tromaktiko: Ταμάμ...

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Ταμάμ...



Ένεκα της αναμετρήσεως με τους γείτονες θα χρησιμοποιήσω μια λέξη που πήραμε απ’ αυτούς και θεωρώ ότι είναι το ρεζουμέ του
ματς. Έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι το σκορ είναι… ταμάμ για τον ΠΑΟΚ. Ο Σάκης Γκίνας σχολιάζει. Και το λέω αυτό για τους εξής λόγους:

Πρώτον, ο ΠΑΟΚ έπαιξε με 10 παίκτες στο μεγαλύτερο μέρος του δευτέρου ημιχρόνου, λόγω της υπερβολικής αποβολής του Βιτόλο και άντεξε στην τουρκική πίεση, κρατώντας το 1-0 που είναι καλό σκορ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι Τούρκοι στην ρεβάνς χρειάζονται νίκη με δυο γκολ διαφορά για να προκριθούν, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο, ειδικά απέναντι σε μια ομοιογενή και πειθαρχημένη ομάδα, όπως απέδειξε ότι είναι ο ΠΑΟΚ και του Παύλου Δερμιτζάκη.

Και δεύτερον, όταν το ματς μετατράπηκε σε ρωσική ρουλέτα στα τελευταία λεπτά, ναι μεν, ο ΠΑΟΚ, εάν δεν έχανε την απίστευτη ευκαιρία ο Παπάζογλου, θα μπορούσε, όπως δικαιούνταν βάση της εικόνας του αγώνα, να πάει με το πιο ασφαλές 2-0 στην Πόλη, θα μπορούσε, όμως, και να δεχτεί την ισοφάριση αμέσως μετά στην διπλή ευκαιρία των Τούρκων.

Αυτά ως πρόλογο. Εν μέσω διακοπών και καλοκαιρινής ραστώνης είδα το ματς, γι’ αυτό θα προβώ σε ορισμένες σύντομες παρατηρήσεις:

Ο ΠΑΟΚ διέθετε ότι απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο: πολύ καλές αλληλοκαλύψεις σε όλες τις γραμμές, μεθοδικότητα στο παιχνίδι του και παίκτες με ψυχή, πάθος, αυτοσυγκέντρωση, πειθαρχεία και αποτελεσματικότητα. Θα είχε «καθαρίσει»την πρόκριση από το πρώτο ημίχρονο, εάν δεν έχαναν τις μεγάλες ευκαιρίες οι Βιερίνια, Σαλπιγγίδης και Μουσλίμοβιτς. Με τέτοιες αποδόσεις η ομάδα του Δερμιτζάκη βάζει υποψηφιότητα για μεγάλα πράγματα φέτος.

Ο Κρέσιτς πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και είναι αυτός που έδωσε ουσιαστικά την νίκη στον ΠΑΟΚ και με την διπλή μεγάλη απόκρουση στο 92΄, αλλά και με ορισμένες ακόμα σωτήριες επεμβάσεις σε επικίνδυνα φάουλ των Τούρκων στο δεύτερο ημίχρονο. Ήταν μακράν η καλύτερη εμφάνιση του Κροάρη γκολκίπερ με την ασπρόμαυρη φανέλα και αποτέλεσε σοβαρή υποθήκη για το μέλλον.

Η χαμένη ευκαιρία του Παπάζογλου είναι για τα χάι λάιτ των προκριματικών του Γουρόπα Λιγκ. Πήγε με πολύ κακή τοποθέτηση του σώματός του και επιπολαιότητα πάνω στην φάση. Η απλότητα είναι το παν στο ποδόσφαιρο. Τέτοιες ευκαιρίες χάνουν και μεγάλα σέντερ φορ, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τον νεαρό επιθετικό.

Επιτέλους, η άμυνα του ΠΑΟΚ θύμισε τον παλιό καλό εαυτό της και αυτό ήταν ίσως η πιο ευχάριστη διαπίστωση του αγώνα. Μέχρι τώρα έδειχνε ότι θα είναι ο «μεγάλος ασθενής» της ομάδας φέτος. Με την Φενέρμπαχτσε, όμως, φάνηκε ότι «έδεσαν» και το κέντρο της άμυνας με τον πολύ καλό Μαλεζά δίπλα στην ηγετική φυσιογνωμία του Κοντρέρας, αλλά και τα άκρα με τον εξαιρετικό Λίνο και τον ανεβασμένο Μπουσαϊντι. Οι Τούρκοι απείλησαν μόνο από στημένες φάσεις και τις κόντρες που έγιναν στις καθυστερήσεις και αυτό ήταν το επιστέγασμα της εξαιρετικής αμυντικής λειτουργίας του ΠΑΟΚ.

Ο Γκαρσία έκανε μεγάλο ματς. Με καθαρό μυαλό, ψύχραιμος, δέσποζε στον χώρο του κέντρου και έβγαζε μακρινές μπαλιές «διαβήτη» μπροστά, όπως αυτή στον Βιερίνια.

Παρεμπιπτόντως, ο ΠΑΟΚ είναι τυχερός που έχει τον Πορτογάλο επιθετικό στην σύνθεσή του. Είναι παίκτης ευρωπαϊκής κλάσης με σπάνιο ρεπερτόριο κινήσεων. Παίκτες σαν κι αυτόν είναι το αλατοπίπερο στο ποδόσφαιρο. Θα δεινοπαθήσουν πολλές άμυνες φέτος κόντρα στο δίδυμο Βιερίνια – Σαλπιγγίδη.

Η αποβολή του Βιτόλο είναι επιεικώς τραβηγμένη από τα μαλλιά, αφού ο Νιαγκ χαμήλωσε το κεφάλι του για να πάρει την κεφαλιά και ο Ισπανός, ναι μεν, σήκωσε το πόδι του ψηλά, αλλά δεν έβλεπε και κυρίως δεν βρήκε στο κεφάλι τον Σενεγαλέζο, ο οποίος έκανε θέατρο. Ο Γερμανός διαιτητής Μανουέλ Γκράφε με την απόφασή του να αποβάλει τον Βιτόλο έδωσε ένα καλό χέρι βοηθείας στους Τούρκους.

Εν κατακλείδι, η ρεβάνς στην Πόλη είναι δύσκολη, ιδίως εάν εκτός του Βιτόλο απουσιάσει και ο Ίβιτς, γιατί ο ΠΑΟΚ θα παίξει χωρίς του δυο βασικούς του μοχλούς στον νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής, όπου ειδικά σ’ αυτό το ματς πρέπει να δουλέψει ρολόι, για να κρατάει η ομάδα του Δερμιτζάκη την μπάλα, ελέγχοντας και «παγώνοντας» τον ρυθμό όταν χρειάζεται.

Πέραν, όμως, από τεχνικές λεπτομέρειες αυτό που θα κρίνει την πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη είναι το καθαρό μυαλό και το ασίγαστο πάθος σε όλο τον αγώνα που θα πρέπει να διαθέτουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ.
 
 
Πηγή: contra.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!