έχει απλουστευθεί και η διαδικασία για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων αρτοποιίας. Άρα, αδίκως χαρακτηρίζεται το επάγγελμα του αρτοποιού ως κλειστό επάγγελμα.

-Με το Ν. 3853/10 (ΦΕΚ 90Α/ 17-06-2010) ικανοποιήθηκε και η τελευταία απαίτηση της Ε.Ε. για υποδιαίρεση σε παραγωγικότητα κάτω των 3000 κιλών στα Bake off.
πηγή: ana-mpa
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!