Σημειώθηκαν 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ 10 από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική".
Αυτό είναι ένα τυπικό δελτίο του ΓΕΕΘΑ για τις τουρκικές παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο. Όλες σημειώθηκαν μέσα σε μία και μόνο ημέρα. Συνηθισμένο; Ναι, αν αναλογιστεί κανείς τη συχνότητα των τουρκικών προκλήσεων. Όμως οι παραβιάσεις που αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο έγιναν μεσούντος του θέρους. Και κάπου εκεί αρχίζει η παράλογη …λογική των γειτόνων.
Το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ του 1988 προβλέπει την παύση των στρατιωτικών ασκήσεων κατά τη διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών των δύο χωρών και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Οι Τούρκοι εφέτος έκαναν οτιδήποτε για να αποδείξουν ότι πράττουν το αντίθετο: ύστερα από πολλά χρόνια πέταξαν μέσα στον εναέριο χώρο της Ελλάδας τα Χριστούγεννα και τα Φώτα, και ύστερα από ένα διάστημα συνεχών προκλήσεων με υπερπτήσεις, εισόδους μαχητικών σε ενεργοποιημένα πεδία βολής, «βόλτες» φρεγατών έξω από το Σούνιο, έστειλαν τα δυο ερευνητικά σκάφη Τσεσμέ και Πίρι Ρέις να υποδεχτούν το καλοκαίρι και το περίφημο …moratorium.
Ποιο είναι το moratorium του εφετινού καλοκαιριού;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τον Ιούνιο, εισήλθαν απροειδοποίητα στον εθνικό εναέριο χώρο 292 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, σημειώνοντας 56 παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 97 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. 34 σχηματισμοί ήταν οπλισμένοι ενώ σημειώθηκαν 2 εικονικές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.
Τον Ιούλιο, οι προκλήσεις αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο: Συνολικά 316 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν στο Αιγαίο, σημειώνοντας 58 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 128 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Μάλιστα 46 σχηματισμοί ήταν οπλισμένοι ενώ 4 φορές πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά (υπερπτήσεις).
Το ίδιο σκηνικό συνεχίζεται και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Το δελτίο παραβιάσεων δεν είναι ποτέ κενό, όπως το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ που μοιάζει πλέον με κενόν γράμμα. Πολλοί δε είναι εκείνοι στο ελληνικό Πεντάγωνο που διατυπώνουν ισχυρές επιφυλάξεις για τη διαδικασία προώθησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών όταν η άλλη πλευρά αγνοεί επιδεικτικά τα ήδη συμφωνηθέντα.
Μα, θα αναρωτηθεί κάποιος δε σέβονται ούτε την υπογραφή τους; Και εδώ οι Τούρκοι έχουν έτοιμη τη δικαιολογία: οι πτήσεις τους, λένε, δεν είναι μέρος στρατιωτικών ασκήσεων, όπως προβλέπει το moratorium, αλλά «εκπαιδευτικές» πτήσεις.
Και ας μην καταθέτουν σχέδια πτήσης, και ας μπαίνουν μέσα στον εθνικό εναέριο χώρο και ας πετούν πάνω από ελληνικό έδαφος. Απλώς εκπαιδεύονται…
ΠΗΓΗ: news247