tromaktiko: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ



Η Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω βενζίνης

Τελικά η Ελλάδα είναι και πάλι στο επίκεντρο του γερμανικού τύπου. Η απεργία των οδηγών και ιδιοκτητών βυτιοφόρων βενζίνης είναι και σήμερα θέμα στον τύπο και γενικά των γερμανικών ΜΜΕ...

«Η Αθήνα επιδιώκει να τερματίσει την απεργία με πολιτική επιστράτευση», «Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για τη βενζίνη», «Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ελλάδα λόγω της βενζίνης», «Οι τουρίστες παγιδευμένοι στα νησιά».

Είναι ορισμένοι από τους σημερινούς τίτλους στις γερμανόφωνες εφημερίδες για την συνεχιζόμενη απεργία των ιδιοκτητών και οδηγών βυτιοφόρων βενζίνης.

Η απεργία των βυτιοφόρων και οι σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα είναι το πρώτο θέμα ή από τα πρώτα θέματα από το πρωί στα δελτία ειδήσεων στα ραδιόφωνα και τα ειδησεογραφικά μαγκαζίνα των τηλεοπτικών σταθμών. «Η απεργία αυτή θα δώσει τη χαριστική βολή στον τουρισμό, που αποτελεί και την κύρια πηγή συναλλάγματος» αναφέρει ο ανταποκριτής από την Αθήνα. Και συνεχίζει: η λέξη χάος είναι ελληνική λέξη, αυτό ακριβώς επικρατεί στην Ελλάδα με χιλιάδες τουρίστες να μην μπορούν να μετακινηθούν με ενοικιασμένα αυτοκίνητα τους ή με τα δικά τους.



Ματαιώνονται πτήσεις, αποκλείονται τουρίστες



Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου με πρωτοσέλιδη επισήμανση «Τελειώνει η βενζίνη στην Ελλάδα» που παραπέμπει σε ρεπορτάζ άλλης σελίδας με τίτλο «Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ελλάδα λόγω της βενζίνης»: «Με ειδική διάταξη για πολιτική επιστράτευση, η οποία εφαρμόζεται συνήθως σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή πολέμου, αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση στην γενική απεργία των οδηγών και ιδιοκτητών βυτιοφόρων βενζίνης. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των πρατηριούχων βενζίνης υπάρχει απόθεμα σε βενζίνη και πετρέλαιο μόνον γύρω στο 5%. Η κυβέρνηση Παπανδρέου θέλει να αναγκάσει τους απεργούς σε πολιτική επιστράτευση μέτρο που μέχρι στιγμής έχει εφαρμοστεί δύο φορές, μία το 1983 με τους απεργούς οδηγούς - φορτηγών και μία το 1987 για τους απεργούς της τότε κρατικής Ολυμπιακής.»



Η εφημερίδα αναφέρεται στους λόγους της απεργίας, στην κατάσταση που υπάρχει για την παροχή ή μεταπώληση αδειών και σημειώνει: «Πριν αποφασίσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης η έλλειψη βενζίνης και πετρελαίου έλαβε δραματικές διαστάσεις. Χιλιάδες τουρίστες ακύρωσαν το ταξίδι τους στην Ελλάδα, γιατί φοβούνται μήπως μείνει το αυτοκίνητό τους από βενζίνη, ενώ στην Κρήτη πάνω από 200 τουρίστες εγκατέλειψαν τα νοικιασμένα αυτοκίνητά τους, γιατί δεν είχαν βενζίνη. Φαίνεται ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε επειδή πολλοί Έλληνες αμέσως μετά την αναγγελία της απεργίας έτρεξαν να βάλουν βενζίνη, ενώ οι τουρίστες δεν αντιλήφθηκαν αμέσως το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με ξένους τουρίστες στην Πελοπόννησο δεν μπορούσαν να βρουν βενζίνη σε απόσταση 200χλμ. Στη Χαλκιδική, όπου βρίσκονται ήδη 100.000 τουρίστες δεν υπάρχει σταγόνα βενζίνη. Καλύτερη είναι η κατάσταση στις συνοριακές περιοχές, διότι οι γειτονικές χώρες προμηθεύουν με βενζίνη τουρίστες και ιθαγενείς.»

«Φέτος έσπασαν πραγματικά τα νεύρα των τουριστών που προτίμησαν την Ελλάδα. Πότε οι απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, πότε οι διαμαρτυρίες των λιμενεργατών και τώρα η απεργία των μεταφορέων βενζίνης και πετρελαίου κατά της φιλελευθεροποίησης του επαγγέλματος τους.»



Για πρώτη φορά τόσο αποτελεσματική η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής



Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: «Η δημόσια στηλίτευση στην υπηρεσία της φοροδιαφυγής – στην Ελλάδα οι ελεγκτές για τη φοροδιαφυγή φροντίζουν να γεμίσουν γρήγορα τα κρατικά ταμεία». Με αυτό τον τίτλο η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ στην υπηρεσία διώξεως οικονομικού εγκλήματος:

«Κατήντησε πια ιεροτελεστία: λίγο πριν από την λήψη μέτρων ή την ανακοίνωση μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις κηρύσσεται απεργία. Όμως σε αντίθεση με παλιά, οι απεργίες αυτές δεν πρόκειται να έχουν επιτυχία. Υπό την πίεση των συνθηκών ο πρωθυπουργός της χώρας Γ. Παπανδρέου ακολουθεί απαρέγκλιτη γραμμή, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.»



Η εφημερίδα αναφέρεται στους τρεις, όπως λέει, σημαντικούς άνδρες που βοηθούν αποφασιστικά την κυβέρνηση: στον επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου και τον υποδιευθυντή της υπηρεσίας Νικόλαο Λογοθέτη και στον Ιωάννη Καπελέρη, τον επικεφαλής της υπηρεσίας διώξεως οικονομικού εγκλήματος:

«Ο κ. Καπελέρης έχει καθήκον να βρει το παράνομο ή το κρυμμένο χρήμα για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία. Κυρίως δηλαδή είναι αυτός που κυνηγά τους φοροφυγάδες. Σύμφωνα με μελέτη της ΕΤΕ εάν η Ελλάδα καταπολεμήσει αποτελεσματικά την φοροδιαφυγή μπορεί να συγκεντρώσει επιπλέον ετήσια φορολογικά έσοδα ύψους εννέα δισεκατομμυρίων. Αυτό είναι το καθήκον του κ. Καπελέρη και των 1300 συνεργατών του.»

Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης στην καθημερινότητα της υπηρεσίας.

Επισημαίνει εξάλλου ότι από τότε που υπάρχει ο αριθμός 1517 για το κοινό, έχουν δοθεί 3.500 συγκεκριμένες πληροφορίες για ύποπτους φοροφυγάδες. Στην πλειοψηφία τους οι καταγγελλόμενοι είναι γιατροί που δεν δίνουν αποδείξεις. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Και καταλήγει: «Η υπηρεσία διώξης οικονομικού εγκλήματος έχει έτσι μια πολιτική λειτουργία. Διότι πρέπει να καταστήσει σαφές στην κοινή γνώμη ότι δεν πρόκειται να την γλυτώσει κανείς και επιπλέον ότι δεν πρόκειται τις δραστικές μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές να τις πληρώσει ο μέσος Έλληνας πολίτης.»



Τέλος στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε εκτενέστατη ανάλυση για την πορεία του προγράμματος εξυγίανσης στην Ελλάδα με τίτλο «Μαραθώνιος που εκτελείται με ταχύτητα μικρών αποστάσεων». Την ανάλυση υπογράφει ο Γερμανός οικονομολόγος και συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ Γενς Μπάστιαν.

Ο αναλυτής κάνει μια συνολική ανασκόπηση των μέχρι τώρα πεπραγμένων της κυβέρνησης και υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν σοβαρές και ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι η κυβέρνηση και οι εφορίες ανταποκρίνονται στην σοβαρότητα της κατάστασης. Για πρώτη φορά μάλιστα δεν επιδεικνύουν πνεύμα ανοχής έναντι συναδέλφων τους. Οι δημόσιες αντιπαραθέσεις για την φοροδιαφυγή και τη διαφθορά αποδεικνύουν ότι υπάρχει πολιτική βούληση να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, αλλά δηλώνει ταυτόχρονα ότι κατάσταση είναι ώριμη για το εγχείρημα αυτό.»


ΠΗΓΗ: http://www.dw-world.de/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!