Το gazzetta.gr σας αναλύει πώς η Ελλάδα θα βγάλει στο μέλλον 6 ομάδες στην Ευρώπη. Διαβάστε για την κυκλική θεωρία της UEFA, τα ελληνικά πλέι οφ, και το κυνήγι της Τουρκίας και της Ολλανδίας.
Παρ' ότι ο Παναθηναϊκός χτες γνώρισε την ήττα με 2-0 στο ΟΑΚΑ από την Κοπεγχάγη, ενώ ο Ολυμπιακός έχει αποκλειστεί από την Ευρώπη προ πολλού, η Ελλάδα δεν πτοείται και συνεχίζει στο κυνήγι της 9ης θέσης! Σε περίπτωση που καταφέρει η Ελλάδα φέτος ή του χρόνου (που είναι και το πιο πιθανό) να βρεθεί στην 9η θέση της Κατάταξης της UEFA, προσπερνώντας τόσο την Τουρκία όσο και την Ολλανδία θα κερδίσει ένα επιπλέον εισιτήριο για τις Ελληνικές ομάδες στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα.
Κι όλα αυτά παρότι ο Ολυμπιακός δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων ενώ ο Παναθηναϊκός έδειξε ανίκανος να κοντραριστεί στην έδρα του με ομάδα κατώτερου επιπέδου από εκείνον. Η πολύ καλή παρουσία του Άρη και του ΠΑΟΚ, σε συνδυασμό με την αποδεκτή μέχρι τώρα παρουσία της ΑΕΚ, αφήνουν ελπίδες για το ελληνικό μέλλον στη συγκεκριμένη γενική βαθμολογία που αποτελεί και τον καθρέφτη των συλλογικών επιτυχιών της εκάστοτε χώρας.
Στο κυνήγι της Τουρκίας!
Να τονίσουμε πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή κατέχει την 11η θέση, και συνεχίζει στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα με 4 ομάδες. Μπροστά της βρίσκεται η Τουρκία και η Ολλανδία, ενώ από πίσω της είναι η Δανία αλλά οι Σκανδιναβοί παρότι με την Κοπεγχάγη έχουν κάνει εξαιρετική συγκομιδή είναι σχεδόν απίθανο να μας ξεπεράσουν. Οπότε το θέμα εστιάζεται στο… κυνήγι των Τούρκων και των Ολλανδών.
Όσο για του Τούρκους, συνεχίζουν με μόλις δύο ομάδες εκ των οποίων η μια (Μπουρσασπορ) παίζει στο Champions League και έχει λιγοστές πιθανότητες να προχωρήσει (έχει ήδη μηδέν στα δύο) ενώ η άλλη (Μπεσίκτας) συμμετέχει στο Europa League και είναι η μόνη που μπορεί να πετύχει κάτι αξιόλογο. Η διαφορά πόντων στην Κατάταξη της UEFA μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι περίπου στους 3.000 βαθμούς (ή 3 βαθμούς αν προτιμάτε ανάλογα με το αν θα υπολογίσουμε σε χιλιάδες ή σε δεκαδικούς τη βαθμολογία που όπως και να έχει είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα). Αυτή η διαφορά λοιπόν με απλούς υπολογισμούς για να καλυφθεί πρέπει να προκριθούν στην επόμενη φάση τουλάχιστον 2 από τις 3 ελληνικές ομάδες που βρίσκονται στους ομίλους του Europa League ενώ ταυτόχρονα ο Παναθηναϊκός να προχωρήσει έστω από το Europa.
Να μείνουμε κοντά στους Ολλανδούς
Τώρα, όσον αφορά τους Ολλανδούς τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα, καθώς οι Ολλανδοί συνεχίζουν με 5 ομάδες στην Ευρώπη αλλά το θετικό είναι πως άρχισαν με 6 οπότε ο συνολικός αριθμός των βαθμών τους διαιρείται δια του 6. Για να καταφέρουμε να πιάσουμε την Ολλανδία θα πρέπει τόσο ο Άγιαξ και η Τβέντε να μην προχωρήσουν στο Champions League, όσο και οι υπόλοιπες Ολλανδικές ομάδες του Europa να μην κάνουν κάποια μεγάλη πορεία. Ο ρεαλιστικός μας στόχος με του Ολλανδούς είναι να κρατήσουμε σταθερή τη διαφορά των περίπου 3.000 πόντων ώστε να τους ξεπεράσουμε με την έναρξη της νέας σεζόν, καθώς αυτόματα διαγράφεται η κακή ελληνική σεζόν του 2006-2007. Μάλιστα τότε η Ελλάδα είχε μαζέψει 4.000 πόντους λιγότερους από τους Ολλανδούς άρα είναι ευνόητο πως είναι στο χέρι μας έστω του χρόνου να βρεθούμε στην 9η προνομιούχο θέση.
Σήμερα πάντως, τόσο ο Άρης και ο ΠΑΟΚ, όσο και η ΑΕΚ, αν και έχουν δύσκολο έργο μπορούν να παλέψουν για κάτι καλό, ενώ τουλάχιστον αν πετύχουμε μια νίκη και μια ισοπαλία τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά, καθώς θα έχουμε αποκομίσει άλλους 600 βαθμούς ή 0,6 αν προτιμάτε(2 βαθμοί η νίκη, 1 ισοπαλία που διαιρούνται δια το σύνολο των ομάδων που ξεκίνησαν).
Τα ελληνικά πλέι οφ και η… κυκλική θεωρία
Αν λοιπόν η Ελλάδα έστω και του χρόνου βρεθεί στην 9η θέση θα βγάζει 6 ομάδες στην Ευρώπη. Κάτι το οποίο θα θέσει σε… αχρηστία τα play-off στο άμεσο μέλλον! Και αυτό γιατί δεν θα έχει νόημα η διεξαγωγή τους από τη στιγμή που και η 6η ομάδα θα έχει Ευρωπαϊκό εισιτήριο. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως ο τρόπος κατάταξης της UEFA είναι δομημένος με σύμφωνα με την «κυκλική λογική». Δηλαδή λόγω της παρουσίας του Μέσου όρου, οι χώρες (πλην της Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας οι οποίες πολύ δύσκολα θα πέσουν από την κορυφή και την πρώτη 5άδα) από την 6η θέση και κάτω συνεχώς εναλλάσσονται ανά 6άδες περίπου. Αυτό συμβαίνει για τον εξής απλό λόγο: Όταν για παράδειγμα βρίσκεσαι στη θέση 15, θα βγάζεις στη Ευρώπη 4 ομάδες, αρά βάσει λογικής, τις κορυφαίες, οπότε υψηλότεροι βαθμοί θα διαιρούνται με μικρότερο αριθμό ομάδων. Άρα θα ανέβεις μέχρι και π.χ. τη θέση 8. Εκεί θα βγάλεις 6 ομάδες όμως οι 2 τελευταίες πιθανότατα (όπως αποδεικνύεται) δεν θα ανταποκριθούν, η βαθμολογία θα μείνει στα ίδια επίπεδα αλλά ο Μέσος όρος θα σε ρίξει πολύ χαμηλά και ο κύκλος θα συνεχίζεται. Τρανό παράδειγμα η Ελλάδα, η οποία ανεβοκατεβαίνει λόγω των παραπάνω, όπως π.χ. και η Ρουμανία που ανέβηκε πριν μια τριετία πολύ ψηλά, με τη Στεάουα, και πλέον κατεβαίνει αφού έβγαλε πολλές ομάδες που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν. Φαίνεται λοιπόν, πως ο κύκλος της Ελλάδας είναι αυτή τη στιγμή στην ανοδική του κατεύθυνση.
http://www.gazzetta.gr/