tromaktiko: Ενισχυμένα τα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Ιούλιο

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Ενισχυμένα τα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Ιούλιο



Συνεχίστηκε και τον Ιούλιο η ανοδική τάση στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της...


 Ελλάδος, με την εξαίρεση των επιτοκίων καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια και των στεγαστικών μέχρι πενταετίας.



Τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα τον Ιούλιο του 2010 στο 0,43% και 0,31% αντίστοιχα. Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε περαιτέρω σημαντική άνοδο 10 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,71%.


Όσον αφορά τα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (περιλαμβάνονται δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις) παρουσίασε πτώση κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,29%.


Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρουσίασε περαιτέρω σημαντική άνοδο τον Ιούλιο του 2010 κατά 27 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,73%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι 1 έτος και για μικρά σχετικώς ποσά (μέχρι 1 εκατ. ευρώ), παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,91%.


Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων για μεγάλα ποσά (άνω του 1 εκατ. ευρώ) παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά 84 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,73%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 28 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του 2010 στο 3,54%.


Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη σημείωσε περαιτέρω πτώση κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,52%.


Για τις υφιστάμενες καταθέσεις, τόσο το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη όσο και το επιτόκιο των αντίστοιχων καταθέσεων από επιχειρήσεις παρουσίασαν σημαντική άνοδο τον Ιούλιο του 2010 (κατά 26 και 33 μ.β. αντίστοιχα) και διαμορφώθηκαν στο 3,31% και 3,55% αντίστοιχα.


Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,67%, ενώ το μέσο επιτόκιο της αντίστοιχης διάρκειας δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρουσίασε περαιτέρω άνοδο κατά 27 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,53%.
 
 
Πηγή: in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!