tromaktiko: Αιμοδοσία στο κέντρο της Πάτρας 13 έως 17 Σεπτεμβρίου

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Αιμοδοσία στο κέντρο της Πάτρας 13 έως 17 Σεπτεμβρίου



Καθημερινά στην Πλατεία Γεωργίου 9 με 1 το πρωί .
Ο Δημοτικός Οργανισμός Υγείας – Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών ...  

 και τους τοπικούς συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών διοργανώνουν εθελοντικές αιμοληψίες το διάστημα 13 έως 17 Σεπτεμβρίου 2010, και ώρες 9 το πρωί με 1 το μεσημέρι σε κεντρικό σημείο της Πάτρας, στην Πλατεία Γεωργίου όπου θα βρίσκεται κινητή μονάδα αιμοληψίας του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και του Νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας. Στο χώρο παράλληλα θα διανέμεται και ενημερωτικό φυλλάδιο ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας για την εθελοντική προσφορά αίματος.

Λίγα λόγια για το τι πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος αιμοδότης

Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα, ηλικίας 18-65 ετών, μπορεί να δίνει 350-450cc αίμα. Για νέους ηλικίας 17 ετών χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση γονέων ή κηδεμόνων.
Η συχνότητα με την οποία μπορεί να δίνει κανείς αίμα είναι για τους άνδρες 3-4 φορές το χρόνο και για τις γυναίκες 2-3 φορές το χρόνο.
Ο αιμοδότης πρέπει να είναι ξεκούραστος και να έχει συμπληρώσει τις φυσιολογικές ώρες ύπνου.

Για πρωινή αιμοδοσία, πρέπει να έχει προηγηθεί καλό πρωινό, ενώ για την απογευματινή ο αιμοδότης μπορεί να αιμοδοτήσει 2-3 ώρες μετά το μεσημεριανό γεύμα.
Ο αιμοδότης δεν πρέπει να κάνει κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πριν δώσει αίμα.

Ο αιμοδότης δεν πρέπει να έχει πάρει φάρμακα ούτε καν ασπιρίνη τις τελευταίες μέρες πριν την αιμοληψία.

Ετερόζυγος της Μεσογειακής ή Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας μπορεί να δώσει αίμα εφ' όσον η αιμοσφαιρίνη του είναι στα φυσιολογικά επίπεδα.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και 6-12 μήνες μετά τον τοκετό δεν γίνεται αιμοληψία

Ο αιμοδότης δεν πρέπει να έχει υποβληθεί σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση ή να έχει προσβληθεί από βαριά νόσο κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.
Δεν μπορεί να αιμοδοτήσει άτομο που υποφέρει από ελονοσία, φυματίωση, ηπατίτιδα, σύφιλη μελιταίο πυρετό, AIDS, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιακό ή άλλο σοβαρό νόσημα.

Κάθε πρόβλημα υγείας που ενδεχομένως έχει ο υποψήφιος αιμοδότης, πρέπει να συζητείται με τον υπεύθυνο γιατρό της αιμοδοσίας, ο οποίος κρίνει τελικά για τη καταλληλότητα της αιμοληψίας.

Σε περίπτωση προσωρινού ή μόνιμου αποκλεισμού από αιμοδοσία, ο γιατρός δίνει την κατάλληλη συμβουλή. Η καλή επικοινωνία μεταξύ του αιμοδότη και του προσωπικού της αιμοδοσίας διατηρεί τη σχέση εμπιστοσύνης και διασφαλίζει την καλή ποιότητα του αίματος που παρέχεται στους ασθενείς που χρειάζονται αίμα και τα παράγωγά του.

Κάθε υποψήφιος αιμοδότης πρέπει να είναι απολύτως βέβαιος ότι:
Το υλικό της αιμοδοσίας είναι αποστειρωμένο μιας χρήσης και δεν υπάρχει κίνδυνος για μετάδοση νοσημάτων.

Πηγή : http://www.paizotopos.gr/ 
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!