Οι τελευταίες εξελίξεις υποδεικνύουν μετατόπιση ισορροπίας μεταξύ Εργατών και Κινεζών διευθυντών, λόγος γίνεται για τους 10 απολυθέντες σε ένα εργοστάσιο ηλεκτρονικών της Panasonic στη Σαγκάη με δικαιολογία τις διαπραγματεύσεις από μια απεργία την περασμένη εβδομάδα.
Νωρίς αυτό το καλοκαίρι, μετά από μια δραματική σειρά αυτοκτονιών εργαζομένων στην Foxconn, οι εργαζομένοι τέθονται κατά των προμηθευτών για την υψηλή πίεση από ξένες εταιρείες και πήραν μέτρα για μειωμένο χρόνο εργασίας και την πιο ανθρώπινη μεταχείριση . Με αφορμή έναν ακόμη θανάτο στην Foxconn αυτόν το μήνα, οι εργαζόμενοι αναμένεται να σταματήσουν τη δουλειά μέχρι τα αιτήματά τους να γίνουν δεκτά.
Η έξαρση των αυτοκτονιών στην Foxconn ώθησε τους διαχειριστές στην αύξησει πληρωμών.
"Βλέπετε οι μισθοί αυξάνονται σε επιχειρήσεις, καθώς και πόλεις και περιοχές αυξάνοντας τον κατώτερο υποχρεωτικό μισθό ," είπε η Mary Gallagher, διευθύντρια του Κέντρου Κινέζικων Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Michigan. "Νομίζω ότι είναι μια ένδειξη ότι τουλάχιστον εξακολουθεί να έχει δύναμη η πίεση των εργαζομένων στις εταιρείες."
Οι ειδικοί και οι ακτιβιστές της εργασίας λένε ότι υπάρχει μια απόδειξη για την καλύτερη ανοχή της κυβέρνησης για αυτά τα φανερά αιτήματα για καλύτερες συνθήκες εργασίας.
"Έχουν γίνει μερικές αλλαγές στην κυβέρνηση απέναντι σε αυτές τις απεργίες," είπε ο Li Qiang από την παρακολούθηση εργασίας της Κίνας,
"Στο παρελθόν, είχαμε σύλληψη αρχηγών, αλλά τώρα η αποδοχή είναι πιο πιθανό να λύσει τα προβλήματα και όχι μόνο να διαλύσει τη διαμαρτυρία."
Ο Li είπε οι διαμαρτυρίες και οι απεργίες είναι όλο και πιο συχνές. Και οι αρχές μερικές φορές συλλαμβάνουν τους αρχηγούς της απεργίας, οι κυρώσεις είναι συχνά πιο ελαφριές απ' ότι στο παρελθόν.
"Τώρα η κυβέρνηση κάνει πολλές έρευνες, συλλέγοντας πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τα εργατικά κινήματα," "Καταλαβαίνουν ότι το να πατάξουν τα εργατικά κινήματα δεν είναι η λύση, και προσπαθούν να καταλάβουν πως να αναποκρίνονται στις ανάγκες των εργατών."
Μετά τους νέους νόμους εργασίας που έγιναν το 2008, οι εργάτες μπορούν πλέον να πάρουν τις υποθέσεις τους στο δικαστήριο, αν και τα δικαστήρια εξαρτώνται από το κράτος.
Οι εργαζόμενοι δεν πήραν θάρρος μόνο από αυτές τις πολιτικές αλλαγές, αλλά και απο τις πρόσφατες υψηλότερες οικονομικές και δημογραφικές αλλαγές. Τώρα υπάρχουν λιγότεροι νέοι εργαζόμενοι στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας λόγω της πολιτικής του ενός παιδιού, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση για εργαζομένους και τους δίνει μεγαλύτερη δύναμη. Αλλά πέρα από τις αλλαγές της πολιτικής και της οικονομίας, οι ειδικοί ποντάρουν σε κοινωνικές αλλαγές: νεότεροι εργαζόμενοι είναι λιγότερο πιθανό να ανεχθούν τις συνθήκες εργασίας, που ανέχθηκαν οι γονείς τους .
Η Cindy Fan, μια γεωγράφος καθηγήτρια στο UCLA, είπε ότι αυτή η δεύτερη γενιά έχει μια διαφορετική προοπτική. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η προηγούμενη γενιά μετακόμησε στην πόλη για λίγα χρόνια ώστε να κάνει αρκετά χρήματα για να οικοδομήσει μια καλύτερη ζωή στην ύπαιθρο και στο τέλος κατέληγαν οτι ήθελαν να μείνουν εκεί.
Μεγαλώνουν χωρίς καμιά εμπειρία αγροτικής ζωής. Μπορεί να χρειαστεί να έρθουν στην πολή σε πολύ μικρή ηλικία της ζωής τους. Είναι δύσκολο το να κατανοείς οτι δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην Αγροτιά".
Πολλοί ειδικοί στηρίζονται σε αυτά τα γεγονότα για να δικαιολογήσουν τις τελευταίες 10 αυτοκτονίες τον τελευταίο χρόνο στις εγκαταστάσεις της Foxconn, κατασκευαστή της Apple και της Sony. Η Foxconn ισχυρίζεται οτι συνεχίζει να ερευνά τα αίτια των αυτοκτονιών και οτι ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των εργαζομένων αυξάνοντας τους μισθούς τον Μάιο.
Όλα αυτά τα γεγονότα καθώς επίσης και τα τελευταία γεγονότα διαμαρτυριών εργατών της Honda και της Toyota στην Κίνα, έστειλαν ένα πολύ ηχυρό μήνυμα στους εργάτες στην Κίνα.
"Είναι πραγματικά απο τις λίγες φορές που η διοίκηση επιρρεάστηκε απο την πίεση των εργατών σε τόσο μεγάλη κλίμακα. "Είναι και συμβολικά αλλά και κυριολεκτικά ένα αποτέλεσμα σύγκρουσης. Νομίζω οτι στείλαμε ένα μήνυμα σε όλους τους εργάτες στην Κίνα για το τι θα μπορούσαν να καταφέρουν με διαμαρτυρίες απέναντι στην διοίκηση." Δήλωσε η Γιαν
Νέοι κανονισμοί τώρα πια δηλώνουν το πως θα πρέπει να αντιμετωπίζετε μια διαμαρτυρία, το οποίο μας δείχνει οτι οι διαμαρτυρίες ίσως και να γίνουν νόμιμες διότι μέχρι τώρα δεν ήταν ξεκάθαρη η νομιμότητα τους.
Ωστόσο η κυβέρνηση εμφανίζεται όλο και πιο ανοιχτή στο να ακούει παράπονα εργατών και διαμαρτυρίες και οι εταιρείες δεν έχουν άλλη λύση παρα μόνο να συνεχίσουν να αυξάνουν τους μισθούς, τα επιδόματα, τις άδειες και την νομιμότητα και δύναμη των σωματείων.
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα για το αν οι εργάτες στην Κίνα θα αποκτήσουν τα δικαιώματα τα οποία έχουν εργάτες σε άλλες χώρες του κόσμου δήλωσε.
Με την κατανόηση της πολιτικής απο τους εργάτες σύντομα περιμένουμε νέες κινήσεις και διαμαρτυρίες και θα τολμούσαμε να πούμε με σιγουριά οτι τα επόμενα χρόνια οι μισθοί θα αυξηθούν, δυστυχώς όμως η άποψη της κυβέρνησης για αυτό το θέμα παραμένει άγνωστη αν και οι πολιτικές των κομμάτων αλλάζουν συχνά!!!
http://www.e-protasi.gr/