Μόνο τέσσερα στα δέκα φάρμακα των συνταγών που έχουν οι πολίτες, υπάρχουν στα ράφια των φαρμακείων. Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε ημέρες και η κατάσταση θα παραμείνει άνω-κάτω και για το επόμενο δεκαήμερο, εκτιμούν οι φαρμακοποιοί. Αιτία; Το αλαλούμ με τις τιμές και η αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών, που βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται.
Από τη μια πλευρά, οι εταιρείες καθυστερούν να βγάλουν προϊόντα στο εμπόριο, επικαλούμενες συνεχείς αλλαγές τιμών, από την άλλη, προσπαθούν να αποφύγουν το παράλληλο εμπόριο. Τι είναι αυτό; Είναι αυτό που κάνει την Bayer να βάζει πλαφόν στις... ασπιρίνες.
Η εταιρεία χορηγεί μέχρι δέκα κουτιά ανά φαρμακείο, επειδή η τιμή στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλή, 66 λεπτά, ενώ στη Γερμανία είναι 2,35 ευρώ. Αρα συμφέρει σε κάποιον έμπορο να επανεξάγει «ελληνικές» ασπιρίνες στη Γερμανία, και αυτό προκαλεί πονοκέφαλο στη Bayer.
Φάρμακα για τη νόσο Πάρκινσον, τον καρκίνο, την καρδιά δεν είναι προσβάσιμα στους πολίτες.
Αναμένονται νέες τιμές
Η επεξεργασία των τιμών (βάσει των τριών χαμηλότερων στην Ε.Ε.) ολοκληρώθηκε πρόσφατα και κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα νέοι κατάλογοι τιμών για 4.500 φάρμακα. Αναμένονται δε, στις 27 Σεπτεμβρίου, νέες τιμές για ακόμα 2.000 φάρμακα. Τα λάθη στους καταλόγους και οι ενστάσεις των εταιρειών -μετράμε 1.200 μέχρι σήμερα- δημιούργησαν το χάος. Το υπουργείο κυκλοφορούσε νέο κατάλογο κάθε έξι ώρες μέχρι χθες το βράδυ, που φημολογείται ότι βγήκε ο τελικός, ο οποίος όμως δεν περιλαμβάνει τη συζήτηση των ενστάσεων.
Οι μειώσεις έχουν ένα πλαφόν 40% και οι αυξήσεις 10%, από τις τιμές πέρυσι τον Φεβρουάριο. Κατά μέσον όρο οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 22% από πέρυσι τον Ιανουάριο.
« Όλα αυτά πέρα από τα προβλήματα που προκαλούνται στα φαρμακεία μέσα από την απαξίωση των αποθεμάτων μας και την μείωση του τζίρου δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην αγορά που φαρμάκου στην οποία παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σημαντικών φαρμάκων .
Δυστυχώς αυτά τα προβλήματα θα συνεχιστούν γιατί όπως δηλώθηκε αρμοδίως το θέμα της «ανακοστολόγησης» των φαρμάκων δεν έχει τελειώσει ακόμη και με αυτήν την λογική η ομαλοποίηση της αγορά είναι ακόμη πολύ μακριά», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ Δημήτρης Θεοδωρόπουλος.
Παναγιώτης Παυλόπουλος
paylopoulos2004@yahoo.gr