Οι διεθνείς προσπάθειες για τη διατήρηση της στοιβάδας του όζοντος, που προστατεύει τα έμβια όντα από την υπεριώδη ακτινοβολία, έφεραν θετικά αποτελέσματα, συμβάλλοντας παράλληλα στον περιορισμό του...
φαινομένου του θερμοκηπίου. Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα με τίτλο «Επιστημονική Αξιολόγηση της Μείωσης της Στοιβάδας του Όζοντος 2010», σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο στρώμα του όζοντος και τις συνέπειες για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα.
Στην έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε τη Διεθνή Ημέρα για τη Διατήρηση της Στοιβάδας του Όζοντος, συμμετείχαν περίπου 300 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο.Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι «το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ προστάτευσε το στρώμα του όζοντος στη στρατόσφαιρα από τις χημικές ουσίες που το καταστρέφουν».
Δεδομένου ότι πολλές ουσίες που καταστρέφουν τη στοιβάδα του όζοντος συγκαταλέγονται παράλληλα στα αέρια του θερμοκηπίου, οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι «το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ είχε διπλά αποτελέσματα μετριάζοντας την κλιματική αλλαγή».
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO) και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), προειδοποιεί ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την επιστήμη σε αυτή τη φάση είναι η προστασία της στοιβάδας του όζοντος σε συσχετισμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Πιο συγκεκριμένα, η αλλαγή του κλίματος, που οφείλεται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το στρατοσφαιρικό όζον τις επόμενες δεκαετίες. Ως εκ τούτου, χρειάζονται νέα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα της στοιβάδας του όζοντος θα σταθεροποιηθούν.
«Η έρευνα δείχνει ότι οι δράσεις για την προστασία της στοιβάδας του όζοντος είχαν θετικά αποτελέσματα, ενώ βοήθησαν παράλληλα στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», τόνισε σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα ο εκτελεστικός διευθυντής του UNEP, Achim Steiner.
econews