αντοχής ή stress test, στα οποία υποβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζικών Εποπτών (CEBS) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως ανακοινώθηκε από τη CEBS, από τα έξι ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που συμμετείχαν στην άσκηση προσομοίωσης, μόνο η Αγροτική Τράπεζα δεν πέρασε τη βάση, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα βασικά ίδια κεφάλαιά της θα μειώνονταν κάτω από το 6% του ενεργητικού της, το οποίο τέθηκε ως όριο για το σκοπό της άσκησης.
Τα stress test, όμως, δοκίμασαν κυρίως την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών – υπό ορισμένες υποθέσεις για την πορεία της οικονομίας – αλλά όχι και τη ρευστότητά τους, η οποία αποτελεί σήμερα πρόβλημα για όλες τις ελληνικές αλλά και πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες. Από την άποψη αυτή, η ευρωπαϊκή άσκηση κατέδειξε ότι υπάρχει μεν σχετική κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά δεν αναμένεται να αποκαταστήσει την πρόσβασή τους στη διατραπεζική αγορά, ώστε να λυθεί το χρηματοδοτικό τους πρόβλημα, το οποίο δημιουργήθηκε από τη μεγάλη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημοσίου. Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί, όπως άλλωστε εκτιμούν και οι ίδιοι οι τραπεζίτες, όταν το Δημόσιο θα έχει δείξει σημαντική βελτίωση όσον αφορά στη μείωση του ελλείμματος για να ανακτήσει σταδιακά τη φερεγγυότητά του. Η διαπίστωση αυτή είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος πιέζουν για συγχωνεύσεις των ελληνικών τραπεζών. Η προοπτική των συγχωνεύσεων και εξαγορών «πυροδοτεί» μεγάλη άνοδο των τραπεζικών μετοχών, χωρίς να λείπουν τα χρηματιστηριακά παιχνίδια.
Οι βασικές υποθέσεις
Οι υποθέσεις που χρησιμοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζικών Εποπτών δεν ήταν πολύ αυστηρές και αυτό διευκόλυνε να περάσουν την βάση οι 84 από τις 91 συνολικά τράπεζες που εξετάσθηκαν. Πολλοί αναλυτές είχαν επισημάνει και πριν από τη διενέργεια των stress test ότι τα κριτήρια αξιολόγησης θα ήταν σχετικά χαλαρά. Σε σημαντικό βαθμό επιβεβαιώθηκαν, καθώς: Πρώτον, το βασικό σενάριο υποθέσεων για την πορεία της οικονομίας αντιστοιχεί στις τρέχουσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το δυσμενές σενάριο δεν έχει μεγάλη απόκλιση από αυτό, ιδιαίτερα σε όρους ανεργίας και πληθωρισμού. Δεύτερον, οι προβλέψεις για τις τιμές των ακινήτων που ελήφθησαν υπόψη – καθορίστηκαν για κάθε χώρα από τις αντίστοιχες Κεντρικές Τράπεζες – ήταν αισιόδοξες. Τρίτον, ο κίνδυνος από τη μείωση της αξίας κρατικών ομολόγων περιορίστηκε μόνο στους τίτλους που έχουν στο λεγόμενο εμπορικό χαρτοφυλάκιό τους οι τράπεζες, όπου διακρατούν ένα μικρό ποσοστό 10%, και όχι στους τίτλους που διακρατούν έως τη λήξη τους, καθώς αποκλείστηκε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους από χώρα της Ε.Ε. Σημειώθηκε, επίσης, πρόβλημα και από την άρνηση μεγάλων γερμανικών τραπεζών να αποκαλύψουν το ύψος των κρατικών ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, παρότι υπήρξε σχετική δέσμευση, με αποτέλεσμα ο γενικός γραμματέας της CESB κ. Arnoud Vossen να κατηγορήσει ευθέως τις γερμανικές τράπεζες για αθέτηση των συμφωνημένων. Ειδικά για την περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, το βασικό σενάριο προσομοίωσης προβλέπει ότι το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) της Ελλάδας θα μειωθεί φέτος κατά 4,1%, η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 11,7% και ο πληθωρισμός στο 1,4%. Για το 2011, το βασικό σενάριο προβλέπει ύφεση 2,6%, ανεργία 14,1% και πληθωρισμό 2,1%. Το δυσμενές οικονομικό σενάριο προβλέπει για φέτος ύφεση 4,6%, ανεργία 11,8% και πληθωρισμό 1,4%, ενώ για την επόμενη χρονιά τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 4,3%, 14,8% και 2,1%. Πέρα από τις παραπάνω μακροοικονομικές παραδοχές, το τρίτο σενάριο λαμβάνει υπόψη τη μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό 23,1% το 2011, η οποία είναι κατά 5% υψηλότερη σε σχέση με τη μέση απώλεια που σημειώνουν σήμερα τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Όσον αφορά στις τιμές των ακινήτων που ελήφθησαν υπόψη στην περίπτωση της Ελλάδας, προβλέπεται μια μάλλον συγκρατημένη πτώση φέτος κατά 5% και ακόμη μικρότερη (2%) για το 2011.
Η ΑΤΕ Βank
Καταλύτης των εξελίξεων για την αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος θα είναι η ΑΤΕ, η οποία πλέον θα χρειαστεί, με βάση και το stress test, αύξηση του κεφαλαίου της. Μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, οι υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι το Δημόσιο θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής και ότι θα εξεταστεί και η πρόταση του διοικητή της Αγροτικής κ. Θεόδωρου Πανταλάκη για τετραπλή συγχώνευση της ΑΤΕ με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) και την Τράπεζα Αττικής, καθώς και την πρόσφατη συνδυασμένη προσφορά για την ΑΤΕ και το ΤΤ από την Τράπεζα Πειραιώς. Η τελευταία προχωρεί στην πρόσληψη συμβούλων για να κάνουν τις διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο, ενώ πληροφορίες από την τράπεζα αναφέρουν ότι δρομολογείται και ενίσχυση των κεφαλαίων της για την προκαταβολή των 701 εκατ. ευρώ που προβλέπει η προσφορά της, αλλά και των 370 εκατ. ευρώ που είχε λάβει ως κεφαλαιακή ενίσχυση από το Δημόσιο στο πλαίσιο του «πακέτου» των 28 δις ευρώ, που δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Ένα τριπλό σχήμα Πειραιώς – Αγροτικής – Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα οδηγούσε σε έλεγχο του 22% της εγχώριας αγοράς και γενικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10,4% σε ενοποιημένη βάση. Στελέχη της αγοράς, που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, μόνο τυχαία δεν θεωρούν την πρόταση του προέδρου της Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα, επισημαίνοντας ότι η συνδυασμένη προσφορά έγινε με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης όχι τύποις, δηλαδή για να ανοίξει το παιχνίδι της αναδιάρθρωσης, αλλά και για την ουσία του ζητήματος. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η πώληση της Αγροτικής, εφόσον βέβαια καταλήξει στο ενδεχόμενο αυτό η κυβέρνηση, επειδή από μόνη της δεν είναι ελκυστική, αλλά σε συνδυασμό με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – που ήταν πρώτο στα stress test από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας – μπορεί να λύσει τα χέρια της κυβέρνησης, η οποία πέραν των άλλων πρέπει και να πείσει τις αγορές ότι προχωρά στην υλοποίηση ενός ευρύτερου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Πηγή: banksnews.gr