Έντονες ανησυχίες μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου προκαλεί η επικείμενη ανακοίνωση της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στον κόσμο, της Google, και της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ, Verizon Communications.
Ενα «mega-deal» που, όπως εύγλωττα σημειώνει ο βρετανικός «Ιndependent», «πουλά την ψυχή του Ιnternet στον Διάβολο», αφού στην πράξη καταργεί τον άγραφο νόμο της «ουδετερότητας των δικτύων» (net neutrality). Δηλαδή της θεμελιώδους αρχής που υπαγορεύει ισότιμη πρόσβαση όλων στο διαδικτυακό περιεχόμενο.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αν και οι δύο κολοσσοί τηρούν «σιγήν ιχθύος» για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, οι ιντερνετικοί «διάδρομοι» βουίζουν ότι η συμφωνία θα επιτρέπει στη Verizon (και αύριο σε άλλους παρόχους ευρυζωνικών υπηρεσιών) να χειραγωγεί την κίνηση του Διαδικτύου, ανάλογα με το βαλάντιο του εκάστοτε δημιουργού περιεχομένου.
Ουσιαστικά η Verizon υπόσχεται να «βελτιστοποιήσει» και να προσφέρει με μεγαλύτερη ταχύτητα το online περιεχόμενο της Google (όπως, για παράδειγμα, τα δημοφιλέστατα βιντεάκια του ΥouΤube) στους χρήστες, αν οι δημιουργοί περιεχομένου είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το προνόμιο αυτό. Η Google θα δημιουργεί «λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας» για τα «προνομιούχα» (και «βαριά», λόγω αυξημένου μεγέθους) αρχεία πολυμέσων ή τα «δικά της» ιστολόγια, ανοίγοντας την Κερκόπορτα για την κατάτμηση του Διαδικτύου μεταξύ των μεγάλων μιντιακών επιχειρήσεων του πλανήτη.
Αντιμέτωπος, τα τελευταία 24ωρα, με την οξύτατη κριτική χιλιάδων bloggers, ο διευθύνων σύμβουλος της Google Ερικ Σμιντ ισχυρίστηκε ότι η ουδετερότητα ισχύει μόνον για ισότιμη πρόσβαση σε ίδιους τύπους αρχείων, π.χ. σε βίντεο. «Δεν είναι σωστό να επιβάλεις διακρίσεις υπέρ ενός βίντεο και εις βάρος ενός άλλου. Ομως το να δίνεις προτεραιότητα σε έναν τύπο αρχείου σε βάρος ενός άλλου, όμως, είναι Ο.Κ.», είπε- προκαλώντας νέο κύμα αντιδράσεων.