tromaktiko: 6 σημεία που πρέπει να προσέξουμε στις ετικέτες τροφίμων

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

6 σημεία που πρέπει να προσέξουμε στις ετικέτες τροφίμων



Κάνοντας τις κριτικές των προϊόντων διαπιστώσαμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι διατροφικές πληροφορίες αλλά και η ετικέτα χρησιμοποιείται όχι για να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στο καταναλωτή αλλά για να πουλήσει το προϊόν. Πάμε να δούμε 6 σημεία τα οποία πρέπει να προσέξουμε...

 1. Ολικής Αλέσεως. Σχεδόν όλα τα αμυλούχα προϊόντα έχουν πια αυτόν τον ισχυρισμό στις συσκευασίες τους. Μπισκότα ολικής, φρυγανιές ολικής, δημητριακά ολικής. Το θέμα εδώ είναι ότι η ύπαρξη μιας μικρής ποσότητας ολικής αλέσεως (αλευριού) δημητριακού τους επιτρέπει να γράφουν «ολικής αλέσεως» στην ουσία η διαφορά είναι πολύ μικρή, ενώ μπορεί η «ολικής αλέσεως» εκδοχή να περιέχει περισσότερα σάκχαρα και την ίδια ποσότητα φυτικών ινών.

2. Φυτικές ίνες. Έχει γίνει της μόδας οι εταιρίες να προσθέτουν ελάχιστο ολικής αλέσεως αλεύρι σε ένα προϊόν η και καθόλου αλλά μετά να το φορτώνουν με «τεχνητές» φυτικές ίνες, για να γίνει υποτίθεται πιο υγιεινό...

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα αυτές οι «ίνες» δεν έχουν την ίδια δράση με τις πραγματικές φυτικές ίνες, για παράδειγμα δεν θα ρίξουν τη χοληστερίνη σου, ούτε θα σε βοηθήσουν να πας στη τουαλέτα.

3. Μερίδες. Είναι γνωστό οτι οι εταιρίες τροφίμων μας κοροϊδεύουν εντελώς με την υποτιθέμενη μερίδα που βάζουν στη διατροφική αξία των προϊόντων τους. Για παράδειγμα 30 γρ. δημητριακά είναι πολύ μικρή ποσότητα, η 100 ml για το χυμό ενώ η συσκευασία είναι 250 ml.

4. Συστατικά. Στις κριτικές μας θα δείτε ότι αναφερόμαστε συχνά στο πόσες μορφές ζάχαρης υπάρχουν στο συγκεκριμένο προϊόν, μπορεί να υπάρχουν και 3-4 διαφορετικές μορφές. Αυτό σημαίνει ότι ενώ τα πρώτα συστατικά στη λίστα είναι αυτά που υπάρχουν σε μεγαλύτερη ποσότητα, και που συνήθως είναι το αλεύρι, αν προσθέσεις όλες τις διαφορετικές μορφές ζάχαρης, τελικά μπορεί η ζάχαρη να είναι αυτή που υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα αλλά επειδή παρουσιάζεται σε πολλές μορφές δεν βρίσκεται ψηλά στη λίστα.

5. Χωρίς ζάχαρη. Πολλά προϊόντα που περιμένεις να περιέχουν ζάχαρη αλλά και πολλά που δεν περιμένεις (π.χ. κράκερ) έχουν και τις "χωρίς" ζάχαρη εκδοχές τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις περιέχουν την ίδια ποσότητα επεξεργασμένων υδατανθράκων που έχουν σχεδόν την ίδια δράση στον οργανισμό με τη ζάχαρη και τον ίδιο αριθμό θερμίδων

6. Με Χ βιταμίνες και σίδηρο. Ειδικά τα προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά έχουν αυτό τον ισχυρισμό. Τα προϊόντα αυτά συνήθως περιέχουν πολλή ζάχαρη και λιπαρά αλλά τα εμπλουτίζουν με βιταμίνες και δια μαγείας γίνεται από ανθυγιεινό γίνεται υγιεινό. Δεν είναι όμως.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!