Η υπέρταση αποτελεί μια νόσο του καρδιαγγειακού συστήματος και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικά και ισχαιμικά επεισόδια. Από διατροφικής άποψης, η κατανάλωση νατρίου και αλατιού αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα που επιβαρύνει την αρτηριακή πίεση.
O μέσος άνθρωπος στις δυτικού τύπου κοινωνίες καταναλώνει περίπου 3,4 γραμμάρια νατρίου ημερησίως, ενώ η σύσταση του FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) για τους υγιείς ενήλικες είναι 2,4 γραμμάρια, και για τα άτομα με υψηλή πίεση μόλις 1,5 γραμμάριο την ημέρα.
6 γραμμάρια αλατιού (χλωριούχο νάτριο), που ισοδυναμεί με 1 κουταλάκι του γλυκού, περιέχουν περίπου 2,4 γραμμάρια νατρίου.
Μόνο το 10% της ημερήσιας κατανάλωσης αλατιού προέρχεται από το επιτραπέζιο αλάτι. Το υπόλοιπο προέρχεται από τα τρόφιμα. Tα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν αλάτι στα συστατικά τους, το οποίο, εκτός από τη βελτίωση της γεύσης του προϊόντος, λειτουργεί και ως συντηρητικό. Έχει υπολογιστεί μάλιστα πως το 75% του νατρίου που παίρνουμε καθημερινά προέρχεται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων προσπαθεί να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα μέσω της μείωσης της περιεκτικότητας του αλατιού στα προϊόντα τους.
http://www.markos.tv/