tromaktiko: Ανακοίνωσε HSBC, Lazard και Deutsche bank για συμβούλους το δημόσιο – Ακολουθεί η Πειραιώς

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Ανακοίνωσε HSBC, Lazard και Deutsche bank για συμβούλους το δημόσιο – Ακολουθεί η Πειραιώς



Μετά την πάροδο ενός μήνα τελικά σήμερα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τους συμβούλους που θα
 πραγματοποιήσουν την αποτίμηση της ΑΤΕ και του ΤΤ.

Οι σύμβουλοι θα είναι η HSBC, Lazard και η Deutsche Bank.
Οι καθυστερήσεις αποδίδονται κατά βάση σε τρεις λόγους


1)Στις πιέσεις για τις προμήθειες 2) Στις πιέσεις για το ποιος θα αναλάβει καθώς όλοι γνωρίζουν ότι μια δουλειά φέρνει και άλλες αρκεί να έχουν διασφαλιστεί και οι επόμενες 3) Για να κλείσεις μια συμφωνία με ξένο χρειάζονται να υπογραφούν κείμενα εμπιστευτικότητας να περάσουν από τις επιτροπές τους κ.α...
Οι ξένοι ζητούν περισσότερα όχι μόνο σε επίπεδο προμηθειών αλλά και γενικότερων δουλειών με το ελληνικό δημόσιο.
Το ελληνικό δημόσιο συνομιλούσε αρχικά με την Deutsche bank, Credit Suisse (CS) και Morgan Stanley (MS) ώστε να αναλάβουν σύμβουλοι του δημοσίου στην διαδικασία αποτίμησης του ΤΤ και της ΑΤΕ.
Εσχάτως όμως το ελληνικό δημόσιο ξεκίνησε γύρω επαφών με την HSBC και Lazard πέραν από την Deutsche Bank και οι οποίοι τελικά επιλέγησαν ως σύμβουλοι του δημοσίου.

Σημειώνεται ότι το www.bankingnews.gr είχε αποκαλύψει τα ονόματα των συμβούλων από τις 2 Αυγούστου.


Το ίδιο κλίμα επικρατεί και σε αναδοχές ειδικά σε αυξήσεις κεφαλαίου όταν πρόκειται για εγγυημένες αυξήσεις κεφαλαίου.


Σε ποσοστό που θα αγγίξει το 7% με 10% φαίνεται ότι θα κινηθούν οι προμήθειες που θα πληρώσουν οι τράπεζες στου εγγυητές των αυξήσεων κεφαλαίου.


Σημειώνεται ότι το 2009 οι τράπεζες και ειδικά η Εθνική είχε πληρώσει συνολικά έξοδα μαζί προφανώς με την προμήθεια των συμβούλων για την αύξηση κεφαλαίου 4,2%.


Για την Alpha bank ήταν χαμηλότερα περίπου 3%.


Ωστόσο στην τρέχουσα συγκυρία οι τράπεζες που θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου μπορεί να πληρώσουν προμήθειες στους αναδόχους εγγυητές της αύξησης από 8% έως 10%.


Π.χ. για μια αύξηση κεφαλαίου 1 δις ευρώ το 8% ή 10% σημαίνει 80 εκατ έως 100 εκατ ευρώ.


Το μόνο ερωτηματικό που υπάρχει είναι υπάρχει διάθεση να αναλάβουν εγγυητές αυξήσεων οι ξένοι;


Με την κατάλληλη προμήθεια μάλλον όλοι το συζητούν.


Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών


Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "η Κυβέρνηση θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και να προωθήσει τη στρατηγική του αναδιάρθρωση.


Σε αυτό το πλαίσιο η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε την ανάθεση σε διεθνείς χρηματοοικονομικούς συμβούλους του έργου του προσδιορισμού και της αξιολόγησης των στρατηγικών επιλογών του Δημοσίου, της αποτίμησης των συμμετοχών του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα, και της αξιολόγησης των συνεπειών των διαφορετικών επιλογών στο τραπεζικό σύστημα, ιδιαιτέρως από την άποψη της αποτελεσματικότητας και χρηματοπιστωτικής ευστάθειας.


Οι σύμβουλοι που έχουν επιλεγεί είναι οι: Deutsche Bank AG London Branch, HSBC BANK PLC και Lazard Freres SAS".


Θα ανακοινώσει τους 3 συμβούλους της η Πειραιώς


Η στρατηγική της Πειραιώς δεν έχει μεταβληθεί. Περιμένει τις ανακοινώσεις των συμβούλων του δημοσίου που θα αναλάβουν την διαδικασία αποτίμησης της ΑΤΕ και του ΤΤ.


Οι σύμβουλοι του δημοσίου είναι η Deutsche Bank, HSBC και Lazard.


Με την ανακοίνωση των συμβούλων από το ελληνικό δημόσιο η Πειραιώς θα ανακοινώσει με την σειρά της τους βασικούς συμβούλους οι οποίοι μπορεί να καταστούν και ανάδοχοι της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου.


Οι σύμβουλοι της Πειραιώς θα είναι η Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs και UBS.


Η στρατηγική της Πειραιώς θα ξεδιπλωθεί ανάλογα με τα βήματα που θα πραγματοποιήσει το ελληνικό δημόσιο.


Πρακτικά η Πειραιώς δεν μπορεί να επισπεύσει μια αύξηση κεφαλαίου και το ελληνικό δημόσιο να επιλέξει μια άλλη λύση για την ΑΤΕ και το ΤΤ πέραν της ιδιωτικοποίησης.


Προφανώς και το θέμα της αύξησης κεφαλαίου βρίσκεται σε προτεραιότητα ενώ σε κάθε περίπτωση η Πειραιώς θα αναμένει την αποσαφήνιση των προθέσεων της κυβέρνησης ώστε να προχωρήσει στην απαραίτητη συγκέντρωση κεφαλαίων.


Με βάση ενδείξεις η μια λύση που είναι και προφανής είναι η υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου, ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα της τιμής διάθεσης καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται χαμηλότερα της ονομαστικής τιμής.


Η τιμή της αύξησης αποτελεί μείζον και όχι έλασσον θέμα.


Ωστόσο με βάση πληροφορίες η Πειραιώς φαίνεται να επεξεργάζεται και άλλη εναλλακτική λύση ώστε να υλοποιήσει τον στρατηγικό σχεδιασμό.


Αρμόδιες πηγές δεν αποκαλύπτουν περισσότερα ωστόσο με έμφαση αναφέρουν εξετάζουμε και άλλη λύση που αφορά την στρατηγική του ομίλου.










www.bankingnews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!