Το ψέμα και η παραπλάνηση είναι σαφώς συνυφασμένα με την ανθρώπινη φύση, φαίνεται όμως ότι και στις δημιουργίες του...
ο άνθρωπος προσπαθεί να εμφυσήσει αυτή του την ιδιότητα. Μια ομάδα λοιπόν Αμερικανών ερευνητών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Ατλάντα δημιούργησαν έναν αλγόριθμο που επιτρέπει στα ρομπότ να λένε ψέματα.
Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποδειχτεί ωφέλιμη στην περίπτωση που οι μηχανές παρέχουν βοήθεια σε ανθρώπους που υποφέρουν πχ από άνοια.
Όπως επισημαίνουν οι Άλαν Ρ. Βάγκνερ και Ρόναλντ Κ. Άρκιν του Ινστιτούτου της Ατλάντα η ικανότητα να παραπλανείς προκύπτει και από την ικανότητα σου να υποθέτεις τι σκέφτονται οι άλλοι, έτσι οι μηχανές που κατασκεύασαν δεν πρέπει μόνο να ξέρουν να ψεύδονται αλλά να διαθέτουν και μια σχετική γνώση γύρω από τον παραλήπτη του ψέματος όπως και το να κατανοούν το πότε θα πρέπει να καταφύγουν στο ψέμα.
Αυτός λοιπόν ο αλγόριθμος σύμφωνα με διευκρίνιση του Βάγκνερ, λειτουργεί με τον εξής τρόπο: το υποκείμενο θέτει σε εφαρμογή την παραπλάνηση μέσω μιας ψευδούς επικοινωνίας, στη συνέχεια φτιάχνει μια ιδέα αυτού που θα ήθελε να κάνει τον άλλον να πιστέψει και τέλος επιλέγει την πιο κατάλληλη παγίδα.
Η μέθοδος πίσω από την ανακάλυψη
Ένα πείραμα το οποίο βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο σενάριο βοήθησε τους επιστήμονες να εξάγουν τα συμπεράσματα τους σχετικά με την επιτυχία του αλγόριθμου.
Ουσιαστικά πρόκειται για δύο ρομπότ που παίζουν κρυφτό. Το ένα ρομπότ θα πρέπει να κρυφτεί όσο το δυνατόν καλύτερα και να επιλέξει μια τακτική παραπλάνησης ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να το ανακαλύψει το άλλο ρομπότ.
Το ρομπότ-φυγάς θα έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε διάφορες πιθανές κρυψώνες για να αποφύγει το ρομπότ-διώκτη.
Μέσα στις κρυψώνες είχε τοποθετηθεί ένας ορθοστάτης, η ανατροπή του οποίου θα αποτελούσε μια σαφή ένδειξη ότι από εκείνο το σημείο είχε περάσει κάποιος.
Έτσι το ρομπότ-φυγάς αυτό που είχε να κάνει ήταν να ρίξει κάτω τον ορθοστάτη σε ένα σημείο και να κρυφτεί σε κάποιο διαφορετικό ώστε να παραπλανήσει το ρομπότ-διώκτη.
Οι δυο ερευνητές σημειώνουν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να ανακαλύψει κάποιος έναν αλγόριθμο για να κάνει τις μηχανές να ψεύδονται με σκοπό την απάτη, για αυτό είναι απαραίτητη η σύνταξη ενός κώδικα που θα εφαρμόζεται πιστά απ' όσους σχεδιάζουν ρομπότ.
Πηγή: cosmo.gr