Για κάποιους είναι πιθανόν συνυφασμένη με τις επίγειες απολαύσεις ή με το συναίσθημα της χαράς και της ευφορίας. Για άλλους είναι η σχέση με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και για άλλους η επίτευξη στόχων ή ακόμα και το αίσθημα ότι ανήκουν κάπου ή είναι ταγμένοι σε ένα σκοπό. Ή και όλα αυτά μαζί... Το σίγουρο είναι ότι η ευτυχία δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση, ούτε μας χτυπάει ξαφνικά από το πουθενά. Είναι όμως στιγμές που γεμίζουν με χαρά και αισιοδοξία τη ζωή μας. Είναι το αίσθημα ολοκλήρωσης και πληρότητας που αισθανόμαστε με διαφορετικούς τρόπους ο καθένας μας.
Εξάλλου, ανάλογα με τη φάση της ζωής μας στην οποία βρισκόμαστε, τα κριτήρια μας για το τι ορίζουμε ως ευτυχία διαφοροποιούνται. Κάτι που μας έκανε ευτυχισμένους στα είκοσι μπορεί να μην μας κάνει πια ευτυχισμένους στα τριάντα ή στα σαράντα μας. Καθώς αλλάζουμε οι ίδιοι αλλάζουν και οι ανάγκες μας, οπότε και όλα όσα χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι.
Κάποιες φορές μάλιστα για να προσεγγίσουμε την ευτυχία πρέπει
πρώτα να περάσουμε από τη δυστυχία του πόνου ή της απώλειας. Γιατί μόνο τότε μπορούμε να αναγνωρίσουμε τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να γίνουμε πραγματικά ευτυχισμένοι. Πριν όμως ξεκινήσουμε το κυνήγι της ευτυχίας θα πρέπει να είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε προς τα πού πρέπει να κοιτάξουμε.
Γεννιόμαστε ή γινόμαστε ευτυχισμένοι;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που είναι από τη φύση τους πιο αισιόδοξοι και λιγότερο επιρρεπείς στο στρες μπορούν να γίνουν πιο εύκολα ευτυχισμένοι από άλλους που δεν έχουν έμφυτη τη θετική σκέψη, είναι απαισιόδοξοι ή υπερβολικά αγχώδεις ή ανήσυχοι. Ακόμα όμως και οι δεύτεροι, παρόλο που είναι πιθανόν να δυσκολεύονται περισσότερο, μπορούν να βρουν τρόπους μέσα από το δικό τους μοντέλο σκέψης για να αισθανθούν ευτυχισμένοι. Το ίδιο ισχύει και γι' αυτούς που ταυτίζουν την ευτυχία με τη συσσώρευση υλικών αγαθών, κυρίως επειδή έτσι έχουν μάθει από την οικογένειά τους. To πρόβλημα είναι ότι γι' αυτούς μερικές φορές είναι πιο δύσκολο να αναγνωρίσουν το αληθινό πρόσωπο της ευτυχίας και να νιώσουν την αίσθηση της απόλυτης και πραγματικής πληρότητας.
Της Φλώρας Κασσαβέτη
http://www.myworld.gr/site/content.php?artid=625329