tromaktiko: «Σχέδιο κατά της λεηλασίας των θαλασσών» ετοιμάζει η Μαρία Δαμανάκη

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

«Σχέδιο κατά της λεηλασίας των θαλασσών» ετοιμάζει η Μαρία Δαμανάκη



Με τίτλο «Η ΕΕ καταρτίζει σχέδιο ανάγκης κατά της λεηλασίας των θαλασσών» η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού...

 περιοδικού Der Spiegel δημοσιεύει άρθρο για τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαίας επιτρόπου Aλιείας Μαρίας Δαμανάκη.



Υπότιτλος του σχετικού ρεπορτάζ είναι: «Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη στη μάχη κατά της υπεραλίευσης: Η ΕΕ σχεδιάζει το δραστικό περιορισμό της αλίευσης. Αναμένεται να σταματήσει η εκταμίευση κονδυλίων και να υπάρξουν αυστηρότεροι έλεγχοι. Η επίτροπος Αλιείας Δαμανάκη δηλώνει έτοιμη για καυτές αντιπαραθέσεις».


Σύμφωνα με το Der Spiegel, το ισχυρό αλιευτικό «λόμπι» απέκτησε σκληρή αντίπαλο, καθώς, παρατηρείται πλέον κινητικότητα στην αλιευτική πολιτική της ΕΕ. «Σε τρεις μήνες τα πράγματα σοβαρεύουν για την Eυρωπαία eπίτροπο Μαρία Δαμανάκη και το Δεκέμβριο πρόκειται να συναντηθούν οι αρμόδιοι Υπουργοί της ΕΕ για να συζητήσουν για τις ποσοστώσεις αλιείας στην ΕΕ» αναφέρει το περιοδικό, το οποίο σημειώνει ακόμη ότι «προκειμένου να πετύχει συμβιβαστικές λύσεις, η Μ. Δαμανάκη ταξιδεύει αυτή την περίοδο σε όλη την Ευρώπη».


Γίνεται επίσης αναφορά στο γεγονός ότι το αργότερο το 2013 αναμένεται να παρουσιαστεί μια ριζική μεταρρύθμιση της αλιευτικής πολιτικής της ΕΕ. Κατά την επίσκεψή της τις τελευταίες μέρες στο Αμβούργο και στο Βερολίνο, όπου συνάντησε την υπουργό γεωργίας της Γερμανίας Ίλσε Άιγκνερ, η Μ. Δαμανάκη μίλησε, σύμφωνα με το περιοδικό, σαν επαναστάτρια, τονίζοντας πως χωρίς δραστικές μεταρρυθμίσεις σε δέκα χρόνια δεν θα υπάρχουν αλιευτικά αποθέματα σε ανεκτά επίπεδα. «Το αλισβερίσι των κρατών της ΕΕ για το θέμα των ποσοστών αλίευσης πρέπει να τελειώνει και οι επιδοτήσεις των αλιευτικών πλοίων πρέπει να σταματήσουν» τoνίζει η M. Δαμανάκη.


Στο άρθρο επισημαίνονται ακόμη οι σημαντικότερες προτάσεις της Επιτρόπου Αλιείας για την αλιευτική μεταρρύθμιση οι οποίες επικεντρώνονται στα εξής σημεία:


* Οι ποσότητες αλιευμάτων θα πρέπει να καθοριστούν με βάση επιστημονικές γνωμοδοτήσεις.


* Θα πρέπει να απαγορευτεί η απόρριψη αλιευμάτων που κρίνονται ανεπιθύμητα. Τα αλιευτικά θα πρέπει να ψαρεύουν στοχευμένα, και όχι να αδειάζουν αδιακρίτως τη θάλασσα.


* Οι αλιευτικές εταιρείες θα πρέπει να δεσμευτούν με ποσοστώσεις, ώστε να συμπεριφέρονται πιο υπεύθυνα, χωρίς να φοβούνται ότι κάποιος άλλος θα τους κλέψει την «ψαριά». Ο κίνδυνος, βέβαια, είναι να αγοράσουν τα μεγαλύτερα ποσοστά οι μεγάλες εταιρείες αλίευσης. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθεί και για τις μικρότερες εταιρείες του κλάδου.


 
 
Πηγή: in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!