Ακελσουφάμη-Κ: ουσία 200 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη και ανθεκτική σε υψηλές θερμοκρασίες, δεν προσδίδει θερμίδες. Έχει λάβει έγκριση από την Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα (SCF) και τον FDA, ενώ η χρήση της θεωρείται ασφαλής για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι έγκυες και οι διαβητικοί.
Ασπαρτάμη: αποδίδει όσες θερμίδες και η ζάχαρη, αλλά επειδή είναι 200 φορές πιο γλυκιά από αυτή, χρησιμοποιείται σε πολύ μικρότερη ποσότητα. Τόσο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA 2006 και 2009) όσο και ο FDA (2007) δήλωσαν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση βάσει της οποίας μπορεί να αμφισβητηθεί η ασφάλεια χρήσης της, ενώ έχει πάρει έγκριση για πρώτη φορά από το 1981. Εντούτοις, η χρήση της πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με την κληρονομούμενη νόσο φαινυλκετονουρία, μία πολύ σπάνια γενετική πάθηση που διαγιγνώσκεται πλέον κατά τη γέννηση.
Κυκλαμικό οξύ: ουσία 30 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη και σταθερή σε υψηλές θερμοκρασίες, δεν αποδίδει θερμίδες. Η χρήση του έχει θεωρηθεί ασφαλής από φορείς όπως η EFSA και η Κοινή Επιτροπή για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας.
Σακχαρίνη: είναι 300 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη και δεν αποδίδει θερμίδες. Μελέτες σε ανθρώπους έχουν επανειλημμένως δείξει ότι δεν προκαλεί καρκινογένεση και σήμερα κυκλοφορεί σε περισσότερες από 100 χώρες.
Σουκραλόζη: ανακαλύφθηκε πριν από 30 περίπου χρόνια, παρασκευάζεται από τη ζάχαρη αλλά είναι 600 φορές γλυκύτερη από αυτή. Η ασφάλειά της πιστοποιείται από περισσότερες από 100 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εικοσαετία. Κυκλοφορεί σε περισσότερες από 80 χώρες, ενώ στη Ευρώπη εκγρίθηκε μόλις το 2000 (EFSA).
http://www.markostv.gr/