tromaktiko: "Η "μαρίδα" χρησιμοποιεί εκφράσεις "έξυπνου χρήματος"

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

"Η "μαρίδα" χρησιμοποιεί εκφράσεις "έξυπνου χρήματος"



Χθες, άλλος ένας φίλος μου εντελώς άσχετος με το χρηματιστήριο, μου έλεγε πως οι τράπεζες σε αυτές τις τιμές είναι οι καλύτερες επενδύσεις. Είναι φοβερό να βλέπεις τη “μαρίδα” να χρησιμοποιεί εκφράσεις “έξυπνου” χρήματος.
Η άποψή του συνοδευόταν από τα κλασσικά “μια τράπεζα πάντα κερδίζει” και “μια τράπεζα δεν υπάρχει περίπτωση να χρεοκοπήσει ποτέ”. Το ότι μεγάλη έκθεση στις τράπεζες πρέπει να αποφεύγεται κάτω από τις συνθήκες αυτής της κρίσης, είναι άποψή μου εδώ και καιρό. Μέχρι στιγμής όποιος ακολούθησε αυτή την τακτική δεν έχει βγει χαμένος. Παραμένει ακόμα και τώρα που οι τράπεζες δοκιμάζουν μέρα με τη μέρα τα χαμηλά τους. Η θέση μου, όπως έχω αναφέρει πολλές φορές πηγάζει από το γεγονός πως το ενεργητικό τους κρύβει πολλές παγίδες. Ξεκινούν από τα θαλασσοδάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και καταλήγουν στο ελληνικό χρέος που κινδυνεύει να σκάσει. Οι απώλειες αυτές μπορεί να είναι τεράστιες σε σχέση με τα ίδια κεφάλαιά τους, αλλά και την σημερινή καφαλαιοποίησή τους. Αφού οι τράπεζες δεν θα καταρρεύσουν είναι αναγκασμένες να δεχτούν κεφαλαιακές ενισχύσεις πολλών δις. Αυτό μπορεί να μην ενοχλέι τους καταθέτες, αλλά σίγουρα ενοχλεί τους μετόχους, που θα πρέπει το επόμενο διάστημα να βάλουν το χέρι βαθιά στη τσέπη αν δεν θέλουν να δουν τα ποσοστά τους να εκμηδενίζονται.
Ήδη η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει με μικρότερες κινήσεις εδώ και καιρό, ενώ η μεγαλύτερη κίνηση του είδους επιχειρείται το τελευταίο διάστημα με τη ΑΜΚ της Εθνικής. Προσωπικά, νομίζω πως αυτή η κατάσταση δεν έχει κορυφωθεί, άρα είναι δυνατόν να στείλει τις μετοχές των τραπεζών σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Τα “απόνερα” μπορεί να συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τις τράπεζες για χρόνια, άρα θεωρώ απίθανο να είναι αυτές που θα οδηγήσουν την επόμενη άνοδο.
Ενώ η άποψή μου στηρίζεται στα επιχειρήματα που ανέφερα, θέσεις σαν και αυτές του φίλου μου ενισχύουν την πίστη μου σε αυτή. Είδατε ποτέ άλλοτε τον λαό να αναγνωρίζει τις ευκαιρίες στο χρηματιστήριο. Αυτοί πάντα αγόραζαν στα ψηλά του ΄99 για να πανικοβληθούν το 2003 και να τα δώσουν όλα τσάμπα. Σήμερα γιατί άλλαξαν έτσι αυτά τα παιδιά; Η ιστορία έχει δείξει πως όσες φορές και να επαναληφθεί αυτό, στις μάζες το πάθημα, μάθημα δεν γίνεται. Πάλι με τους νόμους της ψυχολογίας θα κινούνται.
Οι αγορές είναι έτσι κατασκευασμένες ώστε να παίρνουν χρήμα από τους αδαείς και να το μοιράζουν στους γνώστες. Δεν βλέπω το γιατί αυτό πρόκειται να αλλάξει τώρα. Η αγορά κρύβει πολλές ευκαιρίες για αγορές, αλλά αυτές δεν βρίσκονται στις τράπεζες, όπως θεωρούν οι μαριδαίοι.

http://dimknaf.capitalblogs.gr/listArticles.asp?blid=24
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!