που αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος της τρύπας του όζοντος, η διεθνής επιστημονική κοινότητα δηλώνει αρκετά αισιόδοξη. Κι αυτό γιατί τα παγκόσμια επίπεδα όζοντος έχουν σταθεροποιηθεί και μάλιστα έχουν δείξει σημάδια ανάκαμψης σε ορισμένες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου, κυρίως στα μεγαλύτερα και μέσα γεωγραφικά πλάτη.
«Στο βόρειο ημισφαίριο έχουμε, όντως, αρχίσει να βλέπουμε κάποια βελτίωση, αλλά δυστυχώς, στο νότιο ημισφαίριο, στην άνοιξη της Ανταρκτικής, εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η τρύπα, η οποία είναι αρκετά μεγάλη. Φέτος, είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, σε σχέση με πέρσι, που ήταν απογοητευτικά», δήλωσε ο πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής όζοντος του κέντρου έρευνας φυσικής της ατμόσφαιρας και κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός.
Σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή για το Όζον, η επιστροφή της παγκόσμιας προστατευτικής στοιβάδας του όζοντος στα επίπεδα πριν το 1980, αναμένεται να επιτευχθεί περί τα μέσα του 21ου αιώνα, ως αποτέλεσμα της μείωσης των ενώσεων που καταστρέφουν το όζον, και οι οποίες ρυθμίζονται από το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ. Στην Ανταρκτική η επιστροφή αυτή αναμένεται να συμβεί περίπου δύο δεκαετίες αργότερα. p.r
newskosmos.com