Προτάσεις για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων, στήριξη της επιχειρηματικότητας και ώθηση της...
ανάπτυξης παρουσίασαν στον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων.
Ως «κόκκινη γραμμή» που θα σηματοδοτήσει κοινωνικές συγκρούσεις η ΓΣΕΕ έθεσε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την περαιτέρω ανατροπή του Ασφαλιστικού.
Καμία αύξηση ΦΠΑ και στήριξη της πραγματικής οικονομίας ζήτησαν επίσης οι φορείς. Κατά όσων δαιμονοποιούν το Μνημόνιο, τάχθηκε ο ΣΕΒ, επανέλαβε όμως ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους φόρους.
Αναλυτικά, στο υπόμνημά της η ΓΣΕΕ διεκδικεί:
* Προστασία από καταχρηστικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές των τραπεζών, όλων των δανειοληπτών, με πρόσθετα ουσιαστικά μέτρα.
* Σταθεροποίηση του τραπεζικο-πιστωτικού συστήματος με κοινωνικό έλεγχο, όχι με τη «διάσωση» των μεγαλομετόχων και των τραπεζιτών από τους φορολογούμενους.
* Στοχευόμενες δημόσιες ενισχύσεις για τη στήριξη των ΜμΕ, τομέων και κλάδων της ελληνικής οικονομίας, που απειλούνται από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.
* Συνεπή και συστηματική χρηματοδότηση του κράτους προς τα Ταμεία Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αποτροπή της εφαρμογής (N. 3863/10) των πολιτικών εξοικονόμησης πόρων, που αποβλέπουν να καλύψουν την υποχρηματοδότηση του κράτους.
* Ενίσχυση της προστασίας των ανέργων, με την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού ασφαλείας και επιμήκυνση της διάρκειας καταβολής του, με πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων (επιδοτούμενων και μη).
Η ΓΣΕΕ ζητά επίσης να μην υπάρξει καμία περικοπή στη συνολική δαπάνη για καταβολή επιδομάτων ανεργίας, να καταργηθεί η διάταξη του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου, σύμφωνα με την οποία, εντός 3ετίας, μεταφέρονται πόροι του ΟΑΕΔ της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας στο ΙΚΑ.
Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα και μόνιμα εισοδηματικά μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους και να απαγορευθούν απολύσεις-διαθεσιμότητες για το διάστημα που θα διαρκεί η οικονομική κρίση.
Ζητά δε, να επιβάλλονται ποινές στους εργοδότες που επιβάλλουν υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών υπό την απειλή της απόλυσης, στελέχωση και ενεργοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών επιθεωρήσεων εργασίας για την αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και αυστηρό έλεγχο των στελεχών της επιθεώρησης εργασίας, ώστε να υπηρετούν με συνέπεια τα καθήκοντά τους.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Η Συνομοσπονδία ζητά αποτροπή εφαρμογής νομοθετικών ρυθμίσεων και πολιτικών, που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τη λειτουργία του ΟΜΕΔ, τη σταθερή απασχόληση και τη ρυθμισμένη λειτουργία της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων.
Καμιά αλλαγή στο πλαίσιο των ΣΣΕ (εθνικής, κλαδικών και επιχειρησιακών) είναι η σταθερή θέση της Συνομοσπονδίας.
Η ΓΣΕΕ ζητά ακόμα να μην γίνει καμία μετάταξη των ειδών λαϊκής κατανάλωσης από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, να παγώσουν για 3 χρόνια τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και να μειωθεί ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ, καθώς αποδεδειγμένα όχι μόνο δεν απορροφήθηκε από τις επιχειρήσεις, αλλά έχει οδηγήσει σε τέλμα την κατανάλωση.
Η ΓΣΕΒΒΕ στο δικό της υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό σημειώνει ότι οι μεγάλες επενδύσεις είναι απαραίτητες για την ελληνική οικονομία όταν μάλιστα συνοδεύονται από σχέδιο και στρατηγική.
«Έχουν όμως μεγάλο χρόνο ωρίμανσης και η ελληνική οικονομία δεν έχει άλλο χρόνο. Άρα χρειάζεται άμεσα επικέντρωση στην ενεργοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και επενδυτικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα σε μικρή και πολύ μικρή κλίμακα».
Μεταξύ των προτάσεών της περιλαμβάνονται:
* Απαραίτητη η διαπραγμάτευση με ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ για επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής (μείωση ελλείμματος κάτω του 3%) , ώστε να υπάρξει η δυνατότητα απελευθέρωσης πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό για ενίσχυση της ρευστότητας, ανάπτυξης και των δημοσίων επενδύσεων και ως εκ τούτου και αύξησης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
* Η στήριξη των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να συνοδευτεί με δεσμευτική συμφωνία και στη βάση αναλυτικού σχεδίου για τη διοχέτευση των πόρων στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
* Ενεργότερη συμμετοχή του ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά. Μελέτη για τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ σε Φορέα Στήριξης και Χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων (σελ. 11).
* Ως πρώτο άμεσο και γρήγορα αποδοτικό μέτρο για επενδύσεις προτείνεται να παρέχεται η δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις να παρακρατούν μέρος των κερδών τους (πχ 30%), να μην το αποδίδουν προς φορολόγηση υπό την αυστηρή προϋπόθεση επένδυσης παγίων στην επιχείρηση (π.χ. για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 5 εκατ. ευρώ).
Όπως και η ΓΣΕΕ ζητά να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ, να παγώσουν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Σχετικά με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και της αγοράς υπηρεσιών τονίζει ότι θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις σοβαρές πιθανότητες συγκέντρωσης και ολιγοπώλησης που μπορεί να προκύψουν και τελικά χειραγώγησης των τιμών καθώς και την ενδεχόμενη απαξίωση περιουσιακών στοιχείων των επαγγελματιών.
Για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας χρειάζονται πολλά μικρά έργα υποδομών εκτός φυσικά και από τα μεγάλα, καθώς και άρση των φορολογικών αντικινήτρων, ιδιαίτερα για την αγορά πρώτης κατοικίας.
Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά ακόμα σταθερό πλαίσιο προσφορών-εκπτώσεων.
Η ΕΣΕΕ στο δικό της υπόμνημα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του ελληνικού εμπορίου: «Χρειαζόμαστε ενέργειες και όχι εξαγγελίες, πράξεις και όχι λόγια, λύσεις και όχι σχέδια, ελπίδα και προσδοκία για το μέλλον και όχι απαισιοδοξία και αβεβαιότητα».
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ ο συνδυασμός της αυξανόμενης ύφεσης και της φορολογικής πίεσης διαμορφώνουν συνθήκες ασφυξίας στην αγορά και στα νοικοκυριά ενώ στην ελληνική κοινωνία κυριαρχεί ένα κλίμα ανασφάλειας που διχάζει τους πολίτες και απειλεί την εργασιακή ειρήνη και την κοινωνική συνοχή.
* Ευελιξία στην εφαρμογή του Μνημονίου με ζητούμενο την ανάδειξη μίας δυναμικής και εύρωστης αναπτυξιακής προοπτικής.
* Συμβολή των πιστωτικών ιδρυμάτων στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, με μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου από τις Τράπεζες.
* Κατάρτιση Νομοσχεδίου «σκούπα» για άμεση ρύθμιση φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών εκκρεμοτήτων των ΜΜεπιχειρήσεων.
* Επιδότηση της απασχόλησης και διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας με την ενεργοποίηση του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ /ΟΑΕΔ.
* Ανάδειξη της συμβολής του εμπορίου ως καταλύτης του νέου προτύπου ανάπτυξης μέσω στήριξης της συνοχής στα κέντρα των πόλεων, ενίσχυσης της εξωστρέφειας, καθιέρωση της χώρας μας ως διαμετακομιστικό εμπορευματικό κέντρο.
Βολές κατά των κατηγόρων του Μνημονίου εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ.
«Σήμερα, από ορισμένα κέντρα και ποικιλόμορφα συμφέροντα, επιχειρείται η δαιμονοποίηση του Μνημονίου, ως φορέα δεινών για την ελληνική οικονομία και κοινωνία» ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε:
«Η αλλαγή είναι ζήτημα εθνικής ανάγκης και όχι ξένης επιβουλής ή επιβολής. Μεταξύ αλλαγής και πτώχευσης, η αλλαγή είναι μονόδρομος».
Ο κ. Δασκαλόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κοινωνία σταδιακά συνειδητοποιεί την αναγκαιότητα της αλλαγής και είναι διατεθειμένη να πληρώσει το κόστος προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα του μέλλοντος της.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε ότι έχουν εξαντληθεί τα κοινωνικά και πολιτικά όρια επιβολής νέων περικοπών και νέων φόρων, ενώ αναφερόμενος στην υστέρηση των εσόδων είπε ότι η φορολογική πολιτική δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, επειδή υπερεκτιμήθηκε τόσο η φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο και οι δυνατότητες των εισπρακτικών μηχανισμών.
Οι προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθεί η οικονομική πολιτική κατά τον ΣΕΒ είναι η μείωση των πάσης φύσεως δαπανών τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η περιστολή της κρατικής πατρωνίας στην οικονομία και ο περιορισμός του μεγέθους του κράτους, η άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, το άνοιγμα όλων των αγορών και επαγγελμάτων, η εγκαθίδρυση όρων πραγματικού ανταγωνισμού.
Πηγή: in.gr