tromaktiko: Απάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ στις προτάσεις Χριστόφια για το Κυπριακό

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Απάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ στις προτάσεις Χριστόφια για το Κυπριακό



Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν απάντησε με επιστολή του στον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια σχετικά με το τρίπτυχο προτάσεων
που υποβλήθηκαν στην τουρκική πλευρά στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Συγκρατημένη είναι, εν τω μεταξύ, η αντίδραση της Λευκωσίας στο μήνυμα της Χίλαρι Κλίντον που προβλήθηκε στο συνέδριο των Κύπριων αποδήμων.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, επιβεβαιώνοντας τη λήψη της απάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ, εξέφρασε ικανοποίηση για το περιεχόμενό της, το οποίο όμως απέφυγε να αποκαλύψει.


«Η κυβέρνηση αξιολογεί το περιεχόμενο όλων των απαντήσεων που έχει λάβει και συνεχίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει διεθνώς για προώθηση των προτάσεων του προέδρου Χριστόφια. Πρόκειται για ισορροπημένες και ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες εάν υλοποιηθούν θα δώσουν ώθηση και θα επιταχύνουν το διάλογο» ανέφερε ο κ. Στεφάνου.


Προσέθεσε ότι οι προτάσεις δίνουν επίσης διέξοδο τόσο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, όσο και στις εμπορικές σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με άλλες χώρες. Υπάρχει, ανέφερε, θετική ανταπόκριση από πολλές χώρες, οι οποίες χαρακτηρίζουν τις προτάσεις ισορροπημένες.


Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος και δεν διαφαίνεται προοπτική λύσης.


Όσον αφορά την εντατικοποίηση των συνομιλιών που ζητά η τουρκική πλευρά, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αν τεθεί το θέμα στις συνομιλίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει απαντήσεις να δώσει.


Ο Δ.Χριστόφιας έχει προτείνει την ταυτόχρονη συζήτηση του θέματος των περιουσιών με εκείνα των εδαφικών αναπροσαρμογών και του επαναπατρισμού εποίκων, την παράδοση της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη και λειτουργία του λιμανιού της πόλης υπό την εποπτεία της ΕΕ για εμπόριο με τους Τουρκοκυπρίους και τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης προς συζήτηση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, εφόσον Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι το Υπουργείο του βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποτρέψει την παραχώρηση κατεχόμενης γης στην Καρπασία για ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων και πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων οι δύο πλευρές βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.


*Εν τω μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε την Παρασκευή ότι το υπουργείο του βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποτρέψει την παραχώρηση κατεχόμενης γης στην Καρπασία για ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων και πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.


Συγκρατημένη αντίδραση για το μήνυμα Κλίντον


Συγκρατημένη ήταν η αντίδραση της κυβερνητικής κυβέρνησης στο μήνυμα της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον που προβλήθηκε την Πέμπτη στο συνέδριο των αποδήμων.


Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι το μήνυμα «κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο και πλαίσιο, στο οποίο κινούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες όλα αυτά τα χρόνια».


Η Χίλαρι Κλίντον ανέφερε στο μήνυμά της ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες σε λύση επανένωσης της Κύπρου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και κάλεσε τους ηγέτες να παραμείνουν προσηλωμένοι στις διαπραγματεύσεις για λύση του προβλήματος και να είναι έτοιμοι να λάβουν σκληρές αποφάσεις.
 
 
Πηγή: in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!