Πόσες φορές έχει χτυπήσει το τηλέφωνό σου, από ανθρώπους που δεν ξέρεις, οι οποίοι προφασιζόμενοι κάποια ιδιότητα, αρχίζουν να σου κάνουν προσωπικές ερωτήσεις; Αρκετές φανταζόμαστε. Το ήξερες ότι ακόμη και μία απλή κλήση, μπορεί εκτός από ενοχλητική να αποδειχθεί επικίνδυνη;
Διάβασε πώς μπορείς να προφυλαχθείς:
• Να χρησιμοποιείς αυτόματο τηλεφωνητή και να αφήνεις να καταγραφεί το μήνυμα. Επίσης, στον αυτόματο τηλεφωνητή μπορείς να εγγράψεις μήνυμα δικό σου ότι όλες οι κλήσεις καταγράφονται σε ειδική υπηρεσία της αστυνομίας ή σε ιδιωτική υπηρεσία φύλαξης (security).
• Μην απαντάς ποτέ σε προσωπικές ερωτήσεις (όνομα, διεύθυνση, κλπ.) που σου κάνουν άγνωστοι, ακόμη κι αν συστήνονται ως εμπορικοί αντιπρόσωποι, υπάλληλοι της τράπεζας με την οποία συνεργάζεστε κλπ.
• Αν οι ενοχλήσεις συνεχίζονται, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αναγνώριση κλήσεων (εφόσον δεν σου τηλεφωνούν από απόκρυψη) και επιπλέον, ενημέρωσε την τηλεφωνική εταιρεία με την οποία είσαι συμβεβλημένη και την Αστυνομία, προκειμένου να σε πληροφορήσουν ποια μέτρα μπορείς να λάβεις.
• Όταν βρίσκονται στο σπίτι μικρά παιδιά ή υπερήλικες, καλό είναι να ενεργοποιείς την εκτροπή κλήσεων, ώστε να μη δοθούν από τα άτομα αυτά πληροφορίες για σένα και τους δικούς σου.
• Να είσαι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με άτομα που σας συστήνονται ως τεχνικοί της εταιρείας του κινητού σου τηλεφώνου και σου ζητούν, για δήθεν έλεγχο της συσκευής σου, να πατήσεις το πλήκτρο με τη δίεση (#), τους αριθμούς 90 ή 09, δίεση (#) και έπειτα κάποιον άλλον αριθμό.
• Να κλείσεις αμέσως το τηλέφωνό σου, διότι αν συμμορφωθείς με αυτές τις οδηγίες, μπορεί ο άγνωστος να αποκτήσει πρόσβαση στην κάρτα σου SIM και να τηλεφωνεί χρεώνοντας τον δικό σου λογαριασμό.