Την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες εξετάζει η κυβέρνηση.
Κατά τις πληροφορίες, το σχέδιο αυτή της πρότασης θα...
παρουσιάσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνουν στην Τρόικα κλιμάκιο της οποίας καταφθάνει στην Αθήνα αμέσως μετά την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 9 δις. ευρώ ( 13 - 15 Σεπτεμβρίου).
Οι ελεγκτές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. έρχονται να εποπτεύσουν την πρόοδο που σημειώνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο αλλά και για να επιθεωρήσουν το σχέδιο των διορθωτικών κινήσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει την υστέρηση στα κρατικά έσοδα.
Το θέμα του ενιαίου ΦΠΑ εξετάστηκε στο χθεσινό μαραθώνιο των συσκέψεων που πραγματοποίησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με όλους τους γενικούς γραμματείς και τα ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Κεντρικό θέμα σε όλες τις συναντήσεις ήταν τα δημόσια έσοδα με το οικονομικό επιτελείο να αναζητεί τρόπους ενίσχυσης των κρατικών εισπράξεων οι οποίες πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
Μεταξύ των προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι για τη ενδυνάμωση των φορολογικών εισπράξεων ήταν και αυτή που προβλέπει την ένταξη όλων των αγαθών και υπηρεσιών σε ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ.
Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση «φλερτάρει» με την επιβολή ενός μοναδικού συντελεστή ΦΠΑ ως μέτρο για τον περιορισμό του φαινομένου της φοροδιαφυγής που δείχνει να έχει «φουντώσει» από τις απανωτές αυξήσεις που έγιναν στους συντελεστές του φόρου ( σ.σ. ο υψηλός συντελεστής «ψήλωσε» από το 19% στο 23%).
Έτσι θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση και το κόστος για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή 23%, ενώ θα αυξηθεί το κόστος σε βασικά είδη διαβίωσης και διατροφής που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 11%.
Με την μετάταξη των προϊόντων από το 11% στο 15% ( τρόφιμα, χυμοί, αναψυκτικά, φάρμακα κλπ.) οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν σε πρόσθετες εισπράξεις άνω του 1- 1,5 δις. ευρώ που θα τους βοηθήσει να περιορίσουν την τρύπα στα κρατικά ταμεία ( στο επτάμηνο φτάνει τα 2,6 δις. ευρώ).
Ενώ από την μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 15% σε αγαθά και υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με τον υψηλό συντελεστή η κυβέρνηση ελέγχει το κύμα ακρίβειας στην αγορά και «φρενάρει» τον πληθωρισμό που κινείται αυξητικά.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε την μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23% όπως προβλέπει το μνημόνιο πλην όμως παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς διεμήνυσαν στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για την αγορά και την ανάπτυξη.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποφάσισε ακόμη την συγκρότηση πέντε ομάδων εργασίας οι οποίες θα ασχοληθούν με κάθε φορολογικό τομέα ξεχωριστά (κεφάλαιο, εκκρεμείς υποθέσεις, ληξιπρόθεσμα χρέη, ΦΠΑ, ελέγχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων με επίκεντρο τα ακίνητα, τη μεγάλη περιουσία, τα σκάφη αναψυχής κ.λπ.) και θα διατυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την τόνωση των εσόδων από τους συγκεκριμένους τομείς.
Οι ομάδες έχουν ως εξής:
1. Ειδική Ομάδα Εργασίας Εφαρμογής Φορολογικής Μεταρρύθμισης. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και εφαρμογή προτάσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης που εισάγεται με το Ν. 3842/2010.
2. Ειδική Ομάδα Εργασίας Είσπραξης Οφειλών. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
3. Ειδική Ομάδα Εργασίας Μεγάλων Φορολογούμενων. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την διασφάλιση της πλήρους φορολογικής συμμόρφωσης των μεγάλων φορολογουμένων (οι χίλιες μεγαλύτερες επιχειρήσεις).
4. Ειδική Ομάδα Εργασίας Μεγάλης Περιουσίας και Υψηλών Εισοδημάτων. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την πάταξη της φοροδιαφυγής από τους υψηλού πλούτου φορολογουμένους με μεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλές δαπάνες διαβίωσης κυρίως στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών
5. Ειδική Ομάδα Εργασίας Απόδοσης Παρακρατουμένων Φόρων και Φορολογικής Συμμόρφωσης. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πλήρη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (κυρίως Φ.Π.Α. & Φ.Μ.Υ.)
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr