tromaktiko: Όπλο κατά του καρκίνου η σαλμονέλα

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Όπλο κατά του καρκίνου η σαλμονέλα





Το βακτήριο της σαλμονέλας θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο κατά του καρκίνου, καθώς Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορεί να ενεργοποιεί τον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού και έτσι να βοηθά στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.


Οι ερευνητές του πανεπιστημίου και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας του Μιλάνου, υπό τη δρα Μαρία Ρεσίνιο, σε συνεργασία με επιστήμονες από τις ΗΠΑ, σε εργασία που δημοσίευσαν στο περιοδικό "Science Translational Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τη βρετανική "Τέλεγκραφ", αναφέρουν ότι η μέθοδός τους όχι μόνο καταπολεμά τους όγκους, αλλά επίσης "εμβολιάζει" τον οργανισμό έναντι πιθανής μελλοντικής ανάπτυξης νέων καρκινικών κυττάρων.
Τα καρκινικά κύτταρα είναι άκρως επικίνδυνα, επειδή μπορούν να ξεφεύγουν από το "ραντάρ" του ανοσοποιητικού συστήματος, που συνήθως καταπολεμά αυτές τις κυτταρικές ανωμαλίες. Χάρη όμως στην παρουσία των βακτηρίων της σαλμονέλας, τα καρκινικά κύτταρα γίνονται "ορατά" στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι πιο ευάλωτα στις επιθέσεις του.

Οι Ιταλοί επιστήμονες δοκίμασαν την τεχνική τους σε ποντίκια, καθώς και σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο, και τώρα σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους από τον Μάιο του 2011. Τα πειράματά τους εστιάστηκαν κυρίως σε όγκους του δέρματος που προκαλεί το θανατηφόρο μελάνωμα, αλλά η μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες μορφές καρκίνου.

Όπως είπε η Ρεσίνιο, η σαλμονέλα βρίσκεται σε πολύ χαμηλή δόση, ώστε να μην προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό, και δρα ως "καμπανάκι" που "δείχνει" στον αμυντικό μηχανισμό την ύπαρξη των όγκων. Όπως φάνηκε από τις δοκιμές με τα πειραματόζωα, τα ανοσοποιητικά κύτταρα μπόρεσαν με τον τρόπο αυτό να αναγνωρίσουν τα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέψουν, ενώ προστάτεψαν τα ποντίκια για να μην εξαπλωθεί ο καρκίνος σε άλλα μέρη του σώματός τους - ένα είδος "εμβολιασμού".

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν τελικά να δημιουργήσουν ένα νέο είδος φαρμάκου, στην κατηγορία των φαρμάκων "ανοσοθεραπείας", στα οποία τελευταία στρέφονται όλο και περισσότερο οι επιστήμονες για τη μάχη κατά του καρκίνου, προσπαθώντας να κινητοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τις δυνάμεις άμυνας και αυτοπροστασίας του ίδιου του οργανισμού

πηγή: skai
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!