tromaktiko: Στα πρόθυρα νέας διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Στα πρόθυρα νέας διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ



Ενα τριήμερο αγωνίας με μάλλον προδιαγεγραμμένη κατάληξη ξεκινά σήμερα το απόγευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνεδρίαση της Γραμματείας, το απόγευμα, δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία... Το ενδεχόμενο μιας συμβιβαστικής, ενωτικής υποψηφιότητας στην κρίσιμη Περιφέρεια της Αττικής, που θα μπορούσε να αποτρέψει τη ρήξη, δεν είναι πιθανό. Ο Μ. Γλέζος, στον οποίο έγινε κρούση, όχι μόνον είναι απρόθυμος να θέσει υποψηφιότητα, αλλά φαίνεται πως κλίνει και προς την πλευρά Αλαβάνου. Αν κάτι πάντως έχουν καταστήσει σαφές η ηγεσία του ΣΥΝ και ο πρόεδρός του Αλ. Τσίπρας, είναι ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στην υποψηφιότητα Αλαβάνου.

Ενδεικτική της απελπισίας που έχουν προκαλέσει στην Κουμουνδούρου οι προθέσεις του πρώην προέδρου ήταν η δήλωση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γ. Μπαλάφα στη ΝΕΤ: «Δεν μπορώ να εντάξω την επιμονή του Αλέκου στην οποιαδήποτε αξιακή θεώρηση. Δεν αμφισβητώ τις ικανότητές του, την εξυπνάδα του ή την προσφορά του. Στην Αριστερά, όμως, υπηρετούμε αξίες και αρχές, πρώτα απ’ όλα. Αν αυτά τα χάσουμε, τι απομένει;».

Από αύριο τα πράγματα αναμένεται να πάρουν τον δρόμο τους. Ο κ. Αλαβάνος έχει προγραμματίσει συνέντευξη στη ΝΕΤ την Τρίτη, είναι όμως πιθανόν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του νωρίτερα, ανάλογα και με τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι θα προχωρήσει, αν και στην Κουμουνδούρου υπάρχουν ακόμα στελέχη που ελπίζουν ότι μπορεί να κάνει πίσω την τελευταία στιγμή.

Αν ο Αλαβάνος προχωρήσει, κάποιες από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουν την υποψηφιότητά του, με αποτέλεσμα τη διάσπαση της συμμαχίας.

Ο ΣΥΝ θα επιμείνει σε μια άλλη υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής, κατά προτίμηση του Αλ. Μητρόπουλου. Η Κουμουνδούρου ανέμενε μάλιστα στη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ μια δήλωσή του που να σηματοδοτεί ότι θα θέσει υποψηφιότητα στην περιφέρεια, καθώς και δηλώσεις στήριξης από χαμηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιστρατευθεί ένα κορυφαίο στέλεχος.


Του Παναγη Γαλιατσατου
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!