, τα οποία φέρεται να έχει στην κατοχή της η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.
Πιστεύεται ότι το υλικό αυτό είναι η μόνη σωζόμενη καταγραφή ανακρίσεων που έχουν γίνει εντός του κρυφού δικτύου αμερικανικών φυλακών στο εξωτερικό και συνιστά μια σημαντική μαρτυρία για τον ρόλο ξένων κυβερνήσεων στην παράνομη κράτηση και ανάκριση υπόπτων τρομοκρατίας.
Οταν το 2005 η CIA κατέστρεψε 92 βιντεοταινίες από ανακρίσεις δύο άλλων μελών της Αλ Κάιντα (του Αμπού Ζουμπέιντα και του Αμπντ αλ-Νασίρι) στα οποία οι δύο ύποπτοι υποβάλλονταν σε εικονικό πνιγμό, θεώρησε ότι είχε εξαφανίσει όλο το υλικό των άκρως αμφιλεγόμενων πρακτικών της.
Ομως το 2007, ένας εργαζόμενος ανακάλυψε τυχαία κρυμμένα σε ένα γραφείο της υπηρεσίας τις βιντεοταινίες του Μπιναλσίμπ. Εισαγγελέας του υπουργείου Δικαιοσύνης που ερευνά το εάν η καταστροφή των βίντεο του Ζουμπέιντα και του αλ-Νασίρι ήταν παράνομη, εξετάζει τώρα και το γιατί οι βιντεοταινίες του Μπιναλσίμπ δεν αποκαλύφθηκαν.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί την ύπαρξή τους δύο φορές ενώπιον της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης και αναγκάστηκε αργότερα να ανακαλέσει (έπειτα από σχετική αναφορά της CIA σε επιστολή της προς τη δικαστή Λεονί Μπρινκέμα), αποκρύπτοντας ωστόσο το όνομα του υπόπτου.
Οι βιντεοταινίες θα μπορούσαν να περιπλέξουν την αμερικανική προσπάθεια δίωξης του 38χρονου Μπιναλσίμπ, που θεωρείται βασικός συντονιστής στην οργάνωση και εκτέλεση των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Σε περίπτωση παρουσίασής τους στο δικαστήριο θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικά στοιχεία για τη διανοητική κατάσταση του κατηγορουμένου τους πρώτους μήνες της σύλληψής του. Ο Μπιναλσίμπ συνελήφθη το 2002 στο Αφγανιστάν, όπου ανακρίθηκε από τη CIA, μεταξύ του 2002 και του 2003 εστάλη για πέντε μήνες στο Μαρόκο και από το 2006 μέχρι σήμερα βρίσκεται στο Γκουαντάναμο, όπου φέρεται να επιδεικνύει ψυχωτική συμπεριφορά και λαμβάνει θεραπεία για σχιζοφρένεια.
Ο ίδιος έχει παραδεχτεί ανοιχτά τη δράση του επαινώντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις και έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να δηλώσει ένοχος, γεγονός που θα απέτρεπε τη χρήση των βιντεοταινιών ως τεκμηρίων σε δίκη.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η δημοσιοποίηση του περιεχομένου τους θα αποκάλυπτε τη συμμετοχή του Μαρόκου στο αμερικανικό αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα (γνωστό ως Greystone) που έδινε τη δυνατότητα στη CIA να κρατά υπόπτους σε μυστικές φυλακές και να τους στέλνει για ανάκριση σε τρίτες χώρες όπου γίνεται χρήση βασανιστηρίων.
ΠΗΓΗ: Associated Press