Είτε πρόκειται για οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή, είτε για οθόνη τηλεόρασης, είτε για οθόνη κινητού τηλεφώνου έχουν καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι στις ζωές μας, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι περνάμε τα μισά μας χρόνια χαζεύοντας σε αυτές.
Σε έκθεση που δημοσιοποίησε η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam επισημαίνεται ότι κάθε Βρετανός ενήλικας περνάει περίπου οκτώ από τις 16 ώρες που είναι ξύπνιος μπροστά από κάθε είδους συσκευή που διαθέτει οθόνη.
Ένας μέσος ενήλικας ξοδεύει κατά μέσο όρο 212 λεπτά μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή του και 80 περίπου λεπτά στέλνοντας γραπτά μηνύματα μέσω του κινητού του τηλεφώνου.
"Για πρώτη φορά η έκθεση αυτή αποδεικνύει την εξουσία που ασκούν καθημερινά πάνω μας όλες αυτές οι συσκευές που μας περιβάλλουν", σημείωσε ο Πίτερ Φίλιπς, εκπρόσωπος της οργάνωσης, τονίζοντας πως οι νέοι ηλικίας 16-24 ετών αποδεικνύονται οι φανατικότεροι οπαδοί των νέων τεχνολογιών.
"Η μελέτη μας όμως δείχνει ότι το χάσμα έχει αρχίσει να αμβλύνεται και ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι μέσης ηλικίας έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το Διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα", συμπλήρωσε.
Αυτό καθίσταται εμφανές και από τα στοιχεία από τη στιγμή που ποσοστό μεγαλύτερο του 50% άνω των 50 ετών διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο, το 70% των πολιτών έχει σύνδεση στο σπίτι του και το 33% είναι συνδεδεμένο και στο χώρο εργασίας του.
Οι ειδικοί συνοψίζουν τις παρενέργειες του εθισμού στο διαδίκτυο σε διαταραχές ύπνου, απώλεια αίσθησης χώρου και χρόνου, δυσκολίες στην επικοινωνία με το περιβάλλον, άγχος και κατάθλιψη.
Μάλιστα, λόγω των αυξημένων προβλημάτων, ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δημιουργούν θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης από την πολύωρη ενασχόληση με το διαδίκτυο.