Οι οπαδοί του “Πολυσύμπαντος” πιστεύουν ότι υπάρχουν άλλα, πιο τρελά σύμπαντα πέρα από το δικό μας, τα οποία θα μπορούσαν πιθανώς να υπερηφανεύονται για τους δικούς τους, μοναδικούς φυσικούς νόμους.
Αυτή είναι μια θεωρία.
Άλλη μια βγήκε στην επιφάνεια αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία οι νόμοι της φυσικής στο δικό μας σύμπαν δεν είναι και τόσο σταθεροί.
Χρησιμοποιώντας πολύχρωμα γραφικά και Ελληνικά γράμματα, όπως το άλφα (α), ο καθηγητής John Webb από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας προσπαθεί να μας καταπλήξει, λέγοντας ότι στη δική μας διάσταση, οι απαράβατοι νόμοι της φυσικής φαίνονται να κάμπτονται (σημείωση: το άλφα, όπως εμφανίζεται εδώ, δηλώνει την “σταθερά της τέλειας δομής” που δένει όλους τους φυσικούς νόμους):
“Αφού μετρήσαμε το άλφα σε περίπου 300 μακρινούς γαλαξίες, προέκυψε μια ακολουθία: αυτός ο μαγικός αριθμός, που μας λέει τη δύναμη του ηλεκτρομαγνητισμού, δεν είναι ο ίδιος παντού, όπως εδώ στη Γη και φαίνεται να μεταβάλλεται συνεχώς κατά μήκος ενός προτιμώμενου άξονα μέσα στο σύμπαν”, είπε ο Webb. “Οι συνέπειες για τη σημερινή αντίληψή μας για την επιστήμη είναι βαθιές. Εάν οι βασικοί νόμοι της φυσικής αποδειχτούν να είναι απλά τοπικά ισχύοντα παρακλάδια, μπορεί να σημαίνει ότι, παρότι το μέρος του σύμπαντος που μπορούμε να παρατηρήσουμε ευνοεί την ύπαρξη ζωής και τα ανθρώπινα όντα, μπορεί να υπάρχουν άλλες απομακρυσμένες περιοχές, όπου διαφορετικοί νόμοι εμποδίζουν το σχηματισμό ζωής, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε.”.
Η εμφανής διακύμανση από γαλαξία σε γαλαξία είναι ελάχιστη - περίπου ένα μέρος στα 100.000 - αλλά προφανώς αυτό είναι αρκετό.
Ο Webb θεωρεί ότι, εάν η θεωρία του είναι σωστή, θα χρειαστούμε εντελώς νέες φυσικές θεωρίες για να αναπληρώσουν αυτές που ισχύουν σήμερα.
Θεωρητικά πάντα.