Όπως προκύπτει από μελέτη του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του συγκεκριμένου γεωγραφικού διαμερίσματος δεν "συμπαθούν"- και κατά συνέπεια δεν καταναλώνουν συχνά- τις πιο υγιεινές τροφές, όπως τα φρούτα, το ψάρι, τα λαχανικά και τα όσπρια. Αντίθετα, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, όπως το κρέας.
Αποτέλεσμα αυτού είναι, τα ποσοστά παχυσαρκίας στους μαθητές της Θεσσαλίας να έχουν φτάσει, τα τελευταία χρόνια, σε ανησυχητικά επίπεδα, αφού, σύμφωνα με τη μελέτη το ποσοστό υπέρβαρων ή παχύσαρκων μαθητών φτάνει έως και το 43,9%."Τα αποτελέσματα της μελέτης μας", σημειώνει ο Βασίλης Γεροδήμος, επίκουρος καθηγητής Αθλοπαιδιών του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, "έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτά άλλων μελετών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια σε όλη την Ελλάδα και να ενισχύσουν τις απόψεις όλων των σχετικών με το θέμα επιστημόνων οι οποίοι, παρατηρώντας από μελέτη σε μελέτη να αυξάνονται τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει κάτι αποτελεσματικό έτσι ώστε να αναστραφεί αυτή η κατάσταση".
Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, τα τελευταία χρόνια, η μείωση της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών εξαιτίας της αύξησης των υποχρεώσεων τους και της υιοθέτησης ενός καθιστικού τρόπου ζωής (τηλεόραση, Η/Υ), παράλληλα με την υιοθέτηση νέων, καθημερινών συνηθειών για "πρόχειρη" και "γρήγορη" διατροφή, έχουν δημιουργήσει μια γενιά υποκινητικών και παχύσαρκων παιδιών, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους.
Τον κύριο ρόλο όμως σύμφωνα με τον κ. Γεροδήμο, στη "διατροφική εκπαίδευση" των παιδιών διαδραματίζουν οι γονείς. Το μαγειρεμένο φαγητό- μεσημέρι και βράδυ- η ποικιλία των τροφών (ψάρι, όσπρια, κρέας κ.ά.), η ύπαρξη σαλάτας και φρούτων καθημερινά στο τραπέζι είναι σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν το παιδί να μάθει να τρώει πιο σωστά.
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκπαιδευτικοί, μέσω ειδικών εκδηλώσεων, μαθημάτων κι εργασιών θα πρέπει να συμβάλουν κι αυτοί με τη σειρά τους στην εκπαίδευση των μαθητών.
Το δικό τους ρόλο καλούνται ακόμη να διαδραματίσουν και άλλοι φορείς, όπως τα αρμόδια υπουργεία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με τη διοργάνωση κεντρικών δράσεων ενημέρωσης, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση σχετικά με το θέμα της άσκησης και της διατροφής.
Η λύση στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας είναι, σύμφωνα με τον κ. Γεροδήμο, η άσκηση και η σωστή διατροφή. "Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας αποτελεσματικά, θα πρέπει να εφαρμόζουμε δράσεις που συγχρόνως θα στοχεύουν στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας των παιδιών και στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής τους", εξηγεί.
Εξάλλου, η άσκηση είναι το καλύτερο "φάρμακο" τόσο για πρόληψη όσο και για αποκατάσταση πολλών ασθενειών. "Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες παγκοσμίως που αποδεικνύουν τη σημασία της άσκησης για την υγεία. Στο σχολείο, σήμερα, η Φυσική Αγωγή, με τον τρόπο που γίνεται (συχνότητα, αναλυτικά προγράμματα, εγκαταστάσεις κ.ά.), έχει ελάχιστη σχέση με την προαγωγή της υγείας", επισημαίνει ο κ. Γεροδήμος.
Ο ίδιος προτείνει την ενσωμάτωση της καθημερινής άσκησης στο πρόγραμμα των μαθημάτων του σχολείου, τονίζοντας: "Τα προγράμματα σπουδών των σχολείων περιέχουν ένα τεράστιο αριθμό μαθημάτων, μέσω των οποίων διοχετεύεται στα παιδιά ένας μεγάλος όγκος πληροφοριών, που ποτέ δεν αφομοιώνουν. Έτσι, είναι πολύ πιο σημαντική, για το μέλλον τους, η διάθεση μιας σχολικής ώρας για την άσκηση των παιδιών μας".Σημειώνεται ότι, το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει θέσει ως έναν από τους στόχους του να συμβάλει στη συνειδητοποίηση από τους πολίτες της σημασίας της άσκησης ως βασικού παράγοντα για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει οργανώσει πολλές σχετικές δράσεις, με πιο πρόσφατη το σχετικό πρόγραμμα, που υλοποίησε την προηγούμενη χρονιά στη Δυτική Θεσσαλία για τη φυσική δραστηριότητα.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Α. Ζώη)