tromaktiko: Αντρέ Βίλας Μπόας: Ο Special Two απειλεί τον "μέντορα" Μουρίνιο με τα ίδια όπλα

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Αντρέ Βίλας Μπόας: Ο Special Two απειλεί τον "μέντορα" Μουρίνιο με τα ίδια όπλα



Την τελευταία φορά που η Πόρτο συμμετείχε στη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της UEFA, τότε
 με την ονομασία κύπελλο UEFA, αναδείχθηκε νικήτρια. Ηταν το 2003, με τεχνικό τον Ζοζέ Μουρίνιο. Επτά χρόνια μετά, εν έτει 2010, οι "δράκοι" επιστρέφουν σε αυτό το επίπεδο, πλέον ως Europa League, με έναν άνθρωπο στον πάγκο που βρισκόταν σε εκείνη την ομάδα, αλλά ως προπονητής της κ-19, τον... μίνι Μουρίνιο.
Ο Αντρέ Βίλας Μπόας, ο 32χρονος (γεννηθείς στις 17 Οκτωβρίου του 1977 στο Πόρτο) προπονητής του πορτογαλικού συλλόγου που διαδέχθηκε αυτό το καλοκαίρι τον Ζεσουάλδο Φερέιρα, αποτελεί τον Special Two του ποδοσφαίρου της πατρίδας του και μία ματιά στο βιογραφικό του αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Επί επτά χρόνια το δεξί χέρι του Μουρίνιο, παλαιότερα στο επιτελείο του Μπόμπι Ρόμπσον (όπως και ο Μουρίνιο), κλήθηκε να αναλάβει τον σύλλογο χωρίς πρότερη γεμάτη σεζόν ως πρώτος προπονητής σε άλλη ομάδα (όπως συνέβη και με τον προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης).



Το ιστορικό του Βίλας Μπόας παρουσιάζει ενδιαφέρον για ακόμα πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων οι τίτλοι προσφώνησης που διαθέτει: από "νεαρότερος προπονητής στην ιστορία της Πόρτο", μέχρι "γαλαζοαίματος πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός των Παρθένων Νήσων" και "προπονητής που πήρε το δίπλωμά του με... μέσο"! Διαβάστε στις επόμενες παραγράφους που ακολουθούν την απίθανη ιστορία του εκκολαπτόμενου Μουρίνιο, που αντιδρά σε αυτόν τον χαρακτηρισμό...



Ο γείτονας Μπόμπι Ρόμπσον



Το πάθος του Βίλας Μπόας για το ποδόσφαιρο ήταν διακριτό από μικρή ηλικία. Ποτέ δεν μπόρεσε, όμως, να γίνει ο μέσος που ονειρευόταν. Κανένα πρόβλημα. Μετέφερε την "τρέλα" του σε άλλο πεδίο, πάντα σχετικό με το ποδόσφαιρο. Μάζευε κάθε είδους βιβλίο ή περιοδικό για τον "βασιλιά των σπορ" από όλες τις χώρες και το 1994 το σύμπαν προέβη σε μία από τις γνωστές συνομωσίες του, ώστε να αλλάξει μια για πάντα την ζωή αυτού του εφήβου.
Η Πόρτο προχώρησε στην πρόσληψη του Μπόμπι Ρόμπσον, του πρώην τεχνικού της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, διερχόμενη μία περίοδο ανυποληψίας. Ο Ρόμπσον από την πορτογαλική πρωτεύουσα μετακόμισε στο γνωστό λιμάνι και συγκεκριμένα στην πολυκατοικία του Βίλας Μπόας! Αυτό ήταν... Λίγες ασκήσεις θάρρους μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου και ένα πρωινό ο 17χρονος χτύπησε το κουδούνι του Αγγλου, κρατώντας παραμάσχαλα τα πιο εκλεκτά κομμάτια της έντυπης συλλογής που είχε στο δωμάτιό του.



Μιλούσε άπταιστα αγγλικά λόγω της αγγλίδας γιαγιάς του, Μάργκαρετ Κένταλ, και κατάφερε με σχετική ευκολία να περάσει το μήνυμα που ήθελε στον Ρόμπσον: να τον πάρει μαζί του στους "δράκους". Ο αείμνηστος τεχνικός έμεινε εντυπωσιασμένος από το θάρρος και τις γνώσεις του μικρού, στοιχεία που τα έβλεπε έντονα καθημερινά από έναν άλλον συνεργάτη του στην Πόρτο, τον μεταφραστή ονόματι Ζοζέ Μουρίνιο...



Αποφάσισε να βοηθήσει αυτό το παιδί να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και συνέβαλε στην εγγραφή του στη σχολή του Λίλσαλ στην Αγγλία, ώστε να πάρει άμεσα μαθήματα προπονητικής από την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FA) και το πρώτο δίπλωμά του. Η αρωγή του ήταν απαραίτητη, αφού βάσει νόμου δεν επιτρεπόταν σε ανήλικο να συμμετάσχει σε αυτά τα μαθήματα. Ενα τηλέφωνο του ανθρώπου που οδήγησε την εθνική Αγγλίας στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 στον επικεφαλής της σχολής, Τσαρλς Χιουζ, ήταν αρκετό να παρακάμψει τα όποια κωλύματα. Επιπροσθέτως, ο Βίλας Μπόας έκανε ορισμένα μαθήματα στο Λαργκς για το αντίστοιχο δίπλωμα προπονητικής της Σκοτίας, συστημένος από τον Μουρίνιο. Η πρακτική του έγινε στον πρώτο σύλλογο όπου μεγαλούργησε ο Ρόμπσον, στην Ιπσουιτς, στο πλευρό του Τζορτζ Μπέρλι.



Πέρασε τρεις εβδομάδες σε κάθε ένα από τα τρία μέρη και εν τέλει πήρε το τρίτο τη τάξει δίπλωμα προπονητικής της UEFA. Η επιστροφή του τον βρήκε στην Πόρτο, αφού ο Ρόμπσον του είχε κρατήσει μία θέση στο επιτελείο του, ως σκάουτερ. Σκοπός του ήταν η ανάλυση μέσω στατιστικής των αντιπάλων ομάδων και παικτών. Παράλληλα, βίωσε την πρώτη εμπειρία του ως προπονητής στα παιδικά τμήματα της Πόρτο, η οποία διήρκησε ένα χρόνο. Ακολούθως έκανε τα μαθήματα για να πάρει το δεύτερο δίπλωμα της UEFA.





Ο εκλέκτορας των... Παρθένων Νήσων
Το 1996 ο Ρόμπσον και ο Μουρίνιο άφησαν την Πόρτο μετά από δύο σερί πρωταθλήματα για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα. Ο Βίλας Μπόας έμεινε πίσω να συνεχίζει τα διάφορα μαθήματα προπονητικής, καθώς και το πανεπιστήμιο δι’ αλληλογραφίας στο οποίο φοιτούσε. Η μάχη κερδήθηκε κατά κράτος και ο Βίλας Μπόας αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο.



Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η απρόσμενη ενασχόλησή του με τα κοινά της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των... Βρετανικών Παρθένων Νήσων! Από το 1999 και για 18 μήνες ο Βίλας Μπόας κατείχε τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή της ομοσπονδίας, αλλά όπως υποστηρίζει ο ίδιος "πρακτικά ήμουν ο προπονητής της χώρας. Ημουν ένα παιδί, αλλά δεν το γνώριζαν. Τους είπα την ηλικία μου την ημέρα που έφυγα. Ηταν μία απίστευτη δουλειά για έναν 21χρονο. Ημουν επικεφαλής για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2002 και θυμάμαι τις Βερμούδες να μας κερδίζουν πολύ εύκολα. Ηταν μία βαριά ήττα, αλλά ήταν απίστευτη εμπειρία για ένα άτομο τόσο νεαρό".



Τα πανέμορφα νησιά της Καραϊβικής συμμετείχαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά οι Βερμούδες μετέτρεψαν αυτήν την πρεμιέρα σε εφιάλτη. Στο εντός έδρας ματς της Τορτόλας στις 5 Μαρτίου, οι Παρθένες Νήσοι ηττήθηκαν με 5-1 (με τον Σον Γκόουτερ της Ρέντινγκ να σημειώνει χατ-τρικ) και στον επαναληπτικό στις 19 του ίδιου μήνα γνώρισαν τη συντριβή με 9-0.





Η οργουελική αναφορά στον Μουρίνιο



Οταν ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό του επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, όπου ανέλαβε ξανά ρόλο προπονητή στα παιδικά τμήματα της Πόρτο για περίπου ένα χρόνο. Αυτό διότι τον Ιανουάριο του 2002 ο Μουρίνιο επιστρέφει στους "δράκους" αναλαμβάνοντας, όμως, ρόλο πρώτου προπονητή. Σε ηλικία 39 ετών, ο Special One γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι δεν έχει σημασία η χρονολογία γέννησης, αλλά η ποιότητα. Μερικούς μήνες αργότερα και μετά την επιτυχία του κυπέλλου UEFA και του νταμπλ της Πορτογαλίας επιστρατεύει τον 24χρονο Βίλας Μπόας σε πολύ πιο σημαντικές αποστολές. Του αναθέτει να δημιουργήσει ένα τμήμα... κατασκοπείας. "Επειδή ο Ζοζέ με γνώριζε καλά από τον καιρό του ως βοηθός του Μπόμπι Ρόμπσον, μου ζήτησε να δημιουργήσω το Τμήμα Παρατήρησης Αντιπάλων", θυμάται ο Βίλας Μπόας, με τον ίδιο να χρίζεται διευθυντής αυτού του τμήματος.



Τι ακριβώς περιλαμβάνονταν στα καθήκοντά του; Κάθε εβδομάδα, ο Βίλας Μπόας αφιέρωνε τέσσερις ημέρες κατά τις οποίες στοιχειοθετούσε έναν φάκελο που αφορούσε τον εκάστοτε αντίπαλο της Πόρτο. Παρακολουθούσε ινκόγκνιτο τις προπονήσεις του αντιπάλου και συνέθετε μία λεπτομερέστατη αναφορά σχετικά με την ομάδα και τους παίκτες της. "Δημιουργούσα μία πολύ κατανοητή αναφορά, που κατέληγε στον προπονητή και σε όλους τους παίκτες. Η ιδέα ήταν όταν οι παίκτες έβγαιναν στον αγωνιστικό χώρο να είναι απολύτως προετοιμασμένοι, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των εκπλήξεων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού", εξηγεί ο ίδιος.
Οι αναλύσεις του αντιπάλου ήταν ακριβείς, συνεπείς, μεθοδικές και περιελάμβαναν χρήση βίντεο και υπολογιστών. Λάτρης του πασίγνωστου ηλεκτρονικού παιχνιδιού "Championship Manager", εμπνεύστηκε από εκεί τον τρόπο παρουσίασης των συμπερασμάτων του (μέχρι και σήμερα όταν ξεκλέβει χρόνο επιδίδεται σε ορισμένες ηλεκτρονικές καριέρες). Το οργουελικό ραπόρτο παραδιδόταν δύο ημέρες πριν τον επίμαχο αγώνα. Οι δύο πρώτες σελίδες ήταν ίδιες για κάθε θέση και σε αυτές παρουσιάζονταν τα δυνατά και αδύνατα σημεία του αντιπάλου και οι τρόποι παιχνιδιού του. Στις επόμενες δύο σελίδες υπήρχε συγκεκριμενοποίηση, αφού υπογραμμίζονταν οι πρόσφατες επιδόσεις του αναμενόμενου "φρουρού" κάθε παίκτη και τονιζόταν ο ρόλος κάθε ποδοσφαιριστή στις στημένες φάσεις.



"Η δουλειά μου βοηθά τον Ζοζέ να γνωρίζει επ’ ακριβώς πότε ένας παίκτης από την αντίπαλη ομάδα είναι πιθανό να βρίσκεται σε καλή ή κακή μέρα. Ο Ζοζέ κυριεύεται από εμμονή για την λεπτομέρεια. Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, ακόμα κι αν η ομάδα που αντιμετωπίζει είναι η χειρότερη του πρωταθλήματος", σημείωνε ο Βίλας Μπόας, του οποίου η αρτιότητα των παρουσιάσεων τον κατέστησε αναπόσπαστο μέλος του προπονητικού επιτελείου του Μουρίνιο.





Η άρρηκτη σχέση Μουρίνιο και... μίνι Μουρίνιο



Η κατάκτηση του Champions League από την Πόρτο το 2004 δεν άφησε στον Μουρίνιο άλλες ανοιχτές προκλήσεις εντός των τειχών. Η πρόταση της Τσέλσι και τα χρήματα του Ρομάν Αμπράμοβιτς τον οδηγούν στο Λονδίνο και όχι μόνο του. Ο Μπαλτεμάρ Μπρίτο είναι ο βοηθός του, ο Ρούι Φαρία ο γυμναστής, ο Σιλβίνο Λούρο ο προπονητής τερματοφυλάκων από την εποχή της Λεϊρία και τον ακολουθούν από τότε σε όποια ομάδα κι αν βρέθηκε. Εκείνη την εποχή προστέθηκε και πέμπτο μέλος σε αυτό το επιτελείο, ο Αντρέ Βίλας Μπόας.
Ο τίτλος που αναγραφόταν στο συμβόλαιο που υπέγραψε ήταν "βοηθός γυμναστής, σκάουτερ". Ο πραγματικός τίτλος που του απέδωσε την εποχή της Τσέλσι ο Μουρίνιο ήταν "τα μάτια και τα αυτιά μου". Συνέχισε το έργο του με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και μάλιστα ταξίδεψε μέχρι και τις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2004, στην πρώτη χρονιά στην Τσέλσι, για να παρακολουθήσει την περιοδεία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να προετοιμάσει αναφορά για την αναμέτρηση των δύο ομάδων στην πρεμιέρα της Premiership.
Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους: μετά από 50 χρόνια η Τσέλσι κατέκτησε με σχετική ευκολία δύο πρωταθλήματα, αναγεννήθηκε στην Ευρώπη και μετέτρεψε την... G3 του αγγλικού ποδοσφαίρου σε Big 4. Μερίδιο αυτής της επιτυχίας απολαμβάνει αναντίρρητα και ο 27χρονος Βίλας Μπόας, του οποίου το εν είδει inside joke ψευδώνυμο αναγράφηκε για πρώτη φορά σε έντυπο από τον δημοσιογράφο του "Independent", Σαμ Γουάλας.





Στα χαρακώματα για λογαριασμό του Special One



Αφορμή για τη δημοσιοποίηση του "mini Mourinho" ήταν τα επεισόδια που διαδέχθηκαν την αναμέτρηση της Τσέλσι με την Μπαρτσελόνα στο "Στάμφορντ Μπριτζ" για τη φάση των 16 του Champions League το 2005. Οι Αγγλοι νίκησαν 4-2 στον επαναληπτικό την ομάδα του Ροναλντίνιο και του Φρανκ Ράικαρντ και προκρίθηκαν στην επόμενη φάση. Η αποχώρηση των δύο ομάδων για τα αποδυτήρια, όμως, στιγματίστηκε από επεισόδια.



Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, πρωταγωνιστής ήταν ο Βίλας Μπόας. Αρχικά θεωρήθηκε ότι έστελνε φιλιά στους παίκτες της Μπαρτσελόνα όταν αυτοί όδευαν προς τα αποδυτήρια, αν και στη συνέχεια γράφτηκε ότι εν τέλει ο Μουρίνιο ήταν αυτός που προέβη σε αυτήν την κίνηση και μάλιστα προς τους φιλάθλους των Καταλανών. Ο Βίλας Μπόας είχε λεκτική αψιμαχία με ιθύνοντες της Μπαρτσελόνα, η οποία δεν έγινε αντιληπτή από τον διαιτητή του αγώνα, Πιερλουίτζι Κολίνα, αλλά καταγράφηκε από τον παρατηρητή Γκέρχαρντ Καπλ. Με τον Ράικαρντ, μάλιστα, άναψαν τα αίματα και όταν απομάκρυναν τον Ολλανδό από τον Βίλας Μπόας, τη θέση του πήρε ο Σαμουέλ Ετό. Ο Καμερουνέζος κατήγγειλε αργότερα στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα ότι κάποιος απευθύνθηκε προς αυτόν με ρατσιστικό τρόπο και το πρώτο όνομα του ήρθε στο μυαλό ήταν και πάλι του Βίλας Μπόας, αλλά αμέσως ο Ετό γνωστοποίησε ότι γι’ αυτήν την απεχθή πράξη οφείλεται ένας φύλακας του γηπέδου.



Ενα χρόνο μετά, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν εκ νέου στην ίδια φάση της διοργάνωσης, με την Τσέλσι να στηρίζεται στους ισχυρισμούς του Βίλας Μπόας σχετικά με την συνομιλία του Ράικαρντ με τον διαιτητή του αγώνα της Βαρκελώνης, Αντερς Φρισκ. Την αποκάλυψη αυτή διαδέχθηκαν αρκετά επεισόδια που κράτησαν μήνες και είχαν ως αποτέλεσμα ο Σουηδός να κρεμάσει τη σφυρίχτρα του δεχόμενος ακόμα και απειλές για την ζωή του!



Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που ο Βίλας Μπόας ξεφεύγει από τα ορισθέντα καθήκοντά του. Στον ημιτελικό του κυπέλλου UEFA μεταξύ της Πόρτο και της Λάτσιο, ο Μουρίνιο αποβλήθηκε και κατευθύνθηκε στις εξέδρες του γηπέδου. Από εκεί έδινε οδηγίες στον Βίλας Μπόας που βρισκόταν στη φυσούνα και αυτός με τη σειρά του έστελνε γραπτό μήνυμα στο κινητό του Μπαλτεμάρ Μπρίτο που εκτελούσε χρέη προπονητή. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στο "Μιλένιουμ" του Κάρντιφ, στον τελικό του λιγκ καπ του 2005. Σε αυτό το ματς, μάλιστα, αντάλλαξε προσβολές με τον Τζέιμι Κάραχερ της Λίβερπουλ. "Είναι ο τύπος ανθρώπου που θα υπερασπιστεί την ομάδα του μέχρι θανάτου. Θα γίνει σαν τον Μουρίνιο μία ημέρα", δήλωνε γι’ αυτόν παλιός συνεργάτης του στην Πόρτο.





Η Ιντερ και η ημέρα ανεξαρτησίας



Η περιπέτεια του Μουρίνιο και των συνεργατών του στην Τσέλσι ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007 και τον Ιούνιο του 2008 άρχισε αυτή στην Ιντερ. Ο Βίλας Μπόας απέκτησε αυτήν τη φορά τον τίτλο "επικεφαλής σκάουτερ", ωστόσο τα καθήκοντά του δεν άλλαξαν. Η θρυλική πλέον τετρασέλιδη αναφορά βρισκόταν δύο ημέρες πριν τα παιχνίδια της Ιντερ στο γραφείο του Μουρίνιο και τα αντίγραφά της στα χέρια των παικτών των "νερατζούρι".
Στα τέλη του έτους, όμως, ο Βίλας Μπόας αποφάσισε να σκεφτεί για πρώτη φορά φωναχτά. Αυτό που είχε δηλώσει κατά καιρούς πως αποτελεί μύχια επιθυμία του, τώρα το εξέφραζε ανοιχτά στον προϊστάμενό του: να αναλάβει πρώτος προπονητής σε κάποιον σύλλογο. Ο Μουρίνιο δεν μπορούσε να του σταθεί εμπόδιο και του υποσχέθηκε ότι εάν βρει κάτι που τον ενδιαφέρει, θα τον αποδεσμεύσει άμεσα.



Πέρασε ένα χρόνος, ο Βιλας Μπόας πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα και ένα σούπερ καπ Ιταλίας και τον Οκτώβριο του 2009 ήρθε η ώρα να... ενηλικιωθεί προπονητικά. Ο πρόεδρος της Ακαδέμικα, Ζοζέ Εντουάρντο Σιμόες, του έδινε την ευκαιρία πίσω στην πατρίδα και με τις ευλογίες του Special One έγινε για πρώτη φορά στην καριέρα του πρώτος προπονητής. "Ηταν ένα συναίσθημα μεγάλης χαράς για εκείνον και ταυτόχρονα και για εμένα. Την ίδια στιγμή ήταν το τέλος μιας σχέσης επτά χρόνων που είχαμε και ήταν πολύ καλή. Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου έδωσε", δήλωνε μετά τον αποχωρισμό από τον Μουρίνιο.





Διαπιστευτήρια μέσα σε τέσσερα παιχνίδια



Η ευκαιρία του δόθηκε για τον πολύ απλό λόγο ότι η Ακαδέμικα βρισκόταν στον πάτο της βαθμολογίας, μόλις με τρεις βαθμούς και δίχως νίκη. Ο Ροζέριο Γκονσάλβες αποτέλεσε παρελθόν και ο Σιμόες αποφάσισε να ρισκάρει με τον... διάδοχο του Μουρίνιο. "Η επιτυχία του Μουρίνιο σε όλους του συλλόγους είναι στενά συνδεδεμένη με τη δουλειά του Βίλας Μπόας, όσον αφορά στην παρατήρηση και την ανάλυση των ομάδων, κάτι που έχει αναγνωρίσει και ο ίδιος ο Μουρίνιο σε πολλές περιπτώσεις", ανέφερε η ανακοίνωση της πρόσληψης του Πορτογάλου τεχνικού.
Στο πρώτο παιχνίδι που κάθισε στην άκρη ενός πάγκου, η μοίρα τον έφερε απέναντι στην Πόρτο στο "Ντραγκάο" στις 25 Οκτωβρίου. Ηττα με 3-2 εξαιτίας διαιτητικών αποφάσεων υπέρ των "δράκων". Επόμενο ματς, πρώτη νίκη, με 2-0 επί της Γκιμαράες. Αυτό ήταν... Μετά από τέσσερα ματς, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας τον... όρισε αντικαταστάτη του Πάουλο Μπέντο, κλέβοντάς τον μέσα από τα χέρια του Πίντο ντα Κόστα της Πόρτο που είχε πάρει την κατιούσα. Ο Τύπος της Πορτογαλίας δημοσίευε συμφωνία και παρουσίαζε βιογραφικά της απίθανης πορείας του νέου τεχνικού των "λιονταριών", μέχρι που ήρθε η διάψευση από την Ακαδέμικα, τον ίδιο τον Βίλας Μπόας και την Σπόρτινγκ, η οποία προσέλαβε τον πρώην τεχνικό του Αστέρα Τρίπολης, Κάρλος Καρβαλιάλ.



Κανένα πρόβλημα για τον Πορτογάλο, που συνέχισε απερίσπαστος τη δουλειά του στην ομάδα της Κοΐμπρα. Στα πρώτα βήματά του ως πρώτος τεχνικός ήταν αναπόφευκτο να εφαρμόσει όσα είχε αποστηθίσει στο πλευρό του Μουρίνιο. Μεθοδικός, λεπτομερέστατος, απόλυτα οργανωμένος, διορατικός, με σαφή πλάνα προπόνησης, ουχί μονοδιάστατα, μοιράζοντας τη βαρύτητα μεταξύ τακτικής και φυσικής κατάστασης. Η βίντεοθεραπεία έγινε δεύτερη φύση των ποδοσφαιριστών του και όσο για την ανάλυση του αντιπάλου, εμπιστεύθηκε τον καλύτερο, τον... εαυτό του.



Το νεαρό της ηλικίας του δεν αποδείχθηκε τροχοπέδη. Κέρδισε τον σεβασμό όλων των ανθρώπων στην Ακαδέμικα και ο νέος τρόπος λειτουργίας του συλλόγου καρποφόρησε πολύ σύντομα. Η ομάδα βγήκε μέσα σε λίγες εβδομάδες από την διακεκαυμένη ζώνη και τερμάτισε 11η, με 10 πόντους απόσταση από τον υποβιβασμό. Επιπλέον, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του λιγκ καπ, όπου ηττήθηκε από την Πόρτο στο "Ντραγκάο" μετά από ένα γκολ του Μαριάνο Γκονσάλες στα τελευταία λεπτά της συνάντησης.



Η αγωνιστική "ανάσταση" της Ακαδέμικα σε συνδυασμό με το όμορφο ποδόσφαιρο που παρουσίαζε στον αγωνιστικό χώρο τον έφεραν και πάλι στο προσκήνιο για τις άδειες θέσεις που υπήρχαν στους κορυφαίους πάγκους της χώρας. Ο Καρβαλιάλ εκδιώχθηκε μετά από την παταγώδη αποτυχία στο "Ζοζέ Αλβαλάδε", αλλά και ο Ζεσουάλδο Φερέιρα έλυσε τη συνεργασία του με την Πόρτο. Αυτή τη φορά νικήτρια στον Τύπο, αλλά και στην πράξη ήταν η Πόρτο, η οποία στις αρχές Ιουνίου, με την ανάμιξη του μάνατζερ του Μουρίνιο, Ζόρζε Μέντες, ανακοίνωσε την πρόσληψη του πιο νεαρού προπονητή στην ιστορία της.
 
Η παρουσίαση του Βίλας Μπόας από την Πόρτο



Πηγή: Contra.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!