Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η παραγωγή βιοκαυσίμων με βάση το υδρογόνο, μέσα από το μηχανισμό της φωτοσύνθεσης.
«Εάν βρούμε ένα αποδοτικό μέσο για να παράγουμε καύσιμα όπως κάνουν τα φυτά, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας, του νερού και του διοξείδιου του άνθρακα, θα μπορέσουμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο και να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια», αναφέρει ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ντάνιελ Πόουνμαν σε ανακοίνωσή του.
Επιστημονική ομάδα από την πολιτεία της Καλιφόρνια θα λάβει επιχορήγηση 122 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη ερευνητικού κέντρου αφιερωμένου στην ενεργειακή καινοτομία, που θα ονομάζεται Joint Center for Artificial Photosynthesis (JCAP). Το JCAP θα διευθύνεται από το περίφημο τεχνολογικό ίδρυμα της Καλιφόρνιας (Cal Tech), σε συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.
Στόχος είναι η βιομηχανική αξιοποίηση των ευρημάτων της έρευνας, προκειμένου να παραχθεί ένα πράσινο καύσιμο με βάση το υδρογόνο, κάτω από την καταλυτική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Πολλά όμως μένουν να γίνουν πριν όμως μπορέσουμε να μιλάμε για παραγωγή βιοκαυσίμων μέσω της φωτοσύνθεσης. Οι ερευνητές θα πρέπει να κατανοήσουν σε βάθος το μηχανισμό της φωτοσύνθεσης (απορροφητές φωτός, καταλύτες, μοριακοί σύνδεσμοι και διαχωριστικές μεμβράνες) και στη συνέχεια να μπορέσουν να αναπαράγουν σε τεχνητό περιβάλλον τη διαδικασία αυτή, που τα φυτά χρησιμοποιούν με επιτυχία εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
Ομάδα του www.e-protasi.com