tromaktiko: Το αλφαβητάρι των τεχνητών γλυκαντικών υλών

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Το αλφαβητάρι των τεχνητών γλυκαντικών υλών



Οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες γίνονται όλο και περισσότερο κομμάτι της διατροφής, όχι μόνο όσων προσέχουν τη σιλουέτα τους, αλλά και όσων αποφεύγουν τη ζάχαρη. Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι πιο γνωστοί εκπρόσωποι της ομάδας και πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωσή τους.

Ακελσουφάμη-Κ: ουσία 200 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη και ανθεκτική σε υψηλές θερμοκρασίες, δεν προσδίδει θερμίδες. Έχει λάβει έγκριση από την Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα (SCF) και τον FDA, ενώ η χρήση της θεωρείται ασφαλής για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι έγκυες και οι διαβητικοί.
Ασπαρτάμη: αποδίδει όσες θερμίδες και η ζάχαρη, αλλά επειδή είναι 200 φορές πιο γλυκιά από αυτή, χρησιμοποιείται σε πολύ μικρότερη ποσότητα. Τόσο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA 2006 και 2009) όσο και ο FDA (2007) δήλωσαν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση βάσει της οποίας μπορεί να αμφισβητηθεί η ασφάλεια χρήσης της, ενώ έχει πάρει έγκριση για πρώτη φορά από το 1981. Εντούτοις, η χρήση της πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με την κληρονομούμενη νόσο φαινυλκετονουρία, μία πολύ σπάνια γενετική πάθηση που διαγιγνώσκεται πλέον κατά τη γέννηση.
Κυκλαμικό οξύ: ουσία 30 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη και σταθερή σε υψηλές θερμοκρασίες, δεν αποδίδει θερμίδες. Η χρήση του έχει θεωρηθεί ασφαλής από φορείς όπως η EFSA και η Κοινή Επιτροπή για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας.
Σακχαρίνη: είναι 300 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη και δεν αποδίδει θερμίδες. Μελέτες σε ανθρώπους έχουν επανειλημμένως δείξει ότι δεν προκαλεί καρκινογένεση και σήμερα κυκλοφορεί σε περισσότερες από 100 χώρες.
Σουκραλόζη: ανακαλύφθηκε πριν από 30 περίπου χρόνια, παρασκευάζεται από τη ζάχαρη αλλά είναι 600 φορές γλυκύτερη από αυτή. Η ασφάλειά της πιστοποιείται από περισσότερες από 100 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εικοσαετία. Κυκλοφορεί σε περισσότερες από 80 χώρες, ενώ στη Ευρώπη εκγρίθηκε μόλις το 2000 (EFSA).
http://www.markostv.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!