«Αν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (σ.σ. Δασική Υπηρεσία) χωρίς τη γραφειοκρατία, που ξεκινά από ενάμισι έως δύο χρόνια και χωρίς υποχρεωτική ύπαρξη περιβαλλοντικών μελετών, είχαν επιτρέψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να καθαρίσει τα χωράφια και... την περιοχή και να χαράξει παρόδιους ζώνες, σήμερα δεν θα θρηνούσαμε καμένη γη στα Κύθηρα».Στο καταπράσινο γραφικό νησί στα νότια της Πελοποννήσου -που όμως ανήκει διοικητικά στην Αττική- δυο ημέρες τώρα εξελίσσεται ένα θρίλερ με την εξάπλωση της φωτιάς, αφού σβήνει και... αναζωπυρώνεται σε δύσβατα σημεία.
Επειτα από ολονύχτιες μάχες με τις φλόγες, η φωτιά περιορίστηκε σε δυο μέτωπα. Χθες το μεσημέρι στις 12.30 πλησίον της περιοχής Μητάτα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν απειλούνταν σπίτια ή ανθρώπινες ζωές. Τότε όμως προκλήθηκε ένας ανεμοστρόβιλος. Η φωτιά αναζωπυρώθηκε και έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
«Ευτυχώς που υπήρχαν τα εναέρια μέσα και την περιόρισαν ύστερα από δυο ώρες περίπου», περιέγραψε ο δήμαρχος και ανέφερε ότι «είναι η τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο που φωτιά καίει τα Κύθηρα.
Ξεκίνησαν οι απόπειρες τον περασμένο Οκτώβριο. Συνεχίστηκαν τον Ιούνιο (2010) και έκαψαν 450 στρέμματα στη δυτική πλευρά του νησιού. Η συγκεκριμένη φωτιά του Ιουνίου ξέσπασε στις 2 τα χαράματα. Εκείνη πάντως η φωτιά δεν είχε λόγο να μπει από μόνη της. Ούτε πυλώνες της ΔΕΗ περνούσαν από εκεί. Από χέρι φαίνεται πολύ πιθανό να μπήκε», μας είπε ο κ. δήμαρχος.
Η Α.Χ. είναι τουρίστρια στο νησί: «Η οικολογική καταστροφή στα Κύθηρα είναι τεράστια, έχει καεί μέχρι και το χώμα. Κάηκε και το φαράγγι, μια περιοχή παρθένα, που δεν είχε καεί ποτέ», είπε.
Φωτιές είχαμε χθες στα Λεχαινά Ηλείας και στην Καλλονή Λέσβου.
Στο «κόκκινο» λόγω καιρικών συνθηκών βρίσκονται σήμερα: Αν. Αττική, Εύβοια, Λέσβος, Χίος, Κρήτη και Σάμος.
Source:Enet