Το θερμό επεισόδιο στη μεθόριο των δύο χωρών προκάλεσε τον θάνατο δύο Λιβανέζων στρατιωτών, ενός ομοεθνούς τους δημοσιογράφου, αλλά και ενός Ισραηλινού αντισυνταγματάρχη, στο χειρότερο συνοριακό επεισόδιο από τον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ το καλοκαίρι του 2006.
Ο ισραηλινός στρατός θέλησε χθες να αποδείξει ότι δεν αποθαρρύνεται από το περιστατικό και συνέχισε έτσι την «επιχείρηση» αποψίλωσης δέντρων στη συνοριακή γραμμή, που προκάλεσε την ανταλλαγή πυρών. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που δεν συμμετείχε στο συνοριακό επεισόδιο, δεσμεύθηκε χθες να «κόψει το χέρι» του Ισραήλ εάν δεχόταν επίθεση από τον στρατό του. Η έρευνα της UNIFIL, όμως, δικαίωσε το Ισραήλ, αναφέροντας ότι «τα δέντρα που έκοψε ο ισραηλινός στρατός βρίσκονταν νότια της συνοριακής γραμμής και άρα εντός του ισραηλινού εδάφους, τη στιγμή που ξεκίνησε η συμπλοκή». Αργά χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί τριμερής άτυπη συνάντηση μεταξύ αξιωματικών του στρατού του Λιβάνου, Ισραηλινών ομολόγων τους και εκπροσώπων της UNIFIL.
Η ανταλλαγή πυρών της Τρίτης σημειώθηκε λίγη ώρα αφότου Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν γερανό για να κλαδέψουν κλαδιά δέντρων που προκαλούσαν παρεμβολές στο ηλεκτρονικό σύστημα αισθητήρων του συνοριακού φράκτη. Η «τσαχάλ» (ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) ανέφερε ότι οι άνδρες τους έμειναν στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων.
Ο υπουργός Τύπου του Λιβάνου Ταρέκ Μίτρι παραδέχθηκε χθες ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται νότια της «γαλάζιας γραμμής», όπως ονομάζεται η γραμμή εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, επιμένοντας ωστόσο ότι αυτή αποτελεί λιβανικό έδαφος. Αξιωματούχος του λιβανικού στρατού δήλωσε ότι η Βηρυτός γνώριζε για τις προγραμματισμένες συνοριακές δραστηριότητες των Ισραηλινών, τις οποίες είχε αποδεχθεί, εφόσον αυτές θα πραγματοποιούνταν υπό την αιγίδα και την επιτήρηση της UNIFIL.
Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου, στρατηγός Ζαν Καουατζί, που επισκέφθηκε χθες την περιοχή, δήλωσε σε συγκεντρωμένους στρατιώτες: «Η γενναία σας αντίσταση απέναντι στον προδοτικό εχθρό απέδειξε ότι καμία επιβουλή κατά του λαού και των εδαφών μας δεν θα περάσει χωρίς βαρύ τίμημα».
Προμελέτη πίσω από τα πυρά των Λιβανέζων στρατιωτών διέγνωσε ο ισραηλινός στρατός, με συνταγματάρχη του που υπηρετεί στην περιοχή να αναφέρει ότι Λιβανέζοι ελεύθεροι σκοπευτές, που προφανώς είχαν λάβει θέσεις νωρίτερα, άνοιξαν αμέσως πυρ εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαρακτήρισε χθες την επίθεση «απρόκλητη και αδικαιολόγητη» και δεσμεύθηκε να απαντήσει άμεσα σε κάθε νέα πρόκληση που θα προέλθει από τον Λίβανο.
Από την έρημο του Σινά οι ρουκέτες
ΚΑΪΡΟ. Παλαιστίνιοι ακτιβιστές από τη Γάζα θεωρεί η Αίγυπτος ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση με ρουκέτες που έπληξαν τη Δευτέρα το Ισραήλ και την Ιορδανία. Η Χαμάς, όμως, ανακοίνωσε χθες ότι οι ισχυρισμοί του Καΐρου δεν έχουν καμία ισχύ. Οι ρουκέτες φαίνεται να εκτοξεύθηκαν από την έρημο του Σινά, όπου δραστηριοποιούνται τρομοκρατικές ομάδες και έπληξαν τα λιμάνια Εϊλάτ και Ακαμπα του Ισραήλ και της Ιορδανίας αντίστοιχα, που συνορεύουν στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας. Αν και οι αιγυπτιακές αρχές δεν αποσαφήνισαν από ποιο ακριβώς σημείο της χερσονήσου του Σινά εκτοξεύθηκαν οι ρουκέτες, ούτε και την οργάνωση που εκτιμά ότι κρύβεται πίσω από την ενέργεια, δεσμεύθηκαν να εντείνουν τις έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Νωρίτερα χθες, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, ανέφερε ότι ενδέχεται η Χαμάς να έχει έμμεση σχέση με το περιστατικό.
Το 2005, ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον αμερικανικού πολεμικού πλοίου αγκυροβολημένου στο λιμάνι της Ακαμπα, χωρίς να πλήξουν τον στόχο τους. Οι ρουκέτες είχαν σκοτώσει Ιορδανό φρουρό του λιμανιού, ενώ οργάνωση με δεσμούς με την Αλ Κάιντα είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.
ΠΗΓΗ: Reuters