tromaktiko: Σ.ΕΚ.Α. Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων : ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Σ.ΕΚ.Α. Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων : ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ



Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
πήραμε το θάρρος να απευθυνθούμε σε εσάς για ένα ζήτημα που είναι κρίσιμο για την επιβίωση των αρχαιολόγων...
αλλά και άλλων ειδικοτήτων εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ειδικότερα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, και δεν έχει βρει ακόμα τη λύση του από τα αρμόδια Υπουργεία.
Πρόκειται για την εξαίρεσή μας, που ακόμα εκκρεμεί, από τους περιορισμούς των άρθρων 5 και 6 του Π.Δ. 164/2004, το γνωστό ως «24μηνο», που δεν μας επιτρέπει να εργαστούμε με την ίδια ειδικότητα στον ίδιο φορέα πάνω από 24 μήνες. Η διάταξη αυτή, όχι μόνο αποδυναμώνει την Αρχαιολογική Υπηρεσία από έμπειρο, εξειδικευμένο, επιστημονικό προσωπικό, αλλά μας στερεί και το δικαίωμα στην εργασία, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αποτελεί το μόνο φορέα απασχόλησης μας, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.

Η κατάστασή μας είναι τραγική. Εργαζόμενοι με αγάπη και πάθος για τη δουλεία τους, με πολυετείς σπουδές, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους και με υπερδεκαετή εμπειρία, ανάμεσά τους και οικογενειάρχες συνάδελφοι με περισσότερα από 20 χρόνια προϋπηρεσία, δεν μπορούν να εργαστούν ποτέ ξανά πουθενά.

Κάποιοι από μας μετράμε πάνω από 2 χρόνια αναγκαστικής ανεργίας και η αντιμετώπιση που έχουμε αγγίζει τα όρια του εμπαιγμού. Ακόμα και το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, έχει παραδεχτεί επανειλημμένα τα προβλήματα δυσλειτουργίας που παρατηρούνται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία με την εκδίωξη του έμπειρου προσωπικού και γι’ αυτό στις 21 Ιουνίου του 2010 κατέθεσε στη Βουλή σημείωμα του Πολυνομοσχεδίου, το οποίο εμπεριείχε το άρθρο: «Το επιστημονικό προσωπικό και οι τεχνίτες υψηλής εξειδίκευσης που απασχολείται σε έργα έρευνας, αναστήλωσης, αποκατάστασης, συντήρησης και διαμόρφωσης μνημείων και έργων τέχνης δεν εμπίπτει στους περιορισμούς των άρθρων 5 και 6 του π.δ. 164/2004». Στις 24/8/10 όμως, κατατέθηκε τελικά στην Βουλή το Πολυνομοσχέδιο, χωρίς την τροπολογία για την εξαίρεση μας από το «24μηνο» και κανένα από τα αρμόδια Υπουργεία δεν μας εξηγεί το γιατί.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μας έχετε ήδη πει ότι δεν θα κάνετε. Σας επισημαίνουμε ότι στο Υπουργείο Πολιτισμού δεν έγιναν προσλήψεις τα τελευταία 17 χρόνια, με εξαίρεση ένα μικρό αριθμό το 2005. Επιτρέψτε μας τουλάχιστον, να κάνουμε αιτήσεις στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Πώς θα διασφαλιστεί η προστασία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, όταν το επιστημονικό προσωπικό στο οποίο βασίζονται οι κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων θα είναι μονίμως ανειδίκευτο και άπειρο;

Ποιοι θα αποτελέσουν το έμψυχο δυναμικό στις σωστικές ανασκαφές (που απαιτούν ταχύτητα και γνώσεις που μόνο η εμπειρία μπορεί να εξασφαλίσει) στα δημόσια έργα υποδομής και ανάπτυξης, όταν αποκλείεται το προσωπικό που έφερε εις πέρας τα μεγάλα ολυμπιακά έργα, τα έργα ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που χρηματοδοτήθηκαν από το Γ’ ΚΠΣ και τα τεχνικά έργα υποδομής (ΜΕΤΡΟ, ΟΣΕ, Οδικό Δίκτυο κλπ.);

Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας είναι ο Τουρισμός. Όμως, η μικρή μας χώρα είναι γνωστή στην ανθρωπότητα, όχι μόνο για την υπέροχη θάλασσα και το ζεστό ήλιο, αλλά κυρίως για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της.

Πώς όμως θα αναπτυχθεί ένα άλλο τουριστικό μοντέλο, πιο ποιοτικό, ίσως και χειμερινό, όταν το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό αντί να αποτελεί το μοχλό ανάδειξης αυτού του Πολιτισμού, αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμο με ημερομηνία λήξης τους 24 μήνες;

Οι εργαζόμενοι, για τους οποίους το ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας, κατέθεσαν αυτολεξεί, ξανά το κείμενο του προσχεδίου με την τροπολογία που είχε συντάξει το ΥΠΠΟΤ τον Ιούνιο, το οποίο αποστέλλουμε και σε εσάς συνημμένο. Το δίκαιο του αιτήματός μας αναγνωρίζεται από το σύνολο των βουλευτών, όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και της κυβέρνησής σας.

Θα θέλαμε τη δική σας παρέμβαση ώστε να δοθεί ένα τέλος στην αγωνία μας. Ζητάμε να υπερψηφιστεί η τροπολογία που κατατίθεται προς ψήφιση την Τρίτη 7/9/10 στο β΄ θερινό Τμήμα της Βουλής, μαζί με το Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΠΟΤ ώστε να μας εξαιρεί από τους περιορισμούς των άρθρων 5 και 6 του π.δ. 164/2004.

Μη διαψεύσετε τις ελπίδες των 2.000 συμβασιούχων Αρχαιολόγων, Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Μηχανικών – Αναστηλωτών και Εργατοτεχνιτών σε όλη την Ελλάδα, καταδικάζοντάς τους σε παντοτινή ανεργία.

Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α.



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!