Πείραμα σε 300 άνδρες και 400 γυναίκες, εκ των οποίων όλοι είχαν μόνιμη σχέση και είχαν μεγαλώσει και με τους δύο γονείς τους, έδειξε ότι η συνύπαρξη και η στενή παρατήρηση των γονιών μας σε τρυφερή ηλικία εντυπώνουν τα χαρακτηριστικά τους στη μνήμη μας, επηρεάζοντας έτσι την άποψή μας για το ποιον θεωρούμε ελκυστικό αργότερα στη ζωή μας.
Ο δόκτωρ Πέρετ κατέγραψε το χρώμα ματιών και μαλλιών των συμμετεχόντων, των ερωτικών συντρόφων τους και των γονιών τους. Αποδείχθηκε ότι τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες, αν, για παράδειγμα, ένας άντρας έχει ξανθιά και γαλανομάτα μητέρα, είναι πολύ πιθανόν να ερωτευτεί μια ξανθιά και γαλανομάτα γυναίκα. Τα δικά μας χρώματα ή εκείνα του γονιού του ιδίου φύλου φαίνονται να διαδραματίζουν ελάχιστο ρόλο όταν επιλέγουμε ταίρι. Πέρα όμως από τα χρώματα, εκείνο που φαίνεται ότι «αναζητούμε» στο πρόσωπο των πιθανών συντρόφων μας είναι τα ίδια τα χαρακτηριστικά του προσώπου της μητέρας ή του πατέρα μας, αντίστοιχα, όπως ήταν σε νεαρή ηλικία. Αυτό ισχύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθ μό αν ένας άντρας είχε καλή σχέση με τη μητέρα του ή μια γυναίκα με τον πατέρα της, διότι φαίνεται ότι προσπαθούμε να αναπαράγουμε αυτήν την όμορφη εμπειρία και στις ερωτικές σχέσεις μας.
Ο δόκτωρ Πέρετ όμως εξηγεί ότι σημαντικός παράγοντας έλξης είναι το πόσο «θηλυκό» ή «αρρενωπό» είναι ένα πρόσωπο. Κατά την εφηβεία, η δομή των οστών του προσώπου μας αλλάζει υπό την επήρεια των ορμονών. Στους άνδρες, η τεστοστερόνη κάνει πιο έντονο το σαγόνι και τα φρύδια, ενώ τα οιστρογόνα επιτρέπουν στις γυναίκες να διατηρήσουν αναλογίες που μοιάζουν παιδικές, «μαλακές» γραμμές, γεμάτα χείλη, μικρή μύτη, μικρό μέγεθος κεφαλιού και μεγάλα μάτια. Μάλιστα, το 95% των συμμετεχόντων στην έρευνα απεφάνθησαν ότι η εκθήλυνση των χαρακτηριστικών γυναικών μέσω υπολογιστή (πιο «γλυκό» πιγούνι, πιο τονισμένα μάτια και χείλη, πράγμα που περίπου κάνει και το μακιγιάζ) τις έκανε πολύ πιο ελκυστικές.
Πάντως, ανεξάρτητα από το αν κάποιος ανταποκρίνεται ή όχι στο παραδοσιακό πρότυπο ομορφιάς, όσο περισσότερο τον γνωρίζουμε τόσο πιο ελκυστικός μάς φαίνεται. Κατά την έρευνά του, ο δρ Πέρετ διαπίστωσε ότι, αν και αυτό μοιάζει κλισέ, η θεώρησή μας για την εσωτερική ομορφιά του άλλου, όπως εκφράζεται μέσα από την προσωπικότητα, στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε μια εκτίμηση που καλύπτει και την εξωτερική του εμφάνιση. Ετσι, αντίθετα με τα θαύματα που υπόσχονται εταιρείες καλλυντικών, το μοναδικό «επιστημονικά αποδεδειγμένο» μυστικό ομορφιάς είναι ο καλοσυνάτος και ενδιαφέρων χαρακτήρας.
http://www.tovima.gr/