του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού – CED με τουριστικούς φορείς και επιχειρηματίες του Νομού, παρουσία της Νομάρχη Ηρακλείου κ. Βαγγελιώς Σχοιναράκη – Ηλιάκη. Στόχος της συνάντησης ήταν η συζήτηση με τους τοπικούς τουριστικούς φορείς, προκειμένου να παρουσιαστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς και προτάσεις, με στόχο να συμπεριληφθούν στο υλικό που θα επεξεργαστούν οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού πριν την κατάρτιση του «Σχεδίου Δράσης Προορισμού».
Μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με το «Παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας Προορισμών - CED» το οποίο υλοποιεί το πρόγραμμα, έχει γίνει επεξεργασία πληροφοριών και στοιχείων σχετικά με την λειτουργία της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού στα πεδία των υπηρεσιών, της οργάνωσης, των δραστηριοτήτων και της αειφορίας. Το τελικό στάδιο του προγράμματος πριν την κατάρτιση του «Σχεδίου Δράσης Προορισμού» αποτελεί η επιτόπια αξιολόγηση του προορισμού, η οποία πραγματοποιείται με την επίσκεψη κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στην Κρήτη 22 με 27 Αυγούστου.
Στόχος του προγράμματος αποτελεί η αποτελεσματική στήριξη του προορισμού για την υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών του τουριστικού προϊόντος και προφίλ της Κρήτης προκειμένου να αποτελέσει Τουριστικό Προορισμό Αριστείας, πετυχαίνοντας βιώσιμο τουρισμό 12 μήνες το χρόνο. Στο τελικό «Σχέδιο Δράσης Προορισμού» θα παρουσιάζονται αναλυτικά οι δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να αποτελέσει η Κρήτη ένα διεθνή τουριστικό προορισμό αριστείας, με βάση επιτυχημένες πρακτικές σε άλλους προορισμούς οι οποίες θα προσαρμοστούν στις τοπικές ιδιαιτερότητες.
Τα οφέλη από την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος στην Κρήτη περιλαμβάνουν:
Ø Τη διεθνή αναγνώριση της Κρήτης ως προορισμού αριστείας μέσω ενός παγκόσμιου φορέα.
Ø Την κοινωνική συνοχή μέσα από ενιαίο όραμα και στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη του προορισμού.
Ø Τη συνεχή υποστήριξη με σκοπό την άντληση και την απορρόφηση της τεχνογνωσίας για την υλοποίηση του προγράμματος στον προορισμό.
Ø Τη μεταφορά επιτυχημένων διεθνών πρακτικών σε διάφορους τομείς, προσαρμοσμένων στα δεδομένα τής Κρήτης
Η Κρήτη εντάχθηκε στο «Πρόγραμμα Προορισμών Αριστείας - SMED» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού μέσω της διανομαρχιακής, αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας». Η υπογραφή ένταξης έγινε από την Πρόεδρο της εταιρείας και Νομάρχη Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη στις 10 Μαρτίου 2010 στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης του Βερολίνου, παρουσία όλων των Νομαρχών της Κρήτης, του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Taleb Rifai και της τότε Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κας Αντζελας Γκερέκου. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το “Παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας Προορισμών – CED”, επιχειρηματικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.
Παραδείγματα άλλων προορισμών, που έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι:
Ø Πεδιάδα του Douro στην Πορτογαλία: Απορρόφηση Κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 30εκ ευρώ για την εφαρμογή τού συνόλου των οδηγιών του SMED.
Ø Jedahh στην Σαουδική Αραβία: Ένταξη σε Εθνικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης για την αναπαλαίωση & προστασία τού ιστορικού κέντρου.
Ø Ανατολικές Πολιτείες στον Καναδά: Νομοθετική Μεταρρύθμιση για την απαγόρευση μηχανοκίνητων πλοιαρίων σε λίμνες με ευαίσθητο οικοσύστημα και Άντληση Κονδυλίων για τη Χρηματοδότηση Μικρών Παραδοσιακών Εστιατορίων.
Πόλη του Μεξικού στο Μεξικό: Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κρίσης από τη Γρίπη των Χοίρων & Ένταξη σε Ειδικό Πρόγραμμα Καταμέτρησης των Ατμοσφαιρικών Ρύπων.