tromaktiko: Τα λαχανικά προστατεύουν το αγέννητο παιδί από διαβήτη

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Τα λαχανικά προστατεύουν το αγέννητο παιδί από διαβήτη



Νέες ενδείξεις αποκαλύπτουν πόσο σημαντικό είναι για μία έγκυο γυναίκα να τρώει σωστά.
Μία νέα έρευνα από την ακαδημία Sahlgrenska αποκαλύπτει πως οι μητέρες που καταναλώνουν λαχανικά* καθημερινά φαίνεται να έχουν παιδιά με μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1.
Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει μία σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη λαχανικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1 στο παιδί αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να εξακριβωθεί κάτι τέτοιο. Στο διαβήτη τύπου 1, συγκεκριμένα κύτταρα στο πάγκρεας γίνονται σταδιακά λιγότερο ικανά στην παραγωγή ινσουλίνης, καταλήγοντας σε ανεπάρκεια ινσουλίνης.
Τα παιδιά με κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1 έχουν αντισώματα στο αίμα τους που επιτίθενται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Από τα 6.000 παιδιά που μελετήθηκαν, το 3% είχε είτε αυξημένα επίπεδα αυτών των αντισωμάτων είτε ανεπτυγμένο διαβήτη τύπου 1 στην ηλικία των 5 ετών. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου ήταν δύο φορές συχνότεροι σε παιδιά που οι μητέρες τους κατανάλωναν σπάνια λαχανικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος σε παιδιά των οποίων οι μητέρες τους δήλωσαν πως κατανάλωναν λαχανικά καθημερινά. Σύφωνα με τους επιστήμονες, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως είναι τα λαχανικά από μόνα τους που επιφέρουν αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα αλλά άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την κατανάλωση λαχανικών, όπως το μορφωτικό επίπεδο των μητέρων, δεν φαίνεται να εξηγούν τη σχέση αυτή. Ούτε μπορεί αυτή η προστασία να εξηγηθεί από άλλους μετρούμενους διατροφικούς παράγοντες ή άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου.
 *Ο όρος ‘λαχανικά’ σε αυτή τη μελέτη περιλαμβάνει όλα τα λαχανικά εκτός από τα αμυλούχα.
Πηγές: 1. Brekke et al. Daily vegetable intake during pregnancy negatively associated to islet autoimmunity in the offspring-The ABIS study. Pediatric Diabetes, 2009; DOI: 10.1111/j.1399-5448.2009.00563.x
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!