tromaktiko: Επανιδρυση του υπουργειου Εμπορικης Ναυτιλιας

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Επανιδρυση του υπουργειου Εμπορικης Ναυτιλιας



Την επανίδρυση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ζητούν οι εφοπλιστικές ενώσεις, προσάπτοντας στην κυβέρνηση πως με τους πειραματισμούς της δημιουργεί μεγάλη δυσλειτουργία και ανασφάλεια στον κλάδο της ναυτιλίας.
Προειδοποιούν δε για αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική σημαία, στην περίπτωση που το Λιμενικό Σώμα δεν ενταχθεί στο νεοσυσταθέν υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων. Με σειρά ανακοινώσεων η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας ΝΕΕ , η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee), και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ζήτησαν τις τελευταίες ημέρες από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα στην επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών επέκρινε την κυβέρνηση για πειραματισμούς «που δημιουργούν μεγάλη δυσλειτουργία και ανασφάλεια» στον κλάδο της ναυτιλίας, ενώ χαρακτήρισε το νεοσυσταθέν υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων ως νεφελώδη διοικητικό φορέα με άσχετες και αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες.
Σύμφωνα με την ΕΕΕ το νέο υπουργείο δεν παρέχει καμία εγγύηση ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιάζουσες ανάγκες της πρώτης ναυτιλίας του κόσμου, ενώ αντιθέτως το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας συγκροτημένο σε συνεκτικό φορέα διοίκησης και πολιτικής με την επάνδρωση των πολλαπλώς έμπειρων στελεχών του Λιμενικού Σώματος, αποτελεί εγγυητή της ελληνικής ναυτιλίας.
Η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως την αρχική απόφαση του Πρωθυπουργού να επανιδρύσει αυτοτελές υπουργείο για την εμπορική ναυτιλία, διαδέχθηκε απογοήτευση και βαθιά ανησυχία, όταν κατέστη γνωστό ότι η λειτουργία και οι αρμοδιότητές του νέου υπουργείου εκκρεμούν, κυρίως διότι επιδιώκεται το Λιμενικό Σώμα, που επί 90 χρόνια αποτελεί το επιτυχές και αναπόσπαστο όργανο του διοικητικού φορέα της ναυτιλίας, να μην υπαχθεί σ' αυτό.
Οι καιροί, προστίθεται στην ανακοίνωση του Committee, είναι πολύ κρίσιμοι για τη χώρα μας και δεν επιτρέπουν πειραματισμούς στον τόσο ζωτικό για την οικονομία της τομέα της εμπορικής ναυτιλίας. Το κύριο και πρώτο που θίγεται άμεσα είναι η ελληνική σημαία από την απώλεια της εμπιστοσύνης και οι οικονομικές επιπτώσεις ακολουθούν ντόμινο προς όλους τους τομείς.
Είναι πολλά τα οφέλη και στο διεθνή χώρο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κυβέρνηση και κατ' επέκταση την Ελλάδα, να εκπροσωπείται η μεγαλύτερη ναυτιλία της Ευρώπης και παγκοσμίως από ένα ισχυρό και αυτοτελές υπουργείο με το Λιμενικό Σώμα, να υποστηρίζει συγκροτημένα όλες του τις αρμοδιότητες στο εσωτερικό και το εξωτερικό, επί 24ώρου βάσεως.
Προς τούτο κάθε σκέψη ή απόφαση να μην υπαχθεί το Λιμενικό Σώμα στο νέο υπουργείο θα ήταν όχι μόνο λανθασμένη, αλλά και ιδιαίτερα ζημιογόνος, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου.
Το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΝΕΕ), ως θεσμικός φορέας της ελληνικής ναυτιλίας αλλά και επίσημος σύμβουλος της πολιτείας, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «δεν κατανοεί την τρίτη κατά σειρά αλλαγή εντός έτους του διοικητικού φορέα της ελληνικής ναυτιλίας και μάλιστα χωρίς διαβούλευση με τους θεσμοθετημένους κοινωνικούς εταίρους».
Το ΝΕΕ θεωρεί ότι για να ανταποκριθεί το νέο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων αποτελεσματικά στους λεπτούς χειρισμούς, τόσο των εσωτερικών όσο και των διεθνών θεμάτων είναι ανάγκη να στελεχωθεί και πάλι από το Λιμενικό Σώμα, δεδομένου ότι στη δύναμή του υπάρχουν στελέχη με επιστημονική κατάρτιση και ναυτιλιακή γνώση. Το ΝΕΕ θεωρεί επίσης, ότι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για αμαρτωλό παρελθόν του πρώην ΥΕΝ, έχουν δυσμενή αντίκτυπο τόσο για τη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου όσο και για τους διατελέσαντες, με αξιόλογο έργο, τέως υπουργούς, στελέχη άλλωστε σήμερα του κυβερνητικού χώρου.
Σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας τόνισε την αναγκαιότητα σύστασης και λειτουργίας ενός διοικητικού φορέα - υπουργείου, στο όποιο θα υπάγονται όλοι οι τομείς της ναυτιλίας, για να μπορεί να υπάρχει συνοχή στην πολιτική, αναγκαία σήμερα όσο ποτέ, λόγω και των μεγάλων εξελίξεων στον κοινοτικό και κυρίως στο διεθνή χώρο. Προκειμένου δε να μπορέσουν να διατυπωθούν άμεσα και εκτενέστερα, στο θέμα αυτό, οι απόψεις του ΣΕΕΝ, που εκπροσωπεί κλάδους της επιβατηγού ναυτιλίας, ζήτησαν συνάντηση με τον κ. πρωθυπουργό άμεσα και πριν από την έκδοση σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων.

Ομάδα του http://www.e-protasi.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!