Θετική χαρακτηρίζει την πρόταση του Σοφοκλή Πιλάβιου για πόθεν έσχες των διαιτητών ο Μάκης Γερμανάκος. Εκφράζει, ωστόσο, επιφυλάξεις για τη σωστή εφαρμογή της.
Μιλώντας στον sportdog, ο πρώην διεθνής διαιτητής, που διετέλεσε και αρχιδιαιτητής, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε ληφθεί και παλαιότερα χωρίς όμως ποτέ να αξιοποιηθούν από τις αρμόδιες αρχές τα στοιχεία που κατέθεταν οι διαιτητές.
Παράλληλα, ο κ. Γερμανάκος αναφέρεται στους λόγους που δημιουργούν τα προβλήματα στο χώρο της διαιτησίας επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι κάποιοι ρέφερι ανεβαίνουν στην πρώτη τη τάξει κατηγορία με… πύραυλο λόγω των γνωριμιών τους.
- Κύριε Γερμανάκο, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος αποκάλυψε ότι θα καταθέσει πρόταση, σύμφωνα με την οποία και οι διαιτητές θα υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες. Εκτιμάτε ότι αυτή η κίνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;
Μα αυτό είναι κάτι που γινόταν και παλιά! Οι διαιτητές κατέθεταν το πόθεν έσχες στον Άρειο Πάγο και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Έκαναν γνωστές τις καταθέσεις τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία και αυτά των συγγενικών τους προσώπων, τα πάντα. Το θέμα είναι αν αυτά τα κοίταξε ποτέ κανένας.
- Δηλαδή, δεν αξιοποιήθηκαν από τους υπεύθυνους;
Όλα αυτά τα στοιχεία είναι στοιβαγμένα σε κάποιο υπόγειο. Αμφιβάλλω αν έβαλαν ποτέ έναν άνθρωπο να πάει να τα κοιτάξει, να τα ανοίξει και να δει το περιεχόμενό τους. Δεν ξέρω γιατί. Συνήθως ακούμε μεγάλα λόγια και δηλώσεις αλλά στο τέλος δεν γίνεται τίποτα.
- Επί της ουσίας, ωστόσο, ως μέτρο -και εφόσον εφαρμοστεί- θα είναι θετικό;
Ως μέτρο είναι, κατά την άποψή μου, πολύ καλό. Επιτέλους, δεν θα πρέπει να τα βάζουμε όλους κι όλα στο ίδιο καζάνι. Να εφαρμοστεί το πόθεν έσχες, να είναι όλοι υποχρεωμένοι να κάνουν αυτήν τη δήλωση και όσοι το αμελούν και είναι επιλήσμονες, να πάνε σπίτι τους. Αλλά όλα αυτά θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, μόνο αν υπάρχει πραγματικά η θέληση να γίνει κάτι σωστό. Κάποια πράγματα είναι πολύ εύκολο να ξεκαθαρίσουν εφόσον υπάρχει βούληση.
«Είναι εύκολο να βρεθούν»
- Θα μου πείτε ένα παράδειγμα;
Ακούγονται πολλά που έχουν να κάνουν με τον ΟΠΑΠ. Είναι πολύ εύκολο να βρεθούν εκείνοι που βγάζουν λεφτά με τρόπους, οι οποίοι δεν είναι νόμιμοι. Ας στηθούν λοιπόν έξω από τον ΟΠΑΠ, να δουν ποιοι είναι εκείνοι που πηγαίνουν και εξαγοράζουν κερδισμένα δελτία τυχερών παιχνιδιών, πληρώνοντας τον φόρο στους πραγματικούς κατόχους τους. Έτσι μόνο θα διαπιστώσουν που πηγαίνει το χρήμα. Είναι τόσο δύσκολο αυτό;
- Επιστρέφοντας στη διαιτησία, θα έχετε διαπιστώσει ότι και πάλι υπάρχουν πολλά προβλήματα στο Πρωτάθλημα. Τι φταίει και πώς μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση;
Είναι πράγματα που τα έχουμε πει χίλιες φορές. Τα ίδια λέμε και τώρα. Πρέπει να αφήσουν ελεύθερους τους διαιτητές. Τόσο απλά και καταλαβαίνετε τι εννοώ. Για όλα όσα συμβαίνουν στη διαιτησία υπεύθυνοι είναι όλοι. Οι ομάδες, οι πρόεδροι, οι παράγοντες, οι Ενώσεις και φυσικά και οι ίδιοι οι διαιτητές. Πρέπει όλοι να καθίσουν και να τα βρουν και ο καθένας να βάλει ένα λιθαράκι από τη δική του πλευρά για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα.
«Έχουν ανέβει με πύραυλο»
- Άλλη μια… χιλιοειπωμένη ερώτηση: οι Έλληνες διαιτητές είναι καλοί διαιτητές;
Δεν είναι θέμα καλών ή κακών διαιτητών. Το πρόβλημα εντοπίζεται αλλού. Υπάρχουν διαιτητές που έχουν ανέβει με… πύραυλο στην Α’ Εθνική. Έχουν κάποιον γνωστό, κάποιον πρόεδρο Ένωσης, κάποιον φίλο, κουμπάρο, έναν με δύναμη τέλος πάντων και προωθούνται. Χωρίς να έχουν τα προσόντα. Τον βλέπουμε και λέμε πως δεν μπορεί να διαιτητεύει αυτός ο άνθρωπος αλλά διαιτητεύει γιατί έχει κάποιον από πίσω που τον βοηθάει. Και φυσικά σε αυτόν τον ‘κάποιον’ έχει και υποχρέωση. Υπάρχουν πολλά άτομα, τα οποία μπερδεύονται σε αυτές τις καταστάσεις. Δυστυχώς…
- Υποθέτω ότι μιλάτε με εν ενεργεία διαιτητές. Τι σας λένε, πώς βιώνουν τη σημερινή κατάσταση;
Κοιτάξτε, δεν θα ήθελα να απαντήσω σε αυτό. Πολλά μπορούμε να πούμε επειδή τα βλέπουμε να γίνονται μπροστά μας αλλά όταν δεν μπορείς να το αποδείξεις, δεν υπάρχει λόγος να μιλάς. Δουλεύω από επτά χρονών και έχω φτιάξει το σπίτι μου. Δεν θα ήθελα να το χάσω από μία μήνυση… Άρα, ουδέν σχόλιον.
http://www.sportdog.gr